ATENȚIE LA E-URILE DIN ALIMENTE!

Prețul crescut al alimentelor, dar și conținutul mare de aditivi (E-uri) vă îngrijorează și nu mai știți ce să puneți pe masă pentru a nu vă afecta sănătatea? Prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, vă spune ce E-uri vă dăunează și în ce produse le găsiți.

PROF.DR. GHEORGHE MENCINICOPSCHI – „RENUNȚAȚI LA ALIMENTELE CONGELATE”

E-urile sunt o provocare pe plan nutrițional, dar și un important factor al mortalității în randul populației. ‘Le recomand oamenilor să înlocuiască produsele congelate și semipreparatele cu cele proaspete, pe care să le prepare singuri acasă și să mănânce cât mai multe legume. Iar înainte de cumpărare să citească conținutul etichetelor’, a spus dr. Gheorghe Mencinicopschi. Dar iată care este lista celor mai periculoase E-uri și ce boli pot provoca acestea:– E 220, E 228 (dioxid de sulf) – e folosit în vinurile albe, bere, fructe uscate sau biscuiți și încetinește asimilarea vitaminei B1. În timp pot duce la boli intestinale, astm, cancer, hipertensiune, boli cardiovasculare, diabet de tip 2, Parkinson, Alzheimer, artrite reumatoide și alergii. –E 338 (acid fosforic) împreună cu E 450, 451, 452 (difosfati) – le întâlnim în sucurile tip cola, brânza topită, mezeluri (crenvurști, cârnați, parizer) și în produsele de patiserie. Principalele afecțiuni sunt resimțite la nivel digestiv și osos (chiar și la nivelul dinților), deoarece scade calciul din organism. –E 230 și E 233 (difenil) – au fost interzise în UE și se urmărește scoaterea lor și de pe piața românească. Sunt folosite pentru tratarea citricelor (pentru a rezista mai mult și pentru a arăta mai bine). Provoacă boli de piele. –E 200 (acid sorbic) și E 250 (nitrit de sodiu) – utilizarea lor duce la boli hepatice și cancerigene. Le găsim în salamuri, dulcețuri, prăjituri, ketchup. –E 320 (butil hidroxianisol) – crește colesterolul și se găsește în produsele cu grăsimi: margarina, pâine, în cele de patiserie și de cofetărie. –E 311 și E 312 (galat de octil) – atacă sistemul nervos și provoacă alergii. Sunt prezente în băuturile răcoritoare și în alimentele cu grăsimi. –E 330 (acid citric) – cauzează boli bucale și îl regăsim în sarea de lămâie, dulcețuri, gemuri, cremele de prăjituri și băuturile răcoritoare.