25-PRESA LIBERĂ- UN SFERT DE VEAC! 23.UN ZIAR REGIONAL- „ANCHETA DE SUD“!

anchetaalineatDesigur, între preocupările pe care le-am avut, de-a lungul timpului despre evoluţia presei în care şi eu eram implicat, unul dintre obiectivele fundamentale era, pe lângă tiraj, notorietatea şi, mai ales, aria de răspândire. Este şi motivul pentru care atunci când am pornit „Opinia Publică“ l-am gândit ca un ziar regional şi chiar asta am făcut! Ziarul apărea (şi avea redacţii!) la Constanţa… la Brăila… la Galaţi… la Slobozia… la Giurgiu! Un ziar, cu adevărat, regional, în care corespondenţii noştri din teritoriu dădeau informaţii pe măsura dorinţei lor de a afirma această publicaţie. De altfel, trebuie să mărturisesc, fostul subprefect de Călăraşi, Cornel Coman, atunci a aflat de existenţa noastră când (ziarist, la rândul său, fiind) a văzut, în Brăila, „Opinia Publică“! Un ziar care, ne-a mărturisit, i-a plăcut pentru că era interesant şi, mai ales, atingea subiecte, inclusiv pentru zona brăileană.
alineatPornind de la această experienţă şi desfăşurând din ce în ce mai multe activităţi (proprii, de data asta!) mi-a venit ideea să fac şi un nou ziar regional. De altfel, de fiecare dată când am pus pe roate asemenea acţiuni, motivaţia a fost una negativă, iniţial. În cazul nostru, „Opinia Publică“ nu mai apăruse, iar ziarul regional pe care-l pusesem pe roate, atunci, dispăruse. Şi asta nu din vina noastră… că financiar nu aveam legătură cu el. Dar cum ideea unui ziar regional era interesantă şi pentru că agenţiile de publicitate începuseră să trimită, cu prioritate, bani în funcţie de zonele de distribuţie (iar ziare regionale, în zona de sud-est, nu prea existau) am hotărât să pornim „Ancheta de Sud“. Un ziar pe care, de altfel, l-am gândit şi l-am pus pe roate şi dintr-un alt motiv: începuse să devină extrem de atractivă activitatea din Centrul de Jurnalism, intrasem într-o colaborare extrem de complexă cu Loredana Mira, iar aceasta îmi solicitase (pentru copiii de la jurnalism) un ziar în care să poată scrie şi ei. Deci- de la ziar regional la ziarul pentru copiii de la jurnalism, toate s-au legat şi aşa am hotărât să scoatem- „Ancheta de Sud“!
alineatŢin minte şi acum că am gândit, mai multe nopţi, la rând, cam cum ar fi trebuit să arate acest ziar ca să intereseze pe toată lumea. Nu exista internetul de astăzi, când să apeşi pe un butonaş şi să afli, de toate, de la Giurgiu, ori de la Teleorman, astfel încât să scrii şi tu despre ce ai văzut acolo şi să pari de-al locului- aşa cum practică anumite aşa-zise publicaţii regionale, care au apărut- culmea, chiar pe bani europeni! Şi atunci am decis să abordăm subiecte grele, subiecte de interes, într-o publicaţie care să fie difuzată de la Brăila şi Galaţi până la Slobozia şi Giurgiu, inclusiv la Călăraşi şi Constanţa! Am păstrat, de la bun început, centrul de redacţie la Călăraşi. Acolo unde, practic, acesta era, de data aceasta fratele mai mic al „Jurnalului“ care, ajunsese- subtil- fratele cel mare!
alineat„Ancheta de Sud“ apărea bilunar, iar modul de lucru era extrem de interesant- pentru că machetarea şi tehnoredactarea le făceam alături de operatori, în faţa calculatorului! Vă daţi seama că, în chip firesc, de multe ori echipa prindea miezul nopţii, dar şi primele ore ale dimineţii, uneori noaptea întreagă pentru ca ziarul să fie gata! Pentru ca, la un moment dat, prin recooptarea lui Cristian Caracaş (care avea habar de ceea ce însemna ziarul, dus până la capăt) am ajuns în faza în care redacţia pleca, în miez de noapte, iar Răzvan Răileanu rămânea în redacţie până spre dimineaţa (dormea în redacţie!) şi dimineaţa vedeam ziarul, aşa cum era el pentru trimitere la tipar! Desigur, pe vremea aia Cristi îşi putea permite aşa ceva pentru că nu era nici însurat, nu avea nici copii! Şi din acest motiv o asemenea experienţă, astăzi, ar fi imposibilă!
alineatCe cuprindea „Ancheta de Sud“? Dacă vom privi în interiorul articolelor prezentate- mai ales anchetele mari- vom descoperi o serie de elemente de mare interes chiar şi în ziua de astăzi: „Fabrica de droguri de la Călăraşi“, „cei mai buni afacerişti- securiştii!“, „Istoria în… anchete!“, „Reţeaua informativă a Securităţii“, „F.N.I.- Furt Naţional Iresponsabil!“, „Ancheta VIP“, „Adevărul despre Epoca Ceauşescu“, „Istoria sfârşitului lumii“, „Bogaţii României!“
alineatDesigur, au apărut şi reacţii, inclusiv ale celor care voiau să mi se alăture în această experienţă, dar şi supărări ale unora care se considerau atacaţi de noi, prin ceea ce preluasem, ori publicasem! Este motivul pentru care „Ancheta de Sud“ şi-a continuat apariţia, chiar împotriva celor pe care îi deranja, pentru că- nu-i aşa?- era nevoie de spaţiul în care să-şi afirme interesul cei mai buni de la jurnalism! De altfel, dacă ziarul a fost făcut pentru cei de la jurnalism, el şi-a dat obştescul sfârşit atunci când am hotărât să înfiinţăm Centrul de Jurnalism- CESCUJUR, spaţiu în care tinerii să poată lucra direct, în spaţiul lor redacţional, astfel încât şi din acest punct de vedere nu mai era nevoie de o experienţă cum fusese cea a „Anchetei de Sud“!
alineatDupă „Ancheta de Sud“, ideea de ziar regional mi-a rămas, de mai multe ori, am încercat să extind “Anunţul” la nivelul mai multor judeţe, însă- exact în această perioadă- am trăit experienţa exploziei internetului, difuzării presei pe calculatoare (şi din ce în ce mai puţin pe hârtie!) astfel încât, la un moment dat „Ancheta de Sud“ şi-a încheiat apariţia. Un prim semnal al posibilei sale renaşteri fiind apariţia publicaţiei „Ancheta de Feteşti“. Ziar al cărui prim număr a apărut odată cu inaugurarea Teatrului „Horaţiu Mălăele“, de la Feteşti.

Vom merge mai departe? Poate!