CATERING PENTRU SPITAL SAU DOTĂRI PENTRU BUCĂTĂRIA EXISTENTĂ?!

Consilierul judeţean PNL, Vasile Nedelcu a solicitat Consiliului Judeţean o analiză a tuturor cheltuielilor spitalului, dar mai ales în ceea ce priveşte cheltuielile cu blocul alimentar. În şedinţa Consiliului Judeţean, la punctul diverse a fost dezbătut în plenul şedinţei acest subiect la care managerul Spitalului Călăraşi a venit cu o analiză la ceea ce a cerut consilierul Nedelcu. Iată declaraţia managerului Valentin Emanoil expusă în plenul şedinţei Consiliului Judeţean:

EXTERNALIZAREA BLOCULUI ALIMENTAR AR MĂRII COSTURILE!

,,La solicitarea consilierului judeţean Nedelcu Vasile, am făcut o analiză referitoare la externalizarea blocului alimentar. În cadrul blocului alimentar sunt opt bucătărese, având un total de 27.500 lei pe salarii. Costurile unităţii de bucătărie, începând cu cele de utilităţi, ajung undeva la un cost lunar de 13.255 lei. În ultimele 6 luni au fost 8.043 pacienţi în cadrul spitalului şi au beneficiat de mese, iar un mediu lunar ar fi 1.340 de pacienţi. Ajungem la 1.681 de meniuri realizate într-o lună. Ele sunt diversificate; vorbim aici de regimuri alimentare în funcţie de patologia fiecărui pacient. Hrana este preparată respectând nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective privind Hotărârea Guvernului 665/2016. Aici avem nişte costuri prevăzute pe fiecare patologie. Începem de la costuri de 16 lei la bolnavii de TBC, HIV, SIDA, până la costuri de 7 lei pentru însoţitori ai bolnavilor internaţi sau costuri pentru copii. Costurile de preparare sunt de 0,79 lei/zi pe pacient. Costul alimentelor este prevăzut în Hotărârea de Guvern, care trebuie să fie undeva în jur de 122 de mii de lei – aici ne încadrăm, nu trebuie să depăşim această sumă. În momentul în care am externaliza acest serviciu intervine plata TVA-ului. La această dată nu există această sumă, ca atare, s-ar mări costurile şi nu s-ar respecta ordinul Ministerului Sănătăţii, pentru că ar trebui, cu acest ordin, să scădem costurile cu 50%, nu să le majorăm.”

MENIURILE SUNT CELE ACREDITATE DE MINISTER!

În completarea celor declarate de managerul Emanoil, doctor Enache Georgiana Mihaela, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, coordonator al blocului alimentar la Spitalului Judeţean Călăraşi, a declarat: ,,Meniurile sunt cele acreditate la acreditarea spitalului, inclusiv procedura de calcul a numărului de kilocalorii pe porţie şi repartiţia în nutrienţi este cea stabilită la acreditare. Se respectă atât numărul de kilocalorii, cât şi repartiţia pe nutrienţi zilnic pe 16 meniuri pentru pacienţi şi am avut 10.841 de meniuri pentru pacienţi plus 341 de meniuri pentru medicul de gardă, pe care noi le asigurăm din costurile de producţie de 0,79 lei per pacient pe zi. Prin externalizare, noi am rămâne cu costuri restante de 0,48 lei/zi, deoarece nu putem externaliza bucătăria dietetică pentru copilul de 0-3 ani. La suma de 0,48 lei per pacient am adăuga costurile pe care ni le-ar impune prestatorul de serviciu plus integral norma de hrană. Ca şi diferenţă, faţă de momentul actual, dacă noi am externaliza ar trebui să achităm lunar această factură cuprinsă între preţul restant, preţul impus de prestator şi norma de hrană, la 30 de zile de la emiterea facturii, când noi am plătit facturile la 60 de zile.”

SANITAS – ,,EXTERNALIZAREA NU SE PUNE ÎN DISCUŢII!”

Liderul Uniunii Judeţene Sanitas, Valentin Robescu, spune că: ,,Bucătăria spitalului poate deveni performantă în condiţia în care se vor asigura utilaje care să pregătească hrana. La modul în care este făcută bucătăria acum, costurile sunt mari. Pe de altă parte, nu avem o piaţă concurenţială serioasă care să pună Spitalul Judeţean în situaţia în care să aleagă cea mai bună ofertă. Probabil că în următorii ani, când piaţa se va dezvolta şi prestatorii de servicii or să se înmulţească, atunci va exista şi această posibilitate de a externaliza acest serviciu. Noi considerăm că în acest moment nu se pune în discuţii, cel puţin din punctul nostru de vedere.”

,,EXTERNALIZĂM – CĂ AM FII PRINTRE ULTIMII DIN ŢARĂ!”

O altă completare a fost din partea consilierului PSD, Liviu Vîrtejanu: ,,Am o rugăminte la conducerea spitalului: să facă repede această listă de necesar de utilaje. Pentru că s-a pus în discuţie această externalizare, şi din ce am înţeles de la domnul Nedelcu, că am fii printre ultimii care nu am externalizat, să ştim o situaţie exactă la nivel de ţară, la spitalele de urgenţă – câte cantine sunt până acum externalizate şi câte nu.”
Urmează ca la o viitoare şedinţă a consilierilor judeţeni, să fie aduse completări de către autorităţile abilitate în legătură cu dotările necesare pentru modernizarea blocului alimentar al Spitalului Judeţean Călăraşi.

,,DACĂ NU EXTERNALIZĂM AVEM NEVOIE DE INVESTIŢII!”

Iniţiatorul solicitării, Vasile Nedelcu, a mai punctat: ,,În comisie am ascultat cam aceeaşi discuţie. Problema este că majoritatea spitalelor din ţară au externalizat acest serviciu. După aceea, au prezentat un preţ pe meniuri şi pe zi – ce ar fi dacă ar externaliza. Explicaţiile date de doamna doctor şi domnul manager nu depăşesc Hotărârea Guvernului 665/2016. Dar nu a existat o explicaţie tehnică făcută pe cât costă un meniu pe zi pe regimurile pe care ei le au. Dacă dumnealor au ajuns la concluzia, cum a zis şi domnul lider de sindicat, că, într-adevăr, nu se impune externalizarea acestui serviciu, mergeţi pe renovarea bucătăriei. Eu ce aş avea de adăugat este faptul că acolo trebuiesc făcute nişte investiţii. Trebuie modificat şi fluxul, utilajele, pentru că până la urmă bolnavii trebuie să consume o hrană sigură, igienică şi, bineînţeles, de calitate. Să se conformeze aceste Hotărâri de Guvern legat de numărul de calorii şi la celelalte aspecte privind porţia pe fiecare pacient.”
Managerul spitalului, Valentin Emanoil, a venit cu o rugăminte către consilierii judeţeni: ,,V-aş ruga pe toată lumea, pe toţi consilierii judeţeni, dacă ne puteţi sprijinii să putem moderniza cât de cât bucătăria, pentru că, într-adevăr, folosind-o zilnic în două schimburi, efectiv ajunge la un anumit grad de uzură foarte rapid.”
Fostul prefect al judeţului Călăraşi, Şerban Jenel, a dat continuare discuţiei în plen cu un amendament: ,,Eu vin cu un singur amendament în legătură cu dorinţa dumneavoastră pentru sprijinire în modernizarea blocului alimentar, în ideea faptului de a îmbunătăţii sau de a aduce la un nivel cât mai bun hrana respectivă. Ăsta este lucrul cel mai important, în afară de dotare, de curăţenie, trebuie să existe şi respectarea normelor.”