Atenție, părinți! PERICOLE ÎN SACUL LUI MOŞ CRĂCIUN!

*Dulciurile din SACUL LUI MOŞ CRĂCIUN – vă îmbolnăvesc copiii! Şi pe dumneavoastră!
*Iată Raportul Asociației pentru Protecția Consumatorilot! Este şocant!

O figurină Moș Craciun din ciocolată conține până la 19 lingurițe de zahăr! România ocupă locul trei în Europa în privința obezității infantile!
Grăsimile trans cresc incidența cancerului colorectal! Zahărul este responsabil de apariția cariilor dentare: 2 din 3 copii au aceasta afecțiune stomatologică!
Studiul privind calitatea figurinelor din ciocolată cu sau fără alte adaosuri face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză. Totodată, Asociația Pro Consumatori (APC) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse cu o încărcătură chimică mare şi care prezintă un risc ridicat asupra sănătății copiilor.
Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat, în ultima decadă a lunii noiembrie anul curent, 33 de sortimente de figurine din ciocolată cu sau fără alte adaosuri.
Cizmulite
Sortimentul produselor de ciocolată este variat și dinamic: cele mai frecvente moduri de prezentare sunt cele clasice – bare, batoane, tablete întregi, bomboane cu forme diferite, alături de o varietate de forme fanteziste îndeosebi în cazul figurinelor din ciocolată (ouă, iepurași, Moș Gerilă etc.). Unele evenimente și sărbători periodice sunt prilejuri pentru demonstrații de creativitate culinară în limite largi.
Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere următoarele obiective:
1. Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere;
2. Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung;
3. Analiza informațiilor nutriționale

1. ANALIZA INGREDIENTELOR FOLOSITE LA FABRICAREA ACESTUI TIP DE PRODUS PENTRU PREZENTAREA UNOR PUNCTE DE VEDERE.

Ingredientele regăsite în compoziția sortimentelor analizate sunt următoarele: zahăr, dextroză, sirop de glucoză-fructoză, sirop de porumb, cacao degresată pudră, grăsime vegetală (palmier, cocos, shea) hidrogenată, grăsimi din unt, ulei de unt, ulei de1 palmier, ulei de floarea soarelui, ulei de cocos, lapte solid, lapte condensat îndulcit, lapte praf integral, lapte praf degresat, grăsime din lapte, smântână integrală, zer praf, pudră de frișcă, unt de cacao, unt concentrat, unt deshidratat, margarină, fibre de cacao, făină de soia, pudră de cacao cu conținut redus de grăsime, masă de cacao, aromă naturală de vanilie, extract de vanilie, extract de malț din orez, aromă, aromă de lapte, lactoză, sirop de glucoză, cafea, făină de grâu, aromă naturală de caramel, miere, albuș de ou praf, arahide, coajă de portocală confiată, stafide, prune uscate, piure de mere, foi de vafe, înlocuitor al untului de cacao.
OmZapada
Având în vedere acest aspect, s-a realizat o analiză a primelor trei ingrediente din toate cele 33 de sortimente și s-au constatat următoarele:
– La 97% dintre figurinele din ciocolată analizate, primul ingredient este reprezentat de zahăr. La doar 3% dintre figurinele analizate primul ingredient este reprezentat de fructoză;
– La 47% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de untul de cacao;
– La 23% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de grăsimi vegetale exotice (palmier, cocos, shea) hidrogenate sau parțial hidrogenate;
– La 16% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de masa de cacao;
– La 4% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de sirop de glucoză;
– La 5% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de dextroză;
– La 5% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de melasă;
– La 34% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de laptele praf integral;
– La 19% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de zerul praf;
– La 17% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de unt de cacao;
– La 16% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de masa de cacao;
– La 14% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de înlocuitori de grăsimi animale;
În privința frecvenței altor ingrediente din compoziția acestui tip de produs s-au constatat următoarele:
– 43% dintre sortimentele analizate conțin arome artificiale;
– 23% dintre sortimentele analizate conțin grăsimi din lapte;
– La numai 24% dintre produsele analizate se menționează conținutul de cacao;
– La numai 12% dintre produsele analizate se menționează conținutul de lapte.

