CE SE SCHIMBĂ ÎN PROGRAMUL ,,PRIMA CASĂ”!

Proiectul de modificare a programului Prima Casă a primit raport favorabil din partea Comisiei de Buget a Camerei Deputaţilor. Deputații din Comisie au introdus și condiții favorabile la acordarea creditelor pentru persoanele care fac parte din grupuri vulnerabile. Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților a adoptat, marți, cu 14 voturi „pentru”, un raport favorabil pentru propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului „Prima casă”, precum și pentru aprobarea unor măsuri de aplicare acestuia. Modificările aduse programului guvernamental „Prima casă” vizează nu doar modificarea condițiilor în care vor fi acordate creditele, ci și categoriile de beneficiari care le vor putea accesa. Conform unor amendamente propuse de către deputata independentă Oana Bîzgan, persoanele din categoriile vulnerabile vor putea accesa creditele pentru achiziționarea locuinței și vor beneficia de condițiile necesare astfel încât să fie asigurat principiul egalității de șanse. Schimbarea principală venită din partea Oanei Bîzgan face referire la extinderea termenului de „venit eligibil”. Un amendament admis de deputații din Comisie prevede exceptarea beneficiilor de asistență socială din câștigul de maximum 4.500 de lei net lunar acceptat pentru creditul prin programul „Prima Casă”, scrie Mediafax. „La data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soțul sau soia, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 de lei. La calculul acestei limite nu sunt luate în considerare beneficiile de asistență socială primite de persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil definit conform art.6 din Legea 292/2011 a Asistenței sociale, dacă acestea duc la depășirea pragului de 4.500 lei”, potrivit amendamentului propus.

AMENDAMENT PENTRU PERSOANELE VULNERABILE SOCIAL

Un alt amendament admis de deputați prevede garantarea de către stat a 100% din valoarea creditelor acordate persoanelor care fac parte dintr-un grup vulenrabil definit conform legii privind asistenței sociale.
„Creditele destinate achiziției locuințelor prevăzute la alin. (12) și (13) de către persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil definit conform art. 6 din legea 292/2011 privind asistența socială, pot fi garantate de către stat în procent de maximum 100% din valoarea finanțării , exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare”, arată amendamentul propus de deputatul Oana Bîzgan și ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici. De asemenea, deputații din Comisia de buget au admis și un amendament care prevede reducerea cu două puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pentru persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil definit conform art. 6 din 292/2011. „Până în acest moment, persoanele cu dizabilități nu aveau aces la acest program, deoarece indemnizațiile lor nu erau considerate venituri eligibile. Amendamentele depuse prevăd luarea în considerare a tuturor formelor de suport primite din partea statului, conform reglementărilor privind asistența socială. Astfel, persoanele din aceste categorii vor avea acces la soluții de creditare pentru achiziționarea primei locuințe, în condițiile de care se bucură și ceilalți români”, arată un comunicat al Oanei Bîzgan. Pe 18 septembrie, Senatul a adoptat, în calitate de prim for legislativ sesizat, proiectul de lege.

CE PROPUNE PROIECTUL DE MODIFICARE

Propunerea ministrului Finanțelor Eugen Teoforovici mai prevede reducerea cu un punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.
Proiectul propune:
• Modificarea titulaturii Programului „Prima casă” în programul „O familie, o casă”.
• Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.
• Mandatarea pe lângă Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanții în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul Programului.
• Menținerea avansului minim de 5% din prețul de achiziție al locuinței. Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.
• Acordarea următoarelor subvenții de dobândă:

  • reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.
  • reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.
    • Refinanțarea creditelor obținute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate in cadrul Programului. Proiectul va fi inclus pe ordinea de zi de săptămâna viitoare a plenului Camerei Deputaților, care este cameră decizională în acest caz.