Al doilea proiect ERASMUS+ pentru AESD Călăraşi în anul 2016

Asociaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare Durabilă Călăraşi implementează, în perioada 01.09.2016-30.04.2019, proiectul „An Innovative Modular Dual System Based on Business Processes Modeling and Simulation for Company Oriented Vocational Education and Training (InnoVET)”, proiect finanţat de Comisia Europeană prin noua generaţie de programe ERASMUS+, actiunea KA2 Strategic partnerships for VET (nr.de referinţă al proiectului 2016-1-EL01-KA202-023657).
Importanța educației profesionale variază în mod considerabil în randul statelor Uniunii Europene. Situația din Grecia, coordonatoarea proiectului la nivel european, poate fi considerată ca un exemplu de comportament de selecție la locul de muncă a adolescenților absolvenţi de învățământ secundar, care este influențată în primul rând de scopul de a atinge cel mai înalt nivel posibil de educație: în favoarea unor perspective de carieră presupuse mai bune, calea învăţământului profesional este destul de des ignorată.
Având în vedere ratele de șomaj considerabile în rândul tinerilor în mai multe țări europene, o problemă de neconcordanță între nevoile companiilor și ce produce educația devine evidentă. Proiectul propus intenționează să ridice în general stima pentru formare profesională (VET- Vocational Education and Training), ca o opțiune de carieră pentru tineri și să sprijine schimbările relevante începute recent în diferite țări precum Grecia și România.

Obiectivul principal al proiectului este acela de a promova educația deschisă și inovatoare, formarea și activitatea tinerilor cu punerea în aplicare și adoptarea unui instrument VET modular inovativ pentru a modela și simula procesele de afaceri ale întreprinderilor reale. Modelarea și simularea proceselor de afaceri ale întreprinderilor reale este piatra de temelie a proiectului, deoarece stabilirea unui laborator virtual va servi acestui scop și acesta va fi un instrument extrem de important pentru educatori și întreprinderi, datorită modularității sale și, de asemenea, va stimula și interesul angajaților actuali, al educatorilor și antreprenorilor. În acest fel, tranziția de la educație / formare la lumea muncii va fi îmbunătățită.
Aceste obiective vor fi, de asemenea, urmărite prin organizarea de ateliere diferite și crearea de rețele cu părțile interesate relevante, prin stimularea transferului de know-how între experții VET din diferite țări ale UE. Proiectul contribuie la schimbarea unui sistem VET bazat numai pe școală pas cu pas către un sistem VET dual (bazat pe companie și școală). Acest lucru va fi posibil prin crearea unor materiale și instrumente (linii directoare de acțiune), care pot fi aplicate și în alte țări.
Deschiderea oficiala a proiectului va avea loc la Kavala (Grecia) in perioada 28-30 noiembrie 2016.

Parteneri: Grecia, Germania, România
Durata proiectului: 01.09.2016-30.04.2019
Manageri de proiect: prof.Carmen Marica, prof.Maricica Herghelegiu

Preşedinte
ing.Gabriel Dobrescu