”CENACLUL FLACĂRA” – CEL MAI AMPLU PROIECT CULTURAL DIN ISTORIA ROMÂNIEI!

Stimaţi oameni buni-

…ADRIAN PĂUNESCU… TRĂIEŞTE!

COMEMORARE PRIN …RENAŞTERE?!…

Am fost invitat să particip la spectacolul „Cenaclul Flacăra” – în amintirea
poetului Adrian Păunescu, un eveniment desfăşurat într-o seară de vineri, 3 noiembrie 2017, la Sala Palatului. Aveam numeroase motive să particip la această manifestare, pornind de la calitatea mea de autorul al singurei cărţi despre poezia lui Adrian Păunescu publicată vreodată, până la faptul că am fost nu doar un frecvent al Cenaclului Flacăra, dar am întemeiat, ca un copil mai mic al acestuia, Cenaclul – Spectacol „Serile studenţeşti”! Cenaclul despre care auzise inclusiv Adrian Păunescu, acesta întrebându-mă, odată la Piatra Neamţ: -” Măi, ce se întâmplă cu Cenaclul ăla al vostru, al studenţilor, că am primit bileţele, din sală”: „Frumos Cenaclul Flacăra, dar mai tare este acela al studenţilor!”Ce faceţi voi acolo?” Răspunsul meu a fost năucitor:” Păi noi facem …umor!”Replica lui Adrian Păunescu: „Păi şi la Flacăra s-a făcut de la prima ediţie, foarte mult umor!” „Da, Dar noi facem un umor care nu se face nicăieri în acest moment, iar oamenii se bucură de tot ceea ce le arătăm!…”
Pe de altă parte, în dialogurile pe care le-am avut cu Andrei Păunescu înaintea spectacolului, am înţeles amploarea acestui proiect, început în luna februarie şi adus în viaţă în luna noiembrie, adică exact nouă luni – cât îţi trebuie să faci un copil! Din toate aceste motive am mers la spectacol, iar efectul a fost unul senzaţional! Nu o să mă apuc, acum, să vă povestesc din spectacol, vă invit să lecturaţi cronica Agerpress (cea mai oficială cronică posibilă) de unde veţi afla cam tot ceea ce a fost acolo.
Peste 60 de artiști au urcat pe scena Sălii Palatului vineri seară, într-un spectacol maraton în care au fost rememorate cele mai importante momente ale mișcării culturale Cenaclul Flacăra.
Spectacolul a început cu o prezentare în imagini a Cenaclului și a celui care în perioada 1973-2010 a fost organizatorul a peste 2.000 de manifestări de mare amploare — poetul Adrian Păunescu. Pe ecranul uriaș montat pe scena Sălii Palatului, s-au derulat, pe parcursul a peste șase ore, imagini sau filmări cu momente reprezentative, fiecare artist fiind invitat în scenă după ce pe ecran apăreau fotografii din perioada în care a început activitatea în cenaclu.
Andrei Păunescu a fost gazda acestui spectacol și a cântat, alături de trupa Totuși, cu majoritatea artiștilor.
Primul invitat a fost Doru Stănculescu, acesta aducând în atenția iubitorilor de muzică folk melodii celebre cântate la Cenaclul Flacăra — „Fără petale” și „Hai, hai”, după care Mircea Vintilă a cântat „Mielul”. Nicu Alifantis a readus acordurile celebrei melodii „Decembre”, iar Mircea Rusu a cântat „Omul bun și pomul copt”.
George Nicolescu a amintit cântecele „Ordinea de zi” și „Eternitate”, Ștefan Hrușcă a adus acorduri de colinde, dar și binecunoscuta „Rugă pentru părinți”.
Prezențele feminine ale acestui spectacol au fost Zoia Alecu — care a cântat „Ouă de rouă” și „Pastel de toamnă”, grupul Ecoul (Magda Pușkaș și Sorina Bloj) — cu melodiile „La o cană cu vin” și „Taina”, Maria Gheorghiu — care a interpretat „Bocetul lui Ioan fără de mormânt”, Mihaela Popescu — cu al ei „Zurgălău”, Mădălina Amon.
Cântecul Tatianei Stepa „Copaci fără pădure” a fost interpretat de fiul acesteia, Cătălin Stepa, împreună cu Magda Pușkaș.
Au mai urcat pe scenă Dan Chebac, Adrian Ivanițchi, Evandro Rossetti, Sorin Minghiat, Majay Gyözö, Dinu Olărașu, Cătălin Condurache, Mircea Bodolan, Arpad Domokos, Raul Cârstea, Adi Manolovici, Majay Gyözö, Dinu Olărașu, Emerik Imre, Valentin Moldovan, Vali Șerban, Cristian Buică, Florin Săsărman, Dan Iliescu (Timpuri Noi), Vasile Mardare, Mihai Napu, Adrian Sărmășan, Vanghele Gogu, frații Chiriac, Adi Beznă, Walter Ghicolescu, Tică Lumânare, Eugen Avram, Eugen Cristea, George Stanca.
Victor Socaciu a cântat „Oameni de zăpadă” și „Cântec pentru Charlie Chaplin”, dar a amintit și imnurile echipelor de fotbal Rapid și Universitatea Craiova. Pe scenă, alături de Socaciu, au urcat Aurel Țicleanu, fost fotbalist la U Craiova, și alți câțiva sportivi echipați în echipament alb-albastru.
Grupul Poesis (Eugen Baboi și Marius Bațu) a cântat „Odată am ucis o vrabie”, Mircea Baniciu — cu „Tristeți provinciale”, „Vara la țară” și „Andrii Popa” — a electrizat publicul, iar actorul Radu Gheorghe a adus pe scena Cenaclului Flacăra „Broasca țestoasă”.
La finalul spectacolului, Andrei Păunescu a invitat toți artiștii pe scenă, aceștia fredonând împreună cu publicul cele mai cunoscute refrene ale Cenaclului Flacăra. Zeci de drapele au fost fluturate în sală de fanii muzicii folk.
Spectacolul „Remember Cenaclul Flacăra — Adrian Păunescu” de la Sala Palatului va fi urmat de un turneu la Zalău — 6 noiembrie, Năsăud — 7 noiembrie, Bistrița — 8 noiembrie, Craiova, pentru inaugurarea noului stadion — 10 noiembrie, Satu Mare — 10 și 11 noiembrie.

MINISTRUL CULTURII – ENTUZIASMAT DE SPECTACOLUL LA CARE
A PARTICIPAT!

Dar iată şi declaraţia ministrului culturii, Lucian Romaşcanu, un partener în realizarea acestui spectacol, el însuşi participant la eveniment: „A fost foarte frumos. Mi-am dat seama că există două mașini ale timpului – parfumul și muzica. Dacă simți un parfum pe care l-ai întâlnit în urmă cu ani de zile, automat călătorești în trecut. Și cu muzica se întâmplă același lucru. Vineri seară am avut bucuria să mă întorc cu 37 de ani în urmă purtat de melodiile Cenaclului Flacăra. Pe vremuri era printre singurele manifestări culturale și de emoție pe care le avea România. Aseară am retrăit emoțiile de odinioară într-un spectacol ca atunci, care a durat peste șase ore, cu nume mari ale folk-ului. Mulți artiști au acceptat să fie pe aceeași scenă pentru a-i aduce un omagiu lui Adrian Păunescu. Vorbesc despre oameni care au venit chiar și de peste mări și țări pentru a fi la Sala Palatului. A fost frumos și mă bucur că Andrei Păunescu a avut această inspirație și sper să continue și de acum încolo cu astfel de evenimente”, a spus Lucian Romașcanu.

CÂTEVA MOMENTE DE SENZAŢIE!…

MIRCEA VINTILĂ, MIELU`…ȘI MIILE DE MUNCITORI DE LA CANAL!
O secvenţă din istoria “CENACLULUI FLACĂRA” a fost relatată de Andrei Păunescu, împreună cu Mircea Vintilă, iar ca preambul vă spun ceea ce ne-a povestit nouă, public, într-o întâlnire publică, Adrian Păunescu, în acele vremuri: „Scrieţi adevărul despre Canalul Dunăre Marea Neagră, aşa cum este el, cu oamenii care sunt acolo! Ni se prezintă nişte reportaje artificiale, cu straşnicii noştri muncitori din clasa muncitoare! Ca să fie adevărul adevărat, trebuie să ştiţi că oamenii ăia beau ţuică făcută din pastă de dinţi ţinută în apă la soare! Despre asta nu o să vă spună nimeni, niciodată, dar aşa trăiesc oamenii de acolo – greu, foarte greu!”
Pe acest fundal, Andrei Păunescu a povestit cum un cenaclu desfăşurat la Constanţa a fost despărţit către un alt spectacol (cu afişe anunţat dar de care nu ştia nimeni!) şi i-a trimis pe o parte dintre membri cenaclului care cântaseră deja, la Canal. Acolo câteva mii de şantierişti, mai mult sau mai puţin sub influenţa licorii din pastă de dinţi, oameni senzaţionali care, totuşi, parcă aşteptau altceva! Motiv pentru care, în timp de Mircea Vintilă a deschis spectacolul cu – „Un’ te duci tu, mielule?!…” un conducător al muncitorilor s-a îndreptat către scenă, a urcat pe scenă şi-a stins ţigara în chitara lui Mircea Vintilă şi a întrebat la microfon: „Bă, las-o p-asta cu mieluʼ, spune, vine Păunescu sau nu?…”

CUM A UITAT ŞTEFAN HRUŞCĂ MELODIA LA “RUGĂ PENTRU PĂRINŢI”?!…
Un moment excepţional l-a reprezentat venirea în spectacol a lui Ştefan Hruşcă, un produs nu doar al Cenaclului Flacăra, dar în primul rând, al lui Adrian Păunescu. Hruşcă a venit din Canada, de peste mări şi ţări şi a cântat o serie dintre piesele celebre pe care le-a adus pe lume pe versurile lui Adrian Păunescu. La “Rugă pentru părinţi” acolo unde cei peste 4000 de oameni prezenţi în sală au fredonat împreună cu interpretul, Ştefan Hruşcă a povestit istoria cântecului acesta: „ A trimis o maşină după mine, la Baia Mare pentru a mă aduce la Sinaia, la Casa Scriitorilor acolo unde se afla. Mi-a dat versurile şi într-o noapte, am făcut melodia! Până pe la trei dimineaţa, chiar a ieşit! A doua zi poetul, mi-a arătat titlul deja tipărit şi i-a invitat pe toţi să asculte, în premieră, acest cântec! Nenorocire! Uitasem melodia! Din fericire, Adrian Păunescu avea cu el un casetofon pe care înregistra momentele de creaţie, astfel că a dat drumul la casetă şi mi-am amintit melodia!…”

GEORGE NICOLESCU – “ORDINEA DE ZI”, UN CÂNTEC SCRIS ACUM 35 DE ANI! ŞI CARE PARE A FI SCRIS…ASTĂZI!
Încă un moment de mare emoţie l-a reprezentat interpretarea cântecului „Ordinea de zi”, unul dintre şlagărele incontestabile ale Cenaclului Flacăra, în care se vorbeşte „Dup-atâtea grozăvii care mai sunt /Şi-naintea celor ce vor fi /Noi, cei simpli şi cei buni de pe pământ /Vrem o altă ordine de zi.!…” Ceea ce a impresionat, întotdeauna, la George Nicolescu a fost calitatea acestuia de a ridica publicul efectiv, în picioare, cu melodiile sale incandescente totul ridicându-se la înălţimea totalei trăiri emoţionale la „Eternitate”!…

“TOTUŞI EU SUNT MIRCEA BANICIU!…”
Una dintre înţelegerile pe care le-a precizat, de la bun început Andrei Păunescu, a fost că bis-urile se lasă pentru la sfârşit, astfel încât cei peste 60 de oameni distribuiţi în 37 de momente să aibă timp să cânte! La o socoteală simplă asta însemna cam cel puţin 6 ore de spectacol! Au fost …7! Atunci când Mircea Baniciu şi-a terminat cea de-a doua melodie, Andrei Păunescu, aflat cu chitara lângă el l-a întrebat de ce a scos cablul de la chitară? Răspunsul lui Baniciu a fost: „Păi aşa a fost înţelegerea, fiecare câte două melodii!” La care Andrei l-a invitat să bage cablul la loc şi să mai cânte o piesă! Replica lui Baniciu fiind una senzaţională: „Până la urmă aşa e, eu sunt Mircea Baniciu!…”

CE VA URMA?…
Unii spun că a fost prea mult! Alţii aşteaptă reeditarea!…Desigur, am cules şi opinii ale participanţilor, de la entuziasmul multora în frunte cu ministrul culturii, Lucian Romaşcanu, până la o serie de spectatori care, la un moment dat, au plecat (după 5 ore) fie fiind obosiţi, fie că a durat prea mult, că ar fi fost şi momente ce puteau să nu intre în această gală. “Cenaclul Flacăra” întotdeauna s-a ştiut cum începe, niciodată nu s-a ştiut cum se termină! Lucru adevărat şi la această ediţie! Motiv pentru care mai ales prin popularitