ALARMĂ! DOUĂ CAZURI DE ANTRAX ÎN JUDEŢ- RECOMANDĂRILE D.S.P. CĂLĂRAŞI

Având în vedere înregistrarea a două cazuri confirmate de antrax la om în localităţi rurale din judeţul Călăraşi, informăm populaţia asupra riscurilor asociate acestei boli. Direcţia de Sănătate Publică Călăraşi oferă informaţii de care trebuie să ţineţi cont:
Antraxul este o boală infecţioasă acută cauzată de bacteria Bacillus anthracis.
Antraxul apare cel mai adesea la animalele cu sânge cald, dar poate infecta şi oamenii.
Transmiterea la oameni se face cel mai frecvent prin intermediul contactului cu animalele infectate dar poate apărea, mult mai rar, ca urmare a inhalării de aer contaminat cu sporii bacilului sau prin consum de produse contaminate.
Boala afectează în special persoanele care îngrijesc sau manevrează pielea animalelor (fermieri, măcelari şi veterinari), care vin în contact cu produsele biologice ale animalelor infectate sau care torc lâna.
Există trei tipuri de antrax: cutanat, respirator şi intestinal.
1. Forma cutanată este o formă mai uşoară, locul de pătrundere al bacilului în organism fiind pielea care a ajuns în contact cu agentul patogen, această formă netratată (cu penicilină) cauzează o mortalitate între 5 şi 20 % prin septicemie.
În forma cutanată , la locul de pătrundere bolnavul prezintă prurit, urmat de apariţia de leziuni care la început au aspect de papulă (mică umflătură roşie), apoi veziculă(băşicută cu lichid) şi în 2-6 zile în escară (ulceraţie cu piele necrozată, negricioasă) însoţită de edem masiv (segmentul unde localizată leziunea se umflă).
2. Forma respiratorie (boala scărmănătorilor de lână) calea de pătrundere a sporilor bacilului în organism fiind plămânul, boala se manifestă prin tuse, febră mare, frisoane, insuficienţă respiratorie, lichidul de secreţie răspândit prin tuse fiind foarte infecţios. Este o formă gravă a bolii cu o mortalitate ridicată prin septicemie.
3. Forma digestivă agentul patogen pătrunde pe cale orală prin consum de carne infectată, cu apariţia diareii hemoragice, germenii intraţi în sânge pot produce septicemie, cu insuficienţe grave cardiace, renale, (edeme, hemoragii şi necroze în organe) cu o mortalitate de 50 %.
Antraxul la om este o boală infecţioasă severă, motiv pentru care transmitem populaţiei să respecte cu stricteţe următoarele recomandări:
a) la apariţia unui animal presupus bolnav, este INTERZIS :
– sacrificarea animalului, punerea în consum a produselor provenite de la animalul presupus bolnav
– hrănirea altor animale cu carne/produse provenite de la animalul presupus bolnav
– mutarea cadavrului
– consumarea cărnii/produselor lactate
– recoltarea lână şi piei şi prelucrarea acestora
– vinderea animalului
b) după contactul cu un animal bolnav SE IMPUN :
– spălarea insistentă cu apă şi săpun a mâinilor şi anunţarea imediată a medicului veterinar.
– prezentarea urgentă la medic.