ANSAMBLUL FOLCLORIC “BĂRĂGANUL”

Se spune că la oraș oamenii au pierdut legătura cu tradiția, dar noi spunem că tradiția trăiește acolo unde te aștepți mai puțin.
Folclorul înseamnă tradiție. De pe ulițele satelor, din straiele bunicilor sau din frumusețea datinilor străbune, tradițiile sunt profund legate de sufletul românesc.
În anul 1993, a fost înființat Ansamblul Folcloric “BĂRĂGANUL“. Format din tineri, ansamblul constituie o prezenţă activă în viaţa culturală a municipiului şi judeţului Călăraşi, impunându-se prin grija şi dragostea cu care aduce în scenă vechi cântece şi dansuri populare.
Sub bagheta coregrafică a maestrului Aurel Mailat, “BĂRĂGANUL“, promovează în primul rând folclorul caracteristic zonei Călăraşi, dar şi frumuseţea cântecelor, dansurilor şi costumelor populare din aproape toate regiunile ţării. Autenticitatea repertoriului coregrafic este conferită de faptul că dansurile, preluate din sate, sunt transpuse scenic păstrandu-se stilul interpretativ specific mediului rural.
La prima ediție a Festivalului – Concurs Național de Folclor Mioveni 2019, veți călători împreună cu Ansamblul Baraganul, în cei peste 100 de ani de tradiție si cultură muntenească a României și veți sărbători frumosul. Frumosul Munteniei, dar și frumosul fiecăruia dintre noi.
În Muntenia cântecul bucură, bucură și dă energie! Ce ar fi însă cântecul, fără dans? Ce ar fi românul, pană la urmă, fără dans?
Dansul muntenesc spune foarte multe despre cum suntem noi muntenii, deschiși, creativi, cu umor, mai buni, sau mai răi, dar spune și mai multe despre cum știm să depășim ce este greu.
La Mioveni povestea Munteniei este spusă de Ansamblul Folcloric Barăganul al Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași prin dansul, cântecul și obiceiurile populare specifice acesteia.