CEAUȘESCU A FOST UN PATRIOT!

*Dom’ne, chiar aveau dreptate ăia care-l cântau pe Ceaușescu!

ATENȚIE, SĂ FIM BINE ÎNȚELEȘI, ACESTA NU ESTE UN ELOGIU ADUS LUI NICOLAE CEAUȘESCU!

Nici nu ar mai avea nevoie de asta, după gloanțele pe care le-a încasat și după ce istoria încă nu a judecat, la modul obiectiv, ceea ce-a fost rău și ceea ce a fost bun în epoca al cărei nume l-a si preluat, timp de un sfert de secol… În egală măsură, însă, nu poţi să treci peste niște realități așa cum au fost ele, în condițiile în care, cu siguranță, mai ales cei din tânăra generație știu puțin, foarte puțin spre deloc despre ceea ce a însemnat această epocă, cu toate belele sale! Și, de la bun început trebuie să fac această precizare – nu am niciun motiv de nostalgie pentru epoca respectivă în care n-aș fi putut să fac ceea ce am făcut după 1990 ! In egală măsură, însă, nu mă poate opri nimeni să judec, cu mintea mea și să analizez după puterile mele ceea ce a însemnat, cu adevărat, Ceaușescu în istoria României !
Desigur, nu facem un studiu istoric, aici, doar reamintim câteva lucruri cred eu semnificativă:
•Cei 25 de ani în care Nicolae Ceaușescu a condus România sunt anii în care România a cunoscut o dezvoltare fără precedent ! Fiecare oraș, fiecare localitate a cunoscut transformări vizibile, iar când vorbim despre transformări pornim din centrele orașelor care s-au schimbat fundamental, fiecare având un super-magazin, o casă de cultură, blocuri moderne, cartiere, orașe la marginea cărora s-au construit fabrici, uzine, combinate care au generat o dezvoltare industrială fără precedent! Cu locuri de muncă pentru toată lumea, inclusiv pentru cei aduşi de la țară care pe această cale s-au civilizat, ducând bani în casele pe care și le-au reconstruit, tot în această perioadă! Este perioada în care se construiește litoralul modern, așa cum arăta el în 1990 – astăzi dezastrul și-a făcut loc și acolo – dar și Transfăgărășanul, Autostrada București – Pitești ca să nu mai vorbim despre faptul că ajunsesem să construim avioane și nu oarecare, autoturisme care se vindeau în toată lumea – Aro – ca să nu mai vorbim despre industria şi tehnologia petrolieră care ajunseseră să fie apreciate peste tot! Cât despre flotă, să nu mai vorbim că vine vorba despre realitate! Și dacă ar fi să facem o enumerare sumară a unor firme celebre azi dispărute tristețea este și mai mare – Tractorul… Semănătoarea… Electronica… IMGB…Uzinele 23 august… Vagonul Arad… Aro… Autobuzul… Electroputere Craiova …marile combinate siderurgice…Oltchim… marile combinate petrochimice… Și enumerarea poate continua, la nesfârșit, cu precizarea că distrugerea lor s-a făcut în epoca de deplină libertate cu largul concurs al nostru, al tuturor, participanți măcar prin nebăgare de seamă la tot dezastrul care a urmat!..
•Din punctul de vedere al politicii externe România a înregistrat , în aceeași perioadă Ceaușescu succese reale, fiind luată în considerare de cele mai multe ori pentru negocieri între marile puteri, ori atunci când a fost nevoie de intervenția unei minți mai limpezi în bătălii care nu-și aveau normalitatea, așa cum se întâmplă și astăzi, de exemplu! România a contat în Israel… A contat în neînțelegerile dintre URSS și China! …A fost băgată în seamă de Statele Unite atunci când era vorba despre Orient, acolo unde Ceaușescu avea intrare!… Ca să nu mai vorbim de roadele acestei politici externe care au dus la exporturile care au creat acel plus prin care România avea in 1989, miliarde de dolari de încasat de la aceste țări!…
•Epoca Ceaușescu este perioada în care se înalță din mai toate domeniile valori tinere, valori apreciate la nivel internațional, în toate domeniile! De la cercetare până în domeniul artistic, ca să nu mai vorbim de cel sportiv în care, nume precum Nadia Comăneci – un produs al sistemului respectiv – Ilie Năstase, echipele de atletism, de kaiac-canoe, loturile naționale de gimnastică- multipla campioană mondială la handbal purtau, toate, numele României! Să nu mai vorbim de Cupa Campionilor Europeni cucerită de o țară din estul Europei care s-a numit Steaua București! Toate acestea sunt performanțe pe care nu le poate contesta nimeni, iar perioada respectivă a avut toate acestea atuuri.
•Școala –. Educația! Indiferent ce ar spune și cine ar spune ce ar spune școala românească clădită pe principiile lui Spiru Haret a funcționat din toate punctele de vedere la modul pozitiv, generând ori promovând o generație care știa ce gândește, ce este cu ea, care își punea întrebări și găsea și răspunsuri! Dovada că imediat după așa-zisa revoluție, în Piața Universității cei care își dădeau seama, care judecau, care înțelegeau ce se întâmplă erau tinerii studenți – produsele școlii românești aia comunistă, cu toată propaganda de la învățământul politico-ideologic care trecea, nealterând, până la urmă, valorile!
•Desigur, toată perioada a fost însoțită și de o grămadă de porcării, de nenorociri, de la blestemata de Securitate care există și astăzi, securiștii lui Ceaușescu fiind un fel “șoimi ai patriei” în raport cu ceea ce se întâmplă astăzi din punctul de vedere al securiștilor de tip nou, la lipsa de libertate, televizorul cu program de două ore, curentul care se lua când îți era lumea mai dragă, căldura care se întrerupea când era frig, pâinea pe cartelă , zahărul și uleiul pe cartelă, sărăcia endemică din magazine și toate cele care purtau sigla neștiută, dar bine promovată la nivel internațional pentru promovarea elementelor negative ale epocii respective! Că erau sacrificiile pentru plata datoriilor externe a fost o eroare de comunicare și de înțelegere pentru popor, dar și o breșă de care s-au folosit cei care trebuiau să schimbe piața pentru că, până la urmă, n-am avut de-a face cu un război ideologic ci cu o competiție între mititei și McDonald’s! Au câștigat cel din urmă, astfel că la McDonald’s se găsesc astăzi și mici, după rețeta tradițională !
Dând la o parte, totuși, toate acestea, încercând să fim cât mai obiectivi și mai echilibraţi nu poți să nu concluzionezi că în raport cu tot ceea ce se întâmplă astăzi, de exemplu, România din epoca Ceaușescu a fost una care s-a dezvoltat! Fără precedent în anumite domenii! Și fără de comparație cu toate nenorocirile care se întâmplă astăzi!…
Fie-i numele binecuvântat, chiar dacă se dădea ateu și nu credea în Dumnezeu, părinții și i-a îngropat cu preoți , la biserică. Iar bisericile pe care le-a mutat din calea bulevardelor socialismului au fost mai multe decât alea pe care le-a dărâmat!
Dumnezeu să-l ierte și pe noi să nu ne mai odihnească în pace până nu vom reuși să ducem ţara asta pe făgașul normal!…
prof. dr. Sorin DANCIU