14 NOIEMBRIE – ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI

Ziua Mondială a Diabetului este prima campanie globală de conștientizare a comunității diabetice și are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie. Clubul Lions Călărași în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență Călărași și Primăria Municipiului Călărași au ajuns deja la a cincea ediție a Zilei Mondiale a Diabetului şi şi-au propus să marcheze această zi printr-o serie de activități menite să crească gradul de conștientizare privind diabetului zaharat, arătându-ne astfel sprijinul acordat persoanelor care trăiesc în prezent cu diabet. Sâmbătă, 11 noiembrie 217 au fost amenajate corturi speciale în Piața Mare și la Piața Orizont în intervalul 8.30-15 unde s-au testat gratuit glicemia şi hemoglobina glicată și au fost oferite materiale informaționale privind prevenția diabetului zaharat tip 2. Vineri 17 noiembrie 2017 începând cu ora 18 clădirea Primăriei Municipiului Călărași va fi iluminată în albastru în semn de solidaritate cu persoanele afectate de diabet, iar începând cu ora 18.30 în sala Barbu Ştirbei va avea loc un concert susținut de tenorul LUCIAN CORCHIŞ şi pianistul LEONARD MOCANU de la Teatrul Național București.
Tema propusă de Federația Internațională de Diabet pentru anul 2017 este “Femeile și Diabetul: dreptul nostru la un viitor sănătos”.

“Clubul Lions Călăraşi în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență Călăraşi si Primaria Municipiului Călărași au organizat a cincea editie a Zilei Mondiale a Diabetului la Călărași. Federația Internațională de Diabet ne propune pentru acest an tema „Femeile și diabetul” – dreptul nostru la un viitor sănătos deoarece în țările în curs de dezvoltare sau în comunitățile cu nivel socio-economic precar femeile prezintă un risc mai mare pentru diabet comparativ cu bărbații. Condițiile socio-economice precare, accesul limitat la educație, accesul limitat la serviciile de sănătate si de prevenție precum şi nutriţia deficitară și prevalenta crescută a obiceiurilor nesănătoase- consumul de alcool și fumatul contribuie la creșterea riscului de a dezvolta diabet. La nivel global 199 mil de femei au diabet zaharat tip 2 din 5 femei cu diabet fiind la vârsta reproductiva. 1 din 7 sarcini este afectată de diabet gestational, iar dintre femeile cu diabet gestational jumătate vor dezvolta diabet în următorii 5-10 ani. Prezența diabetului în sarcină se însoțește de risc crescut de pierdere a sarcinii sau de mortalitate fatală, precum şi de risc crescut pentru malformaţii fetale. Femeile cu diabet zaharat tip 2 prezintă un risc de 10 ori mai mare pentru boală cardiovasculară. În același timp 70% dintre cazurile de diabet zaharat tip 2 ar putea fi prevenite prin intervenţie asupra stilului de viață. Soluțiile propuse sunt creșterea accesului fetelor și femeilor la educație, cresterea accesului la sistemul de sănătate, dezvoltarea unor programe de screening și prevenție, îmbunătățirea accesului la screening, ingrijire si educație medicală pentru toate gravidele, includerea mamei care a avut diagnostic şi a copilului mai ales în copilăria timpurie în programe de preventie a diabet zaharat tip 2. De asemenea personalul medical trebuie să fie pregătit pentru identificarea, tratamentul şi monitorizarea diabetului gestațional.” – a declarat Dr. Enache Georgiana Mihaela, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice.