AM FĂCUT EXPERIMENTE PE… BANII ALTORA!

Înainte de a vă grăbi să anunţaţi DNA-ul, staţi şi ascultaţi:
În aceşti 26 de ani de mai multă sau mai puţină democraţie care s-au petrecut în ţărişoara noastră, practicând presa cu pasiune (asta mi-am dorit, toată viaţa!) am reuşit câteva lucruri frumoase, zic eu. Interesante, cu siguranţă. Unul dintre ele a constat în analizele pe care le-am făcut asupra alegerilor, începând cu „Duminica Orbului“ din 1990.
1990- „DUMINICA ORBULUI“
Şi, începând cu 1992 am analizat lucrurile într-o formulă pe care am numit-o- „experimente pe banii altora!”. Mai precis, fără a investi vreun leu în campania electorală, am urmărit un anume experiment şi, de fiecare dată, am constatat lucruri extrem de interesante. Să le luăm, pe rând: dacă după Duminica Orbului, la alegerile din 1990, s-a văzut clar că partea KGB-istă (cum o numeam, la acea vreme) a pus mâna pe putere lecuindu-i, pe ceilalţi, de speranţe, în 1992 au început primele zbateri.
1992- EXPERIMENTUL „PATRULATERULUI ROŞU“
Primele reaşezări pe poziţie. Primele erori- nu uitaţi, încercarea de a-l impune, la alegerile prezidenţiale, chiar pe… Regele Mihai! Atunci PNL-ul a fost vârât, cu larga participare a băieţilor cu ochi albaştri care începuseră să-şi facă treaba în politică şi tot atunci s-a impus aşa-numitul „patrulater roşu“- ultima formulă de rezistenţă de Stânga, înaintea aducerii la putere a Dreptei!
1996- ESTE ANUL ÎN CARE „SE DĂ VOIE“ LA DEMOCRAŢIE?!
„Se dă voie”- o formulă pe care am acceptat-o aşa pentru că aşa chiar cred că a fost! S-a acceptat, mai ales că s-a şi creat un fond de uriaşă aşteptare a schimbării. Dar care, totuşi, nu era atât de mare precum aşteptările celor care voiau asta. S-a votat, în continuare, cu PDSR. Dar, a fost un experiment care i-a folosit… PDSR-ului! Guvernarea controversată a Convenţiei Democrate a dus la două lucruri concrete: în primul rând, distrugerea PNŢCD! Iar pe de altă parte, prin anularea acestei legende, în anul 2000, revenirea la putere a lui Ion Iliescu şi PDSR-ului nu a reprezentat decât un amănunt!
2000- EXPERIMENTUL VADIM TUDOR!
Societatea românească începe să se trezească! Lucrurile mergeau, deja, prost! Am revăzut, acum, o filmare a unei emisiuni pe care am realizat-o cu Ion Iliescu, în 1999. Când la telefon, telespectatorii făceau nişte analize extrem de critice, crunte chiar care te băgau în sperieţi! Pe acel fundal, aripa naţionalistă a serviciilor a generat prezenţa lui Corneliu Vadim Tudor în turul 2 al alegerilor! Lucru pe care puţini îl credeau, noi anticipându-l încă din luna mai a acelui an! Atunci am văzut cum Sistemul s-a încordat, din toţi muşchii şi s-a ajuns la situaţii incredibile precum disperarea lui Florin Călinescu, la ProTV, ori îndemnul doamnelor Doina Cornea şi Ana Blandiana- „Votaţi-l pe Iliescu!”
2004- NOAPTEA CÂND S-A DECIS TOTUL!
Vă amintiţi, cu siguranţă, de alegerile prezidenţiale din 2004. Atunci când toate institutele de sondare a opiniei publice dădeau o egalitate perfectă- 50% la 50%! Şi, dintr-o dată, după multă aşteptare, Traian Băsescu a apărut anunţând: „Am câştigat!”. Povestea spune că, în acea seară, la sediul Ambasadei SUA s-ar fi întâlnit Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Traian Băsescu. Iar ambasadorul american (venit din Ucraina) a anunţat că a câştigat Năstase, dar că este bine să devină preşedinte… Traian Băsescu! Pentru că, altfel, se vor declanşa evenimente precum cele din Ucraina şi în România!
Că a fost aşa a dovedit-o, mult mai târziu, momentul în care s-a decis schimbarea lui Mircea Geoană, de la conducerea Senatului! Iar atunci, într-o şedinţă cu scandal la PSD, acesta a adus vorba şi despre povestea cu „prostănacul“ care ar fi schimbat soarta alegerilor, întrebându-l pe Adrian Năstase ce s-a întâmplat în noaptea din 2004? Năstase a evitat răspunsul, dar întrebarea lui Geoană confirma ceea ce unii ştiau, deja!
2009- NOAPTEA CU GEOANĂ PREŞEDINTE!
Este prima oară când alegerile prezidenţiale se detaşează, se diferenţiază de alegerile generale. Chiar dacă ele au avut legătură cu ceea ce se întâmplase în 2008 şi în 2009 s-a realizat acea guvernare cu PSD-PDL pe care toţi au înţeles-o, dar care a folosit cui trebuia!
Mai întâi am urmărit ce poate câştiga un candidat ca Marian MILUŢ care a băgat bani mulţi, foarte mulţi în campanie: 1%!…
Este noaptea în care Mircea Geoană s-a culcat preşedinte şi a doua zi s-a trezit că nu mai e! Iar Băsescu a dat acea replică destul de dură, dar care spunea totul despre ce se întâmplase în acele alegeri în care, pentru prima oară, au fost acuzate şi serviciile secrete (pentru implicarea lor) dar şi o mare fraudă realizată la voturile din străinătate!
2014- SCENARIUL IOHANNIS!
Vor trece, probabil, încă 10 ani până când vom înţelege, în totalitate, ce s-a întâmplat la alegerile din 2014! Când, desigur, din nou s-a votat răul cel mai mic- campania prostească a echipei lui Victor Ponta impunând o imagine malefică, negativă, imagine care a influenţat decizia multora care nu ştiau, totuşi, mai nimic despre Klaus Iohannis! O dată ajuns la conducere, Iohannis a zis că va face o altfel de politică prezidenţială- aşa a fost, dar cu multe dezamăgiri! Şi, vorba care circulă, deja, prin popor: „pas cu pas / ne-ai dus de nas!”
2016- ÎMPOTRIVA SONDAJELOR?
Cum vor evolua lucrurile, în cazul preşedintelui Iohannis încă nu putem evalua, dar privim, cu interes… alegerile din 2016- deja se conturează lucruri extrem de interesante care confirmă încă un experiment pe banii altora! Toate sondajele dau ca sigur locul întâi pentru PSD! Mulţi, foarte mulţi români, votează PSD-ul (asta şi pe baza unor mari greşeli pe care le-a făcut conducerea PNL!). Pare imposibil, în acest moment, ca să existe o largă susţinere pentru o alianţă care să-l aducă în calitate de prim-ministru pe Dacian Cioloş (în condiţiile în care, acum, românii aleg parlamentari, nu primul ministru!) Dacă, totuşi, la capătul acestor alegeri, Cioloş va rămâne prim-ministru, atunci concluzia va fi foarte clară- nici măcar STALIN cu „nu contează cine şi cum votează, ci doar cine numără voturile!“ nu mai e de actualitate! Ce, mai numără cineva voturile?!…
Nu este o pledoarie pentru votarea într-o direcţie sau alta, repet- e doar un experiment, pe banii altora! Şi, desigur, pe viaţa noastră!
prof.dr.SORIN DANCIU