2016- UN AN CIUDAT… 2017- UN AN COMPLICAT!…

De fiecare dată când se încheie un an şi începe altul, totdeauna apar comentariile, punctele de vedere, analizele, tot ceea ce se leagă de structura anului care a fost. Şi a celui care va veni…
În cazul anului 2016, lucrurile devin, deja, mult mai complexe decât în simpla parcurgere a unor evenimente obişnuite. De ce? Pentru că anul 2016 a fost, cu adevărat, un an ciudat! Dacă am enumera principalele întâmplări ale acestui an, am constata că, atât în plan naţional, dar- mai ales- în plan internaţional, s-au întâmplat atâtea şi atâtea… Şi o să pornim cu externul pentru că, asta e globalizarea, are o influenţă extrem de importantă şi în relaţie cu factorul intern. Ceea ce s-a întâmplat, de exemplu, în Statele Unite, prin victoria lui Donald Trump împotriva celei pe care întregul SISTEM mondial părea a fi stabilit-o cu mult timp înaint. Victoria lui Donald Trump pe care mulţi nu au înţeles-o (sau au fost sfătuiţi, făcuţi să nu înţeleagă!) a dat peste cap multe lucruri…
Eu, însumi, în urmă cu mulţi ani (vreo 10!), atunci când au început să apară primele semne de criză în Statele Unite, când, pentru prima oară după război, americanii nu mai trăiau (spre deosebire de ceilalţi locuitori ai planetei) care au ajuns să-şi pună probleme de supravieţuire, când au apărut primele manifestări, demonstraţii şi proteste în Statele Unite (după atâta amar de vreme!) undeva s-a pus problema- „ce facem cu ăştia, că s-au cam prins?!“ Şi, în acel context, s-ar fi luat decizia să li se ofere americanilor ceva nou care să-i facă să uite tot ceea ce fusese până atunci, iar acel ceva nou a fost… primul preşedinte negru! Senzaţie! Incredibil! Şi toate celelalte elemente de manipulare şi-au făcut locul şi i-au distrat, probabil, pe şmecherii planetei, făcându-i pe americani să mai creadă, încă o dată, că se va întâmpla ceva benefic.
Desigur, n-a fost nici urmă de aşa ceva! Ba mulţi comentatori analizează această perioadă şi consideră că Obama a reprezentat unul dintre cei mai slabi preşedinţi, iar datorită poziţiei sale, lipsei de atitudine, incapacităţii preşedintelui respectiv, lucrurile nu au dus în direcţia aşteptată, din contră, a fost mai rău pentru toată planeta, dacă acest preşedinte a fost slab!… Când şmecherii şi-au dat seama că lucrurile nu sunt, deloc, dar deloc în ordine, s-a pus o altă problemă- „ce le mai dăm?“
Şi, firesc, a apărut ceea ce, din nou, anticipasem cu vreo 10 ani- prima preşedintă, femeie! Ei, aici s-au încurcat lucrurile, aici a apărut surpriza! N-a fost să fie, deşi toate serviciile, ÎNTREG SISTEMUL, toată planeta fusese îndrumată către ideea că aia era cea mai bună dintre cei mai buni, viitoarea preşedintă a Americii şi, firesc, a lumii! De data asta chiar şi americanii s-au prins! Iar Donald Trump a câştigat împotriva manipulării de care şi noi, românii, am avut parte, nefiind informaţi, la modul concret şi, mai ales, complet, despre ceea ce perora acesta!
Desigur, poate fi acuzat de populism, de manipulare, la rândul ei, dar de minciunile ălora s-au săturat până şi americanii şi, atunci, au decis schimbarea! Adăugaţi, la toate acestea, şi acţiunile lui Erdogan care încearcă, în Turcia, să schimbe datele planetei prin readucerea în actualitate a Imperiului Otoman şi veţi înţelege de ce, de exemplu, ruşii au bătut palma peste Basarabia cu americanii, iar în Bulgaria a fost ales un pro-rus, împotriva a ceea ce credeam noi despre integrarea europeană!
Pe acest fundal a apărut marea problemă a alegerilor din România. A marii manipulări care fusese pornită, cu Cioloşul lor, cu tot! Puţini au crezut că rezultatul va fi acesta, mult mai puţini au crezut că procentele vor fi uluitoare! Peste 50%, în unele judeţe din România, pentru PSD?! Da, firesc, pe de o parte pentru că ăsta e românul- tace şi face, ori mămăliga nu explodează, dar frige! Pe de altă parte, înseşi serviciile se pare că, şocate de pierderea alegerilor de către Hillary Clinton, n-au mai făcut ceea ce fusese prevăzut să se întâmple, în această campanie electorală!…
Aici suntem, la finalul lui 2016. Ce va fi, în 2017? Lucrurile devin mai mult decât complicate- în primul rând deşi nimeni nu spune asta, o spunem noi! Că le-am mai nimerit de multe ori- FRAŢILOR, NE PAŞTE RĂZBOIUL! Demenţii ăştia care au ajuns la conducerea ţărilor importante de pe planetă, se joacă de-a războiul, ca nişte copii mici, cu minte de câţiva anişori! În realitate, nişte ticăloşi inconştienţi care pun destinul miliardelor de locuitori ai planetei Pământ pe locul doi, în faţa propriilor lor interese!
De aici, toate complicăţeniile care vor urma! Şi care se regăsesc în lanţul acesta de atentate. Pe care puţini îl înţeleg. Dar, de exemplu, dacă l-am auzit pe acel poliţist turc, atunci când l-a împuşcat pe ambasadorul rus, în Turcia, strigând- „Allah Akbar!“, după care a avut timp să transmită mesajul că s-au săturat să fie război în Siria, iar în restul lumii să fie sărbătoare, cu mesajul- „Lăsaţi-ne în pace!“ mi-au adus aminte că Siria era, nu cu multă vreme în urmă, un model de societate aşezată, în beneficiul tinerilor, al factorilor educaţi, al familiilor! Totul mergea bine în acea ţară, până şi-au băgat coada năpârcile care au adus nenorocirea chiar şi în zonele istorice ale acelei ţări!
Desigur, nu putem fi de acord cu tot ceea ce fac nebunii ăştia de atentatori. Dar nici nu putem să dăm la o parte motivul pentru care s-a ajuns aici! Sub acest semn punem anul 2017 şi nu putem să fim prea siguri că nu va fi unul la fel de grav ca acela al începutului secolului XX care a dus, din nefericire, la Primul Război Mondial!
În acest context, fără a ne implica în realităţile politice, o putem spune, cu siguranţă- în România trebuie stabilitate! Linişte! Nu, neapărat, aia invocată de Iliescu, la începutul anilor ’90 dar… linişte!
Desigur, stăpânii, din umbră, nu vor asta şi atunci ne putem pomeni cu alte marşuri şi demonstraţii generate de „feisbuci“, cu tinerii frumoşi şi liberi- în realitate o masă de manevră, din generaţia devenită tot mai vizibilă- generaţia PROştii şi CÂŞTIGI!
Doamne, ce an complicat urmează!…

prof.dr.Sorin Danciu