AJUNGE – NU VĂ MAI BATEȚI JOC DE ȘCOALĂ!

•Chiar dacă un fost profesor (astăzi președintele României) susține altceva, realitatea este aceasta! •Nu este nimeni condamnat să rămână doar cu școala profesională! •Liceul se poate face după aceea, la seral! •Se poate face și facultatea! • Dacă elevul chiar vrea! •Dar dacă nu vrea NIMIC , nu va fi NIMIC în viață! •În schimb amărâții ăia de profesori de liceu trebuie să-i ducă pe absolvenții de școală generală ajunși la ei cu medii de 2(doi) și 3(trei) să ia bacalaureatul cu…6! •“Ei, iaca, asta nu se poate”!

NICIO LEGĂTURĂ CU DECLANȘATA CAMPANIE ELECTORALĂ!

Am socotit necesar să prezint acest punct de vedere în contextul în care tot felul de instituții inventate și care nu reprezintă niciun sfert din școlile și elevii din România, ori oameni politici de toate categoriile s-au lansat în acțiuni politice legate de școală! Trec peste faptul că respectivii își aduc aminte de școală doar în prima zi de școală – mutată și aia tot la mintea unor asemenea năzdrăvani – după care finanțările sunt tot alea care au COMPROMIS nu doar școala, ci întreaga societate!
La urma-urmei care ar fi subiectul întregii dezbateri? Faptul că s-a luat o decizie corectă, în opinia majorității profesorilor și necesară – în opinia orcărui om de bun simț din țara asta – de a anula o mare tâmpenie care s-a practicat mai mulți ani de zile în sistemul de învățământ din această țară! Mai precis elevii erau plasați după examenul de evaluare la licee, în mod obligatoriu, chiar dacă mediile lor erau de 4(patru)… 3(Trei)… 2(Doi)!…Și chiar 1(unu)! Cu 1(unu) și ceva s-a intrat la liceu! Asta pentru că tot printr-o decizie prostească, de data asta din cealaltă parte a politicii – vedeți că nu ținem cu nimeni, doar cu școala – s-a luat decizia de desființare a școlilor profesionale! Acolo unde se învăța o meserie și mulți, foarte mulți oameni și-au făcut brățară de aur din asta, pentru toată viața lor! Toată România suferă astăzi pentru că nu găsești un instalator să-ți repare chiuveta de la baie, ori un electrician să-ți pună o lustră, în casă!
Decizia de a opri această aiureală și absolvenții de școală generală să nu mai fie considerați apți de liceu decât dacă au medii peste cinci, restul urmând să finalizeze școala profesională! Tamja mare, tam-tam, declarații peste declarații, inclusiv ale unor politicieni demni de tot respectul, la modul teoretic, unii chiar provenind din școli, ca profesori! Că “li se încalcă drepturile copiilor”! Vai!… Vai!… Că “li se taie orice drum în viață”!… De parcă nu ar fi văzut, de-a lungul timpului zeci…mii… Sute de mii de oameni care au făcut școli profesionale, după care având ambiție au urmat și liceul, la seral. Ajungând să aibă și diplome de absolvenți de facultate! Și asta pe vremea când facultățile nu erau fabrici de diplome, precum în ziua de astăzi!
Care este aberația de care niciunul dintre cei care au generat această discuție nu ține cont? Faptul că ajunși cu mediile respective, sub cinci, unii cu unu și doi, trebuie să fie aduși– în patru ani de liceu – la nivelul de a lua bacalaureatul cu… 6(Șase)! Desigur, s-au întâmplat destule minuni, dar rezultatele catastrofale de la bacalaureat se datorează și faptului că sunt împinși, cu de-a sila, sute de mii de tineri care nu au nicio legătură cu nivelul necesar pentru a absolvi un liceu! Cu diploma de bacalaureat!
Aceasta este realitatea, am vorbit de-a lungul timpului despre ea iar acum când se ia o asemenea măsură tare necesară, trebuie să se oprească jocurile politice, declarațiile jalnice și să se impună adevărul!
Țara asta are nevoie de școală! Bătaia de joc nu mai poate continua!…

prof. dr. Sorin Danciu