CÂND TREBUIE SĂ MONTAȚI ANVELOPELE DE IARNĂ!

Vremea se schimbă radical în România în ultimele zile, iar o dată cu ea apar și grijile șoferilor. Principala preocupare pentru sezonul rece este legată de obligativitatea montării cauciucurile de iarnă. Conform „Legii cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare la 1 noiembrie 2011, anvelopele de iarnă sunt obligatorii ori de câte ori se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă și/ sau polei. Conducerea unui autovehicul pe drumuri publice acoperite cu polei sau zăpadă fără ca mașina să fie dotată cu anvelope de iarnă corespunzătoare constituie contravenție. Pe cale de consecință, șoferii sunt pasibili să rămână fără certificat de înmatriculare și riscă amenzi cuprinse între 810 și 1.800 de lei!

LA CE SĂ FIȚI ATENȚI CÂND CUMPĂRAȚI ANVELOPE DE IARNĂ

Șoferii care își achiziționează anvelope de iarnă trebuie să fie atenţi la marcajele trecute pe cauciuc. Fulgul de nea înscris pe anvelopă atestă că acela este un cauciuc de iarnă cu care se poate circula legal. De asemenea, „Legea cauciucurilor de iarnă” permite și folosirea anvelopelor cu menţiunea „M+S” (Mud plus Snow – Noroi şi zăpadă). Însă, atenție, pe drumurile uscate, anvelopele M+S dau un consum de carburant mai mare. Tocmai de aceea, pentru o mai bună eficiență a pneurilor, dar și ca să le mărească durata de viață, specialiștii recomandă schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă atunci când temperatura scade sub 7 grade Celsius.

SFATURI UTILE PENTRU ȘOFAT PE TIMP DE IARNĂ

Ca să nu aveți probleme în trafic, este bine ca atunci când circulați cu mașina pe drumuri acoperite de zăpadă să aveți în portbagaj o lopățică, o lădiță de nisip, lanțuri pentru roti și o spatulă pentru curățat parbrizul.