ANII ’50! ROMÂNIA STALINISTĂ – ASTĂZI! “DOM’NE, TE ROG CIUPEȘTE-MA DE NAS”!

Aceasta a fost replica pe care, revăzând-o, din filmul “Cel mai iubit dintre pământeni” mi-am amintit de tot ceea ce avea legătură cu perioada numită, tot de Marin Preda,”obsedantul deceniu”!Anii ’50 au reprezentat, cu siguranță, cea mai sinistră perioadă din istoria apropiată a României, modul în care sistemul sovietic s-a inoculat în România fiind unul de-a dreptul dramatic pentru români! Iar când spunem dramatic ne referim la toate nenorocirile care s-au abătut asupra intelectualității, investitorilor, ce mai, floare României, oameni care trebuiau dați la o parte pentru a face loc sistemului nou venit!
Sistemului sovietic, cum i se zice oficial. “Rușilor”-cum le ziceau oamenii! Toate nenorocirile acelor vremuri au fost prezentate, atunci când a hotărât Ceaușescu să le facă publice în diferite opere de artă, cel mai cunoscut rămânând romanul lui Marin Preda , filmul fiind făcut după căderea comunismului… Desigur, au fost și alte formule de prezentare a tuturor celor care s-au întâmplat atunci, dar tema aceasta a omului nevinovat căruia trebuie să i se găsească ceva pentru a fi băgat la pușcărie ca să fie scos din sistem era dramatică pentru că s-a aplicat, fără niciun fel de temei, atâtor oameni importanți pentru această țară !
Vă reamintesc, secvența despre care vorbim este aceea în care procurorul anchetator interpretat, magistral de Gheorghe Dinică îi face o propunere celui anchetat, interpretat, la fel de impresionant de Stefan Iordache , propunere în urma căreia dacă dădea o declarație pentru a-l băga în belea pe un altul, el scăpa! Intelectualul Petrini, așa numindu-se personajul, rămâne șocat de ceea ce i se propune, de realitatea pe care o descoperă și atunci ii solicită procurorului să-l tragă de nas, pentru a realiza că este, totuși, în viața viață, în viața reală, nu visează! Într-adevăr, pare de neacceptat ca tu să fii luat, absolut nevinovat, băgat la zdup, luat la întrebări, după care să fii pus să dai o declarație împotriva altuia, să-l bagi pe altul in belea ca să scap tu!
Ce nenorocire au reprezentat anii stalinismului în România, veţi spune și pe bună dreptate așa este…Numai că…Numai că în cazul nostru realitatea bate filmul, iar toate cele despre care vorbea faimosul romancier au devenit atât de actuale, astăzi!
Da, în plină democrație, în plină perioadă a Libertății, acum, când românii au scăpat de sistemul comunist și sunt, cu adevărat, total absolviți de orice bănuială negativă, fiind îndrumaţi să trăiască fericiți, exact acum constatăm că se întâmplă nu în filme, nu în romane, nu in piese de teatru, ci în cruda realitate!
Exact propunerea pe care o făcea procurorul stalinist arestatului în anii terorii se regăsește în cruda realitate a prezentului romanesc! Dezvăluiri incredibile, înregistrări, documente, fapte concrete arată modul în care poliția politică se implica , de câțiva ani, pe față, în România! Constatând că în gruparea, altfel onorabilă, a procurorilor să găsesc si tot felul de …dilii, de cei care vor să paradească oameni, de adevărați asasini cu sânge rece care distrug vieți, personalității, o lume întreaga! Asemănările sunt atât de izbitoare încât cel care a postat, pe o pagină de socializare acea secvențe din film tocmai la această legătură șocantă cu realitatea contemporană s-a gândit!…
În mod firesc, în mod normal te întrebi – oameni buni, ce se întâmplă cu noi, cu țara asta, cu destinul ei, cu viețile noastre?!…Unde am ajuns, care este planul ,ce vor ăștia să facă din noi?!…
Desigur, povestea este mai lungă, ajungem la acel scenariu de neînchipuit, acum aproape 20 de ani când s-a spus că atentatul de la World Trade Center a avut ca obiectiv principal realizarea posibilităților de înăsprire a legilor prin intermediul cărora oamenii să fie controlați, să poată fi ținuti sub obroc, să-și piardă libertatea! Statul, sistemul să-l poată stăpâni oricând și oriunde! Nu am crezut, atunci, în totalitate, deși multe erau semnele de întrebare pe care le generau cele prezentate în diverse filme de dezvăluiri, dar modul în care au evoluat lucrurile te duce la concluzia pe care mi-a spus-o mie cineva, un om din sistem care a emis o frază foarte interesantă: “după ce Băsescu a bătut palma cu licuriciul și a hotărât să i-o sugă lu ‘ ăla mai mare, din acel moment serviciile noastre speciale naționale au devenit …Divizii ale servicilor speciale americane! Aplicându-se și în România toate cele pe care le- au aplicat americanii, de-a lungul timpului, în coloniile pe care le-au stăpânit”!
Desigur, noi tot o colonie am fost și sub ruși iar teroarea rusească este in amintiri și în prezent, spunem asta pentru ca mașina de propaganda să nu dea drumul la refrenul ăla cu “oamenii rușilor”, numai că și colonia sub licurici este la fel de nenorocită! Chiar dacă mai perversă, chiar dacă mai puțin vizibilă, rezultatul același este: lipsirea de libertățile esențiale, distrugerea unor oameni, a fiecărui om pur și simplu din motive care țin de necesitatea de a-l scoate din circuit pentru că el chiar contează!
Iar într-o colonie nimeni nu trebuie să conteze cu excepția… Stăpânului!…

prof.dr.Sorin DANCIU