CĂLĂRAŞI ŞI… PROBLEMELE APEI !

S-a pus punct oficial marelui proiect CL8- proiectul pentru reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă, canalizare şi epurarea apelor uzate în judeţul Călăraşi. Proiect ce a adus multe neplăceri, dar care era necesar pentru a se ajunge (în unele zone) din Evul Mediu în secolul XXI. În această săptămână s-a făcut recepţia lucrărilor.

ÎNCĂ SE MAI LUCREAZĂ
Gropile care se fac acum sunt pentru a izola reţeaua veche (se goleşte de apă, se pune „blind“ la capete şi se sudează, pentru a fi siguri că ţeava nu mai este sub presiune). Vor mai 2-3 întreruperi de apă, dar nu generale, ci doar pe cartiere.

SE VOR MAI FACE SĂPĂTURI
Vor mai fi trei luni posibile remedieri. Va exista o perioadă în care constructorul va fi obligat să-şi remedieze orice probleme care vor apărea în zonele în care a lucrat. Vor mai fi, în perioada următoare, săpături, pentru trecerea de pe reţeaua veche pe reţeaua nouă! Lucrarea de trecere va dura ceva timp. Reţelele vechi vor trebui izolate, golite şi crearea unui sistem de a le putea monitoriza. S-a funcţionat pe memoria unor oameni (ingineri, maiştri, muncitori) care sunt vechi în sistem şi au mai ştiut pe unde se află vechile ţevi. Există nişte hărţi, dar nu o hartă exactă.

S-AU MONTAT PESTE 2000 DE CONTORI CU TELECITIRE
În ultima perioadă au fost montaţi peste 2000 de contori cu telecitire. Aceşti contori vor fi afişaţi pe site şi se poate verifica citirea. Acest program va fi extins în funcţie de posibilităţile financiare pe tot municipiul. Se va începe şi în zona de blocuri, mai ales acolo unde sunt probleme cu citirea apometrelor. Aceste contoare măsoară de la debite foarte mici.

APA NU SE SCUMPEŞTE!
Nu va urma o creştere de preţ la tariful la apă. La această oră preţul care se practică acoperă în bună măsură costurile producerii apei şi a epurării apelor uzate.

DE CE ESTE APA MURDARĂ?!
Apa de la robinet este murdară datorită trecerii de la reţeaua veche la reţeaua nouă. Nu va fi de lungă durată acest efect de apă murdară, în câteva zile se va stabiliza reţeaua. Staţia de tratare a apei funcţionează automat. Ţevile noi au fost dezinfectate în momentul montării. Reţeaua este sigură, se monitorizează în 20 de puncte zilnic.

2500 DE PROCESE ARE ECOAQUA, CU LOCATARII
Cei care nu plătesc facturile sunt daţi în judecată de EcoAqua! Cei care nu permit intrarea lucrătorilor EcoAqua pentru citirea apometrelor sunt daţi în judecată, se judecă şi numai când există o hotărâre judecătorească şi împreună cu executorul judecătoresc se permite intrarea în locuinţă. Majoritatea celor care sunt daţi în judecată sunt recalcitranţi şi răuvoitori.