6 PROFESORI DE LA ȘCOALA „NICOLAE TITULESCU” AU PARTICIPAT LA UN CURS ERASMUS LA VALENCIA

În perioada 2-7 iulie 2018 s-a derulat a doua mobilitate din cadrul proiectului „Profesori inovatori pentru o Școală Europeană”, implementat de Școala „Nicolae Titulescu” Călărași și finanțat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+ KA1 – Mobilități de formare a cadrelor didactice, domeniul Educație școlară. Informații despre acest proiect se găsesc în site-ul
https://erasmus.scoalanicolaetitulescu.ro
Profesorii Olaru Adriana – coordonator de proiect, Constantin Adriana – director adjunct, Chițu Costel – director adjunct, Chiriță Elena, Constantin Lucien și Dumitrescu Carmen au participat la cursul „ICT for Teaching and Learning”. La acest curs au mai participat încă 5 profesori: 1 din Germania, 2 din Polonia și 2 din Lituania. Cursul a fost organizat de ESMOVIA – Sistema Practices SL și s-a desfășurat la sediul acestei instituții, situat în centrul orașului Valencia.poza3
Obiectivele specifice acestui curs au fost:
– perfecționarea competențelor de utilizare a aplicațiilor web pentru crearea, publicarea și partajarea online a resurselor
– însușirea tehnicilor de utilizare a dispozitivelor mobile (iPad) în procesul de învățare
– modernizarea metodelor de predare prin utilizarea softurilor educaționale gratuite (OER – Open Educational Resources).
Fiecare participant la curs a avut la dispoziție pe perioada cursului un laptop Apple. Ne-am familiarizat relativ repede cu el, deși niciunul dintre noi nu a mai lucrat înainte pe un Apple. Cursurile începeau la ora 9.30 și aveau durata de 5 ore – cu o pauză de 20-25 de minute.
Metoda „learning by doing” utilizată de formatorul Matalí Ortiz Joaquim (Ximo) în prezentarea aplicațiilor din Google Drive a fost deosebit de utilă pentru cursanții mai puțin familiarizați cu acestea. Sub îndrumarea lui, cursanții au creat documente, foi de calcul, prezentări și formulare Google; au realizat teste pentru disciplina pe care o predau, în care au inserat imagini și videoclipuri luate de pe internet; au partajat cu alți colegi documentele create pentru a lucra în echipă. De asemenea, au învățat cum să-și optimizeze și să-și securizeze contul Google, cum să stocheze documente și imagini în cloud, să le organizeze și să le administreze în mod eficient.
Formatorul Jesus Sanchis Gaspar, coordonator de proiecte la Instituto Inter, ne-a făcut o amplă expunere a avantajelor și dezavantajelor utilizării iPad în educație, invitându-ne să reflectăm asupra lor. Ne-a oferit idei practice de utilizare a lor în sala de clasă prin prezentarea unor aplicații, grupate pe categorii: managementul și organizarea clasei (iStudiez Pro, TeacherKit); aplicații pentru profesori (Edmodo; ClassTime Schedule, iDoceo, Educreations, Mindnode, iBooks Author, iMovie; Socrative); aplicații pentru elevi (MathBoard, iMathematics, iCross, WordReference).
Am vizitat câteva din sediile Centrului de Formare Profesională „Instituto Inter”, care susține cursuri de calificare pentru domenii variate (medical, auto, mecanic, tehnică de calcul), unde am apreciat dotarea atelierelor de practică.
Ultima zi de curs a fost dedicată activităților culturale. După un tur pietonal al orașului vechi (Ciutat Vella), instituția organizatoare ne-a pregătit o surpriză: o masă tradițională valenciană la o familie dintr-o localitate de lângă Valencia. Sub îndrumarea gazdelor, am participat și noi la pregătirea specialității valenciene paella, în niște tigăi uriașe pe foc cu lemne.
Participarea la acest curs ne-a oferit posibilitatea de a vizita Valencia – un oraș fascinant în care se îmbină vechiul cu modernul, străzile înguste din Ciutat Vella cu bulevardele largi străjuite de palmieri, clădirile din secolele XIV-XVIII cu edificiile cu arhitectură avangardistă din Ciudad de las Artes y las Ciencias – Oraşul Artelor şi Ştiinţelor. Ne-am plimbat prin grădinile Turia pline de leandri cu flori albe și roz și pe țărmul cu nisip auriu al Mediteranei.
În concluzie, acest curs a reprezentat pentru noi o șansă de a învăța, un prilej de a călători și de a interacționa cu oameni noi provenind din țări cu culturi diferite, de a ne lărgi orizontul cultural.
Informaţiile prezentate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului articolului, iar Comisia Europeană şi Agenţia Naţională în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale nu sunt responsabile pentru felul in care este folosit conţinutul acestor informaţii.

Prof. Olaru Adriana – coordonator de proiect
poza6