2. IDENTIFICAREA ADITIVILOR ALIMENTARI UTILIZAȚI ÎN COMPOZIȚIA ACESTUI TIP DE PRODUS CARE PREZINTĂ UN RISC DE APARIȚIE A UNOR AFECȚIUNI MEDICALE ÎN CAZUL UNUI CONSUM CONSTANT ȘI PE TERMEN LUNG

În cele 33 de produse analizate s-au identificat 25 aditivi alimentari, după cum urmează: E100, E120, E131, E132, E150d, E160a, E160c, E163, E171, E330, E322, E325, E414, E442, E500ii, E503ii, E470b, E472c, E475, E476, E492, E901, E903, E904 și E1422.
MosCacao

3. ANALIZA INFORMAȚIILOR NUTRIȚIONALE

Studiul trage un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor cu vârste mici îl are asupra sănătății acestora. La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Cantitatea de zahăr adăugat în sortimentele de figurine din ciocolată analizate variază între 8 și 19 lingurițe de zahăr per 100 grame produs, adică între 41,5 grame zahăr și 94,7 grame zahăr per 100 grame produs. Conținutul ridicat de zahăr din acest tip de produs explică și valoarea energetică ridicată, aceasta variază între 424 kcal și 616 kcal. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca cel mult 10% din aportul zilnic de energie pentru adulți și copii să provină din zaharuri libere, ceea ce înseamnă aproximativ 25 de grame de zahăr pe zi.
Figurine_01
Una dintre cele mai controversate teme de discuţie din ultima vreme este obezitatea la copii. Dacă până acum doar americanii erau „acuzaţi” de obezitate, în prezent problema a început să se manifeste și în rândul europenilor și, din păcate, afectează din ce în ce mai mulți copii.
Figurine_02
Efectele zahărului în alimentația copiilor:
– Dereglarea metabolismului calciului: copii se îmbolnăvesc din această cauză și au dinții stricați de timpuriu. Studiile arată că zahărul adăugat în timpul preparării produselor destinate copiilor (monozaharidele și dizaharidele) reprezintă cauza numărul unu în apariția cariilor.
– Obezitatea este cea mai răspândită afecțiune provocată de consumul excesiv de zahăr. Deși zahărul nu este bogat în calorii, consumat în exces, poate afecta sistemul hormonal, ducând la creșterea apetitului, mărirea țesutului adipos și apariția celulitei. În Europa, 1 din 3 tineri cu vârsta peste 11 ani este supraponderal sau obez.
– Diabetul. Consumul de zahăr și de produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care, cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantități mari de zaharoză, începe să nu mai funcționeze la parametrii normali. Așa apare diabetul. Acesta generează complicații grave în organism.
– “Zahăr ascuns”. Un lucru deosebit de grav este adaosul de “zahăr ascuns”. Ingrediente precum fructoză din sirop de porumb, folosite ca îndulcitori, fac din produsele “naturale” adevărate bombe în alimentația copiilor. Alte ingrediente în care este “ascuns” zahărul sunt: siropul de malț, extractul de malț, siropul de porumb, melasa, zahărul brun, zaharoza, malțul de orez, agava. Toate acestea reprezintă îndulcitori artificiali adăugați în produsele destinate copiilor ce dăunează sănătății lor.
Afecțiunile cauzate de consumul excesiv de zahăr sunt următoarele: osteoporoza și probleme legate de asimilarea calciului, scăderea imunității, cancer, în special cel de colon, gastrită, colită de fermentație, alergiile, scleroza, reumatismul, anemia, cardiopatiile, astenia, sinuzita, rinita. La copii, consumul frecvent de alimente bogate în zahăr influențează procesele de creștere şi duce la apariția rahitismului și a fragilității osoase, declanşează pubertatea prematură şi generează probleme de comportament (scăderea voinței, predispunere la violenţă, scăderea capacității de concentrare etc). Cantitatea de grăsimi per 100 grame produs variază între 11,6 grame şi 36,2 grame din care grăsimi saturate între 4,4 grame şi 32 grame per 100 grame produs, în timp ce cantitatea de acizi grași trans variază între 2,5 grame și 3,8 grame. Numeroase studii realizate în instituții medicale și universități de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer şi Parkinson, cancerele de colon și sân, determină rezistenţa la insulină, favorizând apariţia diabetului de tip 2 şi determină deficienţe de învăţare la tineri.
În conformitate cu Ordinul nr. 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii, figurinele de ciocolată, având un conținut ridicat de grăsimi, respectiv grăsimi saturate (mai mult de 5 grame per 100 grame produs) și o valoare energetică mare per 100 grame produs, nu sunt recomandate copiilor. Cantitatea de proteine variază între 2,28 grame și 8,8 grame, iar cantitatea de fibre variază între 1,0 grame și 2,4 grame.