Asta-i țara! Țara… lor!… GATA! NEBUNIA CU ROVINIETA ÎNCETEAZĂ!…

Vă amintiți, cu siguranță, de multele cazuri făcute publice, dacă nu cumva și dumneavoastră ați trecut prin așa ceva, atunci când la o perioadă extrem de îndelungată, mai bine de jumătate de an, ori aproape un an de zile te pomenești cu un plic, acasă, în care ți se spunea că în ziua de… la ora… pe drumul… nu aveai rovinietă! Și se dădea o amendă, lucru absolut aberant din mai multe puncte de vedere:
1 – În primul rând că amenda respectivă nu-și avea rolul educativ, așa cum a fost el gândit, dintotdeauna! Tu,dacă erai oprit(poate uitai că nu ți-ai actualizat documentul respectiv) și puteai să treci, în câteva zile, 30 de asemenea stații de observare să primesti zeci de amenzi, pentru o singură faptă! Rolul amenzii tocmai acela fiind, să te oblige să intri în rândul lumii!
2 – timpul uriaș care trecea de la momentul în care se constata acest lucru până la momentul în care primeai hârtia cu amenda!
3 – niște avocați deștepți au găsit, imediat, niște deficiențe în semnătura electronică și alte alea, în așa fel încât cei care au dat în judecată au și câștigat, de fiecare dată!
Cum lucrurile nu erau în regulă deloc, s-a luat inițiativa elaborării unei legi care să aducă la normalitate atitudinea acestora. Iată legea!

ACTUL NORMATIV A FOST ADOPTAT PE 6 FEBRUARIE DE CAMERA DEPUTAŢILOR

Potrivit legii, care a fost amendată de comisii, pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal de constatare a contravenţiei se comunică contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării. În intervalul de la data săvârşirii contravenţiei până la data comunicării procesului-verbal de constatare, nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenţiei pentru lipsa rovinietei valabile pentru acelaşi vehicul. Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de patru luni de la data săvârşirii faptei. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA asigură accesul utilizatorilor la baza de date pentru verificarea existenţei şi valabilităţii rovinietei şi peajului. Pe 6 februarie, deputatul PNL, Lucian Bode, a explicat că modificarea legislativă privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe drumurile naţionale din România s-a impus deoarece norma nu era suficient de clară, iar instanţele interpretau diferit situaţii reclamate de mulţi cetăţeni în cazul amenzilor aplicate în mod repetat în lipsa rovinietei. „Erau sancţionaţi de mai multe ori conducători auto în intervalul în care CNAIR-ul, în situaţia de faţă, era obligat să transmită acel proces-verbal. Întârziau nepermis de mult, nu transmiteau proces-verbal şi în continuare primeau amenzi pe bandă rulantă. Instanţele erau sesizate şi de aici am pornit cu iniţiativa – foarte multe procese pe rol. Noi nu am făcut altceva decât să punem în acord această hotărâre cu legislaţia”, a precizat Bode. Legea va intra în vigoare la şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

MĂCAR ACUM!…

Iată că în serialul pe care l-am demarat și care va continua – “Asta-i țara! Țara lor!…“ constatam că se mai iau și măsuri în favoarea cetățenilor! Să fie de bun augur deși, din păcate, aceasta este excepția, regula o veți vedea în episoadele următoare!…