ANIVERSARE! “JURNALUL DE CĂLĂRAŞI” – 3000!

Desigur, fiecare moment aniversar din viața unei publicații este frumos și generator de comentarii! Dar, în condițiile presei actuale din România, un asemenea eveniment este cu totul și cu totul remarcabil! Din foarte multe puncte de vedere … Să le luam pe rând:

“JURNALUL DE CĂLĂRAȘI” – CEL MAI VECHI ZIAR CU CEA MAI ÎNDELUNGATĂ APARIȚIE NEÎNTRERUPTĂ, DIN ISTORIA PRESEI BĂRĂGANULUI!

Într-adevăr, cu excepția a două publicații (mai mult de tip Monitorul Oficial) apărută la sfârșitul secolului al IX-lea și începutul secolului XX, în județul Ialomița (care avea capitala la Călărași) cu apariție în jur de 20 de ani și cu excepția ziarului Tribuna Ialomiței care a apărut între 1968 și 1989 (21 de ani) după care și-a schimbat titulatura și sigla, Jurnalul de Călărași este ziarul cu apariția cea mai îndelungată din istoria presei din Bărăgan: 26 de ani! În presă există această nominalizare a anilor în care a apărut, iar în această toamnă vom împlini și 25 de ani efectivi de apariție neîntreruptă!

NUMĂRUL 3000!

Să ajungi la un asemenea număr, după 25 de ani de apariție neîntreruptă, reprezintă o performanță, în condițiile în care între 1992 și 2009, ziarul a avut o apariție săptămânală. Din 2009 iată, de opt ani, Jurnalul este cotidian! Ba, în cazul unor evenimente, a apărut și cu mai multe ediții, în aceeași zi! O performanță evidentă, fără precedent în presa Bărăganului!

PE CRIZA ASTA?! …

Probabil că acesta ar fi trebuit să fie primul capitol pe care să-l plasăm în această analiză a momentului: presa din România trăiește cea mai neagră perioadă, cea mai acută criză din istoria ei, de la nașterea tiparului și până astăzi! NICIODATĂ dar absolut NICIODATĂ, presa tipărită nu a cunoscut un asemenea grad de probleme, în primul rând economice! Pe de o parte, războiul ascuns care s-a pornit pentru distrugerea ultimului strigăt al libertății într-o Românie tot mai opresată, mai ales din exterior, iar pe de altă parte pentru războiul nedeclarat al apariției internetului, acolo unde s-a petrecut cel puțin două fenomene: a) mutarea ziarelor pe „net”, ceea ce a îndepărtat cititorii de pagina tipărită pe hârtie! b) transformarea cititorilor în … ziariști! Oricine putându-și da cu părerea despre absolut orice, în condițiile în care, totuși, să fim sinceri – cei mai puțin talentați s-au apucat de asta, iar compromiterea presei a devenit una generală! Confuzia este totală și rezultatele – cele care se văd! Tocmai din această cauză o publicație cum este Jurnalul de Călărași rămâne emblematică pentru că și-a păstrat standardele profesionale!

DEONTOLOGIA – UN REPER PENTRU “JURNALUL DE CĂLĂRAȘI”!

Chiar în această săptămână s-a mai întâmplat un eveniment important, atunci când s-au desțelenit, din nou, toate ițele, iar apele s-au despărțit vizibil, scoțând în evidență adevărata presă, deontologia, – la nivelul său real! Jurnalul de Călărași a fost, în cazul Iliuță, reperul echidistanței, echilibrului și al bunului simț, al profesionalismului, observațiile fiind prezentate toate punctele de vedere în acest caz controversat, Jurnalul netransformându-se în avocat sau procuror, pentru că nu asta face presa! …

CITITORI – DIN TOATĂ LUMEA!

Într-adevăr, recunoștință totală oamenilor care ne-au fost și ne sunt alături, cititorii care cumpără, zilnic și săptămânal, ziarul de la chioșcurile de ziare, difuzorilor – oameni serioși care așează ziarul, zilnic, la punctul său de achiziție, tipografiilor care editează ziarul, de fiecare dată, atunci când este ora de apariție, dar și cititorilor din toată țara (avem peste tot cititori constanți!) și din toată lumea! Nu este nicio exagerare, – priviți harta! Sunt țările de unde avem accesări, pe internet, călărășeni, ori români care-și regăsesc punctele de vedere, apreciază comentariile și informațiile din Jurnalul de Călărași!

CE VA URMA? NU AVEM, ACUM, UN RĂSPUNS, SPERANȚELE NOASTRE SUNT MULTE ȘI MARI!

Ce va fi să fie, va fi sau nu va fi! Nu putem fi optimiști într-o țară care se duce, din ce în ce mai mult, către statutul de colonie, nici măcar o colonie declarată! Dar, o spunem acum, elementul care cu siguranță va rămâne de actualitate: VOM RĂMÂNE, PERMANENT, CORECȚI! ECHIDISTANȚI! Cu un singur obiectiv – informația corectă! Adevărul! pentru că vă reamintim: – * avem un singur stăpân – cititorul! * avem un singur prieten – adevărul!
Așa să ne ajute Dumnezeu! …
Sorin Danciu