CA LA ROMÂNI- MARELE CUTREMUR- DIN ŢEAPĂ-N… ŢEAPĂ!

De la ţeapa Statului la… Ţeapa lui Guran! *Tinerii frumoşi şi liberi au pus botul, fără să-şi pună, o clipă, întrebarea- „a fost, vreodată, în istorie, un cutremur de 10 grade?!…”

„CA LA NOI, LA NIMENEA!…”
Într-adevăr, serialul pe care l-am început în urmă cu mai multă vreme cu titlul: „ISTERIA CUTREMURULUI- O ACŢIUNE BINE ÎNTREŢINUTĂ!” se dovedeşte a avea mai multe efecte decât ne-am fi putut noi închipui! Pe de o parte, deşi nu s-a întâmplat nimic semnificativ (mai mult decât atât, seismologii de bună credinţă ne spun că atunci când este activitate permanentă în Vrancea, nu se acumulează energia necesară unui cutremur devastator!) autorităţile au ţinut-o langa, cu toate mijloacele de propagandă, pentru a întreţine isteria cutremurelor! O ţeapă, de la stat, mai ales pentru cei care vor fi mutaţi din zonele centrale exact în clădirile alea care zac, de ani de zile, fără să le solicite nimeni!… Dar, cum imaginaţia merge departe, iar neştiinţa şi-a făcut loc tot mai des, în ţărişoara noastră dragă, iată că a apărut şi… ŢEAPA LUI GURAN! De fapt, nu a lui, el şi-a luat-o! Aţi auzit, cu siguranţă, de „celebrul cutremur” anunţat pe platforma pe care o ridicase Moise Guran şi prin care îi asigura pe oameni că vor şti, întotdeauna, când va fi cutremur! Vor şti, pe dracu! Cât de prost să fii să te lansezi în aşa ceva, ştiind că nu poţi să ai toate mijloacele necesare să nu vină un hacker şi să ţi-o tragă?!… Cât de naiv să fii încât să crezi că un cutremur de 10 grade (10!) ar putea avea loc, când un asemenea cutremur n-a avut loc NICIODATĂ, ÎN ISTORIA LUMII! Un cutremur de 10 grade ar aduce Marea Neagră pe Vârful Omu, de exemplu! Cât de fraier să fii încât să pui botul la Guran, în condiţiile în care Institutul Naţional de Fizică a Pământului are un asemenea mijloc de avertizare la care nu s-au abonat, până acum, decât vreo 2000 de oameni! Mai puţin Institutul, decât Guran!… Oricum, consecinţele sunt tipic româneşti!

ALERTĂ FALSĂ DE CUTREMUR DE 10 GRADE PE APLICAŢIA BIZIDAY.
O alertă falsă a produs agitaţie între abonaţii aplicaţiei Biziday: „Vrancea a detectat un cutremur de 10 grade magnitudine Richter, produs la o adâncime de 10 km.” Aplicaţia Biziday, gestionată de Moise Guran, a trimis eronat abonaţilor o alertă de cutremur de 10 grade pe scara Richter, exact cu o zi înainte de la împlinirea a 40 de ani de la marele cutremur din 4 martie 1977. Aplicaţia pe care o girează cu numele său a emis o alertă falsă de cutremur, fapt ce a dus la un sentiment de panică pentru foarte mulţi cetăţeni care au primit informaţia.

MIRCEA BADEA: „I-AM FĂCUT PLÂNGERE PENALĂ LUI MOISE GURAN, EXACT CUM I-A FĂCUT GHIŢĂ LUI VÂNTU”
Mircea Badea a depus o plângere penală pe numele lui Moise Guran la Ministerul Public. Acesta a precizat, în plângerea sa: „A apărut astfel un sentiment de panică teribilă la foarte mulţi cetăţeni care au primit această informaţie falsă. Prin intensitatea sentimentului de panică şi prin dimensiunea răspândirii acestuia, consider că ne aflăm în prezenţa unui pericol pentru ordinea publică.“ totodată, Mircea Badea a mai precizat că: „Faţă de cele prezentate, chestiuni care consider ca întrunesc elementele constitutive ale unor infracţiuni prevăzute de lege, vă rog să luaţi măsurile legale care se impun.“

GURAN: „APLICAŢIA BIZIDAY A LUAT-O RAZNA. E POSIBILĂ O EROARE, DAR NU EXCLUD ŞI ALTE POSIBILITĂŢI“
Moise Guran a explicat apoi, pe Facebook, că alerta sugerează că „serverul nostru a fost spart“. Moise Guran a trimis apoi mesajul şi către abonaţi: „Ceea ce aţi primit nu este o alertă de cutremur ci o Alertă Roşie, cu textul unei Alerte de Cutremur. Asta sugerează ca serverul nostru a fost spart. Momentan l-am deconectat şi investigăm. Ne cerem scuze şi vom reveni de îndată ce voi avea mai multe informaţii. Alerta nu a fost transmisă de operatorii Biziday. De altfel, ea nici nu a plecat din interfaţa noastră de operare. În loguri NU EXISTĂ!“

ABONAŢI AI APLICAŢIEI BIZIDAY AU COMENTAT PE FACEBOOK CĂ… AU LUAT ÎN SERIOS APLICAŢIA.
Sigur, au fost şi mulţi care au râs de întreaga situaţie. Ideea unui cutremur de 10 grade pe Richter şi coincidenţa cu ziua de naştere a fostului preşedinte Ion Iliescu, nota 10 a Nadiei la gimnastică, dar şi scuzele abracadabrante ale lui Guran, considerate puţin credibile, au fost subiectele glumelor de pe Facebook.
„Eu te-am iertat, da’ tata, deşi nu prea ştie cine eşti, a zis că dacă te prinde îţi trage-un şut în c*r!”
„Am o întrebare: dacă unul s-a aruncat pe geam dupa ce a primit alerta şi şi-a spart capul, cine e responsabil? Că nu mă pricep.”
„E clar că au fost hackerii ruşi, puşi să-l compromită pe cel mai brav vedet al analizelor economice din România. Dacă îi atacă şi bicicleta lui Lucian Mândruţă, e clar atacul care prevesteşte invazia tancurilor.”
„Nu mă uit la ştiri, nu eram pe Fb, n-am aplicaţia lui Guran, deci nu ies în stradă în caz de cutemur. Mâncam liniştită urzici cu mămăligă şi mi-a fost bine. Chiar acum mi-a zis omul meu pe lângă ce apocalipsă am trecut. Oricum nu aş fi ieşit afară nici dacă era. Mă băgam sub grindă ca să mor odată cu pisicile, ca faronii.”
„Cică ar fi 140.000 de trepanaţi care gândesc cu creierul lui Goise Muran şi sunt „abonaţi” la prosteala aia securistă. Aşa mulţi retardaţi să mişune printre noi?”
„Când am auzit alarma am sunat soţia să se ducă sub o grindă, eu fiind afară, apoi citind ştirea cu un cutremur de 10 grade Richter, am sunat-o din nou şi i-am spus să plece din casă urgent, ştiind că la un asemenea cutremur nu mai rămâne nimic în picioare, oare am procedat bine?”