13 – fără ghinion! MOMENTE DE EMOȚIE CULTURALĂ, LA CĂLĂRAȘI!

ÎN PROIECTUL 10 PENTRU CENTENAR – DEZVELIREA PLĂCII MEMORIALE LEON POPESCU!
În cadrul proiectului inițiat de Consiliul Județean Călărași și finanțat de Ministerul Culturii și identității naționale, proiect intitulat – 10 pentru Centenar, în mijlocul lunii decembrie a venit momentul mult așteptat al dezvelirii plăcii memorialistice Leon Popescu! Producătorul primului film românesc, om care a copilărit în casa astăzi monument istoric Ana și Marinache Popescu, la Călărași! Omul care a făcut filmul – Independența României – în anul 1912, film gândit pentru a fi vizionat în toate provinciile locuite de români tocmai pentru a trezi spiritul unității naționale, omul care, peste 100 de ani de la aceste evenimente a devenit un personaj al unui film de răsunet internațional, Leon Popescu a fost comemorat, la Călărași, în cadrul proiectului de interes pentru Centenar, prin dezvelirea unei plăcuțe aniversare omagiale! La eveniment au participat – primarul municipiului Călărași, Daniel Drăgulin, președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță, prefectul județului, George Iacob, subprefectul Mihăiță Constantin Beștea, viceprimarul Viorel Ivanciu, vicepreședintele Consiliului Județean, Marian Dinulescu, protoiereu Călărași, Ramon Eugen Ilie, purtător de cuvânt al Consiliului Județean, Marinela Voivozeanu și strănepoata lui Leon Popescu, Marina Panțuru dar și consilieri județeni. A fost aleasă data de 13 decembrie, pentru evenimentul petrecut în sediul Direcției pentru Cultură de pe strada 13 decembrie, la ora 13:00! Întregul eveniment nu a fost atins de niciun ghinion! Cerul a fost senin, atmosfera impresionantă, sentimentele de bucurie de nedescris! Iată că se poate și la Călărași!…


Director Direcția pentru Cultură Călărași, Sorin Danciu
Ne aflăm într-un moment important de dimensiune chiar istorică pentru Călărași, întrucât consemnăm un moment frumos un moment aniversar în cadrul unui proiect centenar, iată are, și la Călărași semnificație centenarul.
În acest moment, avem pe această clădire două repere. Primul dintre ele se găsește pe colțul clădiri și consfințește faptul că prin această clădire au trecut 3 din cei 4 regi ai României, regele Carol I, regele Ferdinand, și regele Mihai care a dezvelit placa aceasta memorială. Acum Leon Popescu, realizatorul filmului „Independența României” în anul 1912, a fost făcut pentru a fi difuzat în toate zonele locuite de români pentru a conștientiza ideea de unire. În 1918 când s-a realizat Unirea a murit și Leon Popescu, dar iată amintirea lui rămâne eternă.
În primăvară, dacă ne ajută Dumnezeu, vom dezveli statuia Ana și Marinache Popescu acolo în curte. Este un obiectiv pe care ni l-am propus împreună cu Primăria municipiului Călărași și desigur Consiliul Județean ne va fi alături pentru că domnul președinte Vasile Iliuță pot să vă spun acum o mărturisire personală, în aceste 3 zile a fost alături de noi ca să ducem la bun sfârșit această acțiune și ne-a ieșit!


Purtător de cuvânt al Consiliului Județean, Marinela Voivozeanu
Ne aflăm în cadrul proiectului „10 pentru centenar”, este un proiect implementat de Consiliul Județean Călărași, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, este un proiect scris de echipa Direcției de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean, un proiect muncit, un proiect care a avut numeroși parteneri Inspectoratul Școlar, Palatul Copiilor, Direcția pentru Cultură Județeană, Muzeul Dunării de Jos, Biblioteca Județeană, Centrul Județean de Cultură și Creație. Au fost antrenați peste 100 de copii în cele zece activități care au cuprins lecții de istorie în aer liber, au cuprins ateliere de lut, Zestrea Călărașiului, Flashmob, lansare de carte istorică și iată dezvelirea acestei plăcuțe. Noi doar ce am terminat ședința solemnă de Consiliu Județean care a avut loc tot astăzi. Într-o zi de 13 încheiem acest proiect eu zic cu noroc pentru județul Călărași.


Primarul municipiului Călărași, Daniel Ștefan Drăgulin
În primul rând vreau să îi felicit pe toți cei care s-au implicat în această acțiune de realizare a acestei plăci comemorative. Într-adevăr Leon Popescu, cel care a fost un om al artei, al culturii românești, trebuie să ne mândrm cu el, și iată că și la Călărași, încet, încet, aducem orașul către un oraș cultural. Mă bucur că am ocazia să stau alături cu unul din urmașii domnului Leon Popescu, iar faptul că în Călărași există această clădire este meritul familiei dumneavoastră. Vă felicit și vă spun că sunteți bineveniți în Călărași, sunteți călărășeni în esență și acest lucru nu face altceva decât să ne bucure, mai ales că această clădire e emblematică pentru municipiul Călărași, ținând cont de prezența celor trei regi din patru, dovedește că municipiul Călărași, nu cum spun unii este la capăt de linie, este un oraș prin care au trecut mult mai mulți oameni ai României, de cultură, nu numai, orașul având un trecut deosebit de important.


Prefectul județului Călărași, George Iacob
Bună ziua tuturor, este o onoare pentru mine, ca astăzi 13 să avem parte de un moment deosebit. Faptul că, în această zi, Consiliul Județean prin Direcția de Cultură evocă prin această manifestare, îi spun eu, personalități ale României care au dovedit ceea ce pot face, au dovedit prin lucrurile care le-au lăsat urmașilor României, pot spune, face ca astăzi să fie o zi importantă pentru noi toți. Felicitări tuturor și să o ținem tot așa!


Strănepoata lui Leon Popescu, Marina Panțuru
Bună ziua și vă mulțumesc tuturor că sunteți aici! Primul lucru care vreau să-l spun este ca sunt extrem de mândră și de Leon Popescu și de Ana și Marinache și de toți ceilalți din familie mai mult sau mai ăuțin cunoscuți. În al doilea rând vreau să mulțumesc tuturor care s-au implicat în acest proiect și sunt mândră și de această casă care cred că este chiar frumoasă și sper și vă doresc din tot sufletul să termnați renovarea, și mi-aș dori să facem cât de mult putem și noi cei de astăzi măcar un pic din ce au făcut cei dinainte.


Președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță
A fost o onoare pentru noi să câștigăm acest proiect al Ministerului Culturii „10 pentru centenar”, Un proiect care coincide cu 100 de ani de la moartea personalității Leon Popescu acest eveniment ce se petrece într-o zi de 13, pe strada 13 și la ora 13! Județul și municipiul Călărași prin cei ceea ce face arată cât de mult respectă personalitățile care au contribuit la scrierea istoriei acestei urbe dar și munumentele istorice. Multumim doamnei Mariana Panțuru, strănepoata lui Leon Popescu pentru acest monument istoric pe care l-ați dăruit comunității.