APROAPE JUMĂTATE DINTRE ABSOLVENŢII DE LICEU NU IAU BACALAUREATUL!

* Vă amintiți, cu siguranță…

Vă amintiți, cu siguranță, de faptul că în “Jurnalul de Călărași”s-au publicat, în ultimii ani, comentarii acide în legătură cu adevărata situație de la bacalaureat, în privința absolvenților de liceu, din România. Mai precis, de fiecare dată am constatat că din numărul total de elevi care termină cursurile celor 12 clase, aproape jumătate nu intră în bacalaureat, ori nu promovează examenul! Procentele care sunt date, la finalul examenului de bacalaureat, nu sunt reale, pentru că ele scot în evidență numărul de elevi care au promovat examenul din numărul celor care s-au înscris la bacalaureat. În realitate, aproape jumătate dintre ei nu se înscriu, nu vin la examenul de bacalaureat! Iar procentul real ar trebui să fie raportat la numărul total al celor care termina 12 clase!Iată că ministrul educației, Liviu Pop, face publica această realitate flagrantă!

MINISTRUL EDUCAŢIEI: ÎN ULTIMII 10 ANI AU PICAT 900.000 DIN 1,9 MILIOANE DE ELEVI CARE AU DAT BACALAUREATUL

Ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat sâmbătă, la Iași, că în ultimii 10 ani au finalizat liceul 1,9 milioane de copii și aproape 900.000 dintre ei nu au luat examenul de bacalaureat.
„În ultimii 10 ani, au finalizat liceul 1,9 milioane de copii și aproape 900.000 dintre ei nu au luat examenul de bacalaureat. Dintre aceștia, 170.000 sunt pe filiera teoretică, 700.000 pe filiera tehnologică. Atunci, întrebarea simplă este ce facem cu filiera tehnologică. Este bine așa cum e bacalaureatul? Sunt elevii slab pregătiți? Noi oricum în momentul de față suntem în lucru cu planurile-cadru pentru învățământul liceal”, le-a spus jurnaliștilor ministrul.
Pop a precizat că din 15 decembrie aceste planuri urmează să fie puse în dezbatere publică, după care vor fi rescrise programele școlare pentru anul viitor pentru învățământul liceal.
„Dar întrebarea rămâne aceeași: este bine organizat examenul de bacalaureat din perspectiva orientării școlare a elevului? Nu orientăm greșit elevii, în condițiile în care 700.000 dintre ei absolvenți de la liceele tehnologice nu sunt capabili să ia examenele de bacalaureat? N-am spus niciodată că toți absolvenții trebuie să ia examenul de bacalaureat, dar e un semnal, pentru că e vorba de aproape un milion de oameni care probabil au fost greșit orientați în activitatea școlară. Aici vorbim de bani publici și viitorul țării noastre”, a afirmat ministrul Liviu Pop.
Întrebat despre intenția de a introduce o nouă sesiune de bacalaureat, ministrul Educației a răspuns că deja există trei sesiuni de bacalaureat.
„Discuția pe care încearcă să o poarte unii, văzând rezultatele bacalaureatului, este mutarea sesiunii din august în decembrie sau în februarie. Nu am spus că e o decizie și nici măcar o intenție de consultare la nivelul MEN. Nu vom lua o decizie până nu se va face o consultare în prealabil. Azi sunt trei sesiuni de bacalaureat. Nu e nimic nou. Important e cum așezăm aceste sesiuni. În primăvară e bacul olimpicilor, după care vine sesiunea din iulie și foarte repede cea din august. Eu cred că decizia trebuie luată atunci când vom avea argumentele”, a explicat ministrul Educației.