CAUT… HOȚI!…

Nici hoți nu mai găsești!…
De fapt, unii au plecat, iar cei mai specializați fură… pentru ei!…

M-am întâlnit cu unul dintre puținii mei confidenți, Bătrânul, cel care are multe puncte de vedere în legătură cu tot ceea ce se întâmplă în țărișoara noastră dragă, în ultima vreme, un om care înțelege ce și cum și, mai ales, le spune pe toate pe înțelesul tuturor. Îl ascult, întotdeauna, cu atenție, chiar dacă, nu mereu suntem de acord asupra punctelor sale de vedere… De data aceasta, însă, a venit la mine tare intrigat, mai mult decât mirat, rugându-mă să-i ascult povestea. Pe care, după ce am urmărită-o am decis s-o fac publică și pentru dumneavoastră:
-Totul a început în urmă cu mai mulți ani, atunci când, în dorința mea de a face niște lucruri de interes și cu reușite, cel puțin la mintea mea asta așteptam, am pus botu’, pentru că altă formulă mai potrivită nu găsesc, la propunerile unui individ care, cel puțin la prima vedere, m-a convins! Nu sunt un papagal fugit de pe uliță, am văzut multe, am auzit și mai multe, știu ce înseamnă escrocheria, am imagini asupra hoților, am fost mereu atent, dar… Dar de data asta, am dat peste un escroc deștept care mi-a dat o țeapă de câteva mii de euro! Banii mei, bani pentru care am muncit, bani pe care i-am adunat cu atenție, de-a lungul timpului, în fine… Banii mei!
Așa de tare m-am supărat, încât în prima secvență credeam c-o să-mi facă rău la inimă! După care am încercat să mă calmez, m-am calmat, hotărârea finală fiind aceea că sa i-o trag și eu, la rândul meu, lui, dar nu printr-o escrocherie , pentru că nu mă pricep la asta, ci pur și simplu cum să-mi recuperez banii! Și mi-a venit ideea cea mai potrivită pentru așa ceva- să găsesc un hoț, să-l trimit să îi spargă fie birouri, fie locuința, să ia banii de acolo, mi-e fiindu-mi gândul doar la banii mei, iar el putea să-și oprească restul! Adică putea să ia și 100 de mii de verzișori, euroi, puteau să fie și franci d-aia vechi, nu mai vorbesc de yeni, yuani… orice, numai să-mi recuperez banii! Din suta aia de mii, vroiam și eu miile mele !
Desigur, omul nu făcea asta de dragul meu, îi dădeam ponturile necesare, știam niște parole, în fine, m-aș fi descurcat și singur, dar eu nu sunt hoț! Și atunci, am căutat un profesionist!… Îți dai seama, nu puteam să dau anunț la mica publicitate că… Angajez HOT ! Am căutat pe toate căile, prin cunoștințe, prin prieteni, m-am dus în locuri rău famate unde am căutat diverși indivizi, am întrebat de unul, de altul, n-am reușit să găsesc un hoț ca lumea !
Mai grav decât atât, în disperare, m-am gândit să creez eu …un hoț! Să iau un puștan d-ăsta micu’ , la începutul existenței sale,să-l pregătesc pentru lume și viață, sa-i creez oleaca de experiență, în fine, să construiesc un hoț nou, unul cu ajutorul căruia să-mi rezolv problema! N-ai să vezi, ăștia tineri nu vor să muncească!…
Și atunci, firesc, am început să-mi pun întrebări și, mai ales, am ajuns la concluzia asta :Domnule, lucrurile sunt simple, extrem de simple, foarte clare și, din nefericire, îngrozitoare!
În primul rând, ca mai toți reprezentanții forței de muncă din România și hoții mai destoinici, inclusiv ăia tineri, au plecat din țară! D-aia s-a dus vestea, în tot occidentul, despre hoții din România, pentru că ăștia sunt pricepuți, nevoie mare, au dat țepe, au furat, au speriat tot occidentul, în fine , meseriaș!…
După care, am realizat celalalt lucru foarte important: hoții, hoții adevărați, meseriașii, ăia care au rămas în țară …fură pentru ei ! Că sunt hoți în bandă, că sunt hoți adevărați , că sunt politicieni, mai ales, toți fură pentru ei! În gașcă, în echipă, profesioniști, în partide, în organizații, în formule bine stabilite, de la șefii supremi la angajații de stat cu putere de decizie, inclusiv la distribuitorii de fonduri!
Mi-a spus mie un politician să fiu atent și să nu-i bag în seamă pe ăia care se numesc, pur și simplu, politicieni, ci să fiu atent doar la cei care au în mînă fondurile, banii alocați, bugetul, cei care hotărăsc soarta banilor! Acolo sunt hoții adevărați! Acolo, pentru o semnătură, își trage cat n-ar fi câștigat cel care ar fi trebuit să-mi spargă mie locuință sau biroul escrocului, în toată viața lui, de hoț profesionist!
Și, mai ales, hoții cei mari nu au frică, își fac treaba fără niciun fel de probleme și puțin le pasă de disperați d-ăștia ca mine, atâta timp cat ei l-au prins pe Dumnezeu de picior și s-au îmbogățit, într-o generație, când n-a reușit orice mare clan de milionari, timp de câteva sute de ani!
În concluzie, nici hoți nu mai avem în România, de închiriat! Ești în stare să furi singur, bravo ție, nu ești în stare, uită-te la televizor! Au băgat niște seriale indiene și turcești, o nebunie! Ca altfel, nici la televiziunile de știri nu mai vezi știri și comentarii din politică, în disperarea după raiting dau și ăia toți …pornohacii, curvele, rețetele de slăbit, orice altceva decât realitatea din țara asta! Țara fără hoți de închiriat! Dar cu hoți adevărați, în fruntea ei!…

prof.dr.SORIN DANCIU