BNR – ROBOR CINE CREȘTE ROBOR-UL?!

Banca Națională a României (BNR) a atras din piața bancară un volum ridicat de depozite, în valoare de 11,040 miliarde lei, pe o perioadă de 7 zile, pentru care plătește dobandă de referință, de 2,5%, cu scopul de a menține dobânzile din piața interbancară (ROBOR) la niveluri ridicate, după ce în ultima perioadă s-a înregistrat o tendință de scădere a acestora, pe fondul revenirii unui surplus de lichidități, scrie bancherul.ro.

BNR REGLEAZĂ ÎN PREZENT NIVELUL DOBÂNZILOR DIN PIAȚA INTERBANCARĂ PRIN INTERMEDIUL OPERAȚIUNII DE ATRAGERE DE DEPOZITE!

BNR reglează în prezent nivelul dobânzilor din piața interbancară prin intermediul operațiunii de atragere de depozite, prin care sterilizează excesul de lichidități, astfel încât dobânzile să nu scadă cu mult sub nivelul dobânzii de referință.
Volumul de depozite atrase astăzi de BNR este cel mai ridicat din ultimele patru luni, după nivelul din aprilie, de 18 miliarde lei, când banca națională a reluat, dupa 7 ani, licitațiile de atragere de depozite.
BNR a decis, în aprilie, să treacă la operațiunea de atragere de depozite, prin care drenează excesul de lichiditate din piața bancară, după ce a constatat că surplusul de bani din conturile băncilor le determină pe acestea să mențină dobânzile din piața monetară, precum și pe cele pentru depozitele clienților, la niveluri mai mici decât ar fi normal, în condițiile în care BNR majorase de două ori dobanda de referință la începutul anului, de la 1,75% la 2,25%.
În consecință, ROBOR la 3 luni a urcat în aprilie, de la 2,07% la 2,47% la începutul lunii mai, cu aproape o jumătate de punct. Dobânzile pieței bancare au continuat să crească, după ce BNR a majorat încă o dată dobânda, în 8 mai, la 2,5%, astfel că ROBOR la 3 luni a ajuns la 2,83% la finalul lunii mai, cu 0,3 puncte peste dobânda de referință, un ecard comparativ cu dobânzile din alte țări vecine.
În iunie, ROBOR la trei luni a rămas stabil, în jurul a 2,9%, dar începând cu ultima săptămâna a lunii a urcat abrupt, pe fondul apariției unui deficit de lichiditate în piața bancară, evidențiat de lipsa operațiunilor BNR de atragere de depozite, din 25 iunie până în 9 iulie.
În consecință, ROBOR la 3 luni a urcat la 3,34% în 4 iulie, ziua în care BNR a decis să mențină dobânda la 2,5%.
În minuta ședinței de politică monetară a BNR din 4 iulie “s-au făcut referiri la creșterile semnificative înregistrate față de trimestrul anterior de cotațiile relevante ale pieței monetare interbancare, în condițiile în care acestea au urcat și s-au consolidat semnificativ deasupra ratei dobânzii de politică monetară.”
Începând de a doua zi, însa, ca prin minune, dobânzile au început să scadă abrupt: ROBOR overnight cu aproape un punct, de la 3,45% la 2,59% astăzi, iar ROBOR la 3 luni de la 3,39% la 3,35%.
În aceste condiții a apărut astăzi licitația BNR de atragere a unui volum important de depozite din piața bancară, în valoare de 11 miliarde lei, ceea ce va opri scăderea dobânzilor pieței interbancare.
BNR vrea ca ROBOR să fie mai mare decât dobânda de politică monetară pentru a semnala care trebuie să fie nivelul real al dobânzilor, în condițiile în care dobânda de referință nu poate fi majorată rapid și prea des, în contextul fluctuației inflației, care este de așteptat să scadă din nou la 3,5% în a doua parte a anului, după ce a atis un varf de 5,4% în mai și iunie.