AUTORITĂȚILE DIN CĂLĂRAȘI ȘI… NICI UN VINOVAT ÎN SCANDALUL PESTEI PORCINE!

În județul Călărași până la această dată au fost confirmate 42 de focare în următoarele localitățile Borcea – 10, Perisoru – 27, Calarasi – 3, Constantin Brincoveanu – 1, Călărașii Vechi – 1.
Mai sunt 7 suspiciuni de PPA (4 în localitatea Perisoru, 1 în Gâldău, 1 Unirea și 1 in Ștefan cel Mare) și se așteaptă rezultatul analizelor de laborator.
Săptămâna trecută un călărășean de ciudă că prezența pestei s-ar putea confirma și în ferma lui, a dat foc porcilor și i-a aruncat lângă șina de tren. Cu porcii rămași, 70 de bucăți s-a hotărât să-i împartă l-a cunoscuți.
În mod normal, călărășeanul ar trebui aspru pedepsit, de vreme ce și-a dat porcii din fermă, conștient fiind că în acest fel riscă să răspandească pesta porcină în Călărași.
Bianca Ghiveci, purtătorul de cuvânt al IPJ Călărași a declarat – „Bărbatul nu va putea fi sancționat decat dacă analizele de laborator vor confirma prezența pestei porcine în respectiva fermă!”
Legea nu permite aplicare de sancțiuni în baza suspiciunii de pestă, ci doar a unui diagnostic confirmat!
Din păcate, dacă într-adevăr porcii bărbatului erau bolnavi de pestă, boala a ajuns deja în toate cele 70 de gospodării ale oamenilor care au primit bucuroși animalele de la proprietarul inconștient. Iar asta înseamna că, răspândindu-se, boala va cauza pagube substanțiale, care vor trebui acoperite de ANSVSA din bani publici. Vorbim, deci, despre pierderi însemnate, pe care statul nu le va recupera doar deschizând un doar penal pe numele crescătorului de porci.
Tot la Călărași, o persoană a sesizat Politia Locală cu privire la faptul că, pe străzile orasului, se plimbă un număr mare de porci lasați liberi. Omul care a făcut sesizarea le-a arătat oamenilor legii și o filmare cu animalele care circulau nestingherite pe drumurile publice. Din păcate, când au ajuns la fața locului, politiștii locali n-au găsit niciun porc și n-au putut lua nicio măsură.
Potrivit ANSVSA, până la acest moment în județul Călărași au fost confirmate 42 de focare de PPA, în gospodăriile populației. Câte noi focare urmează să izbucenască vom vedea în perioada următoare.
Procurorul general Augustin Lazăr a declarat că Parchetul General s-a autosesizat și anchetează modul în care autoritățile au gestinat până acum epidemia de PPA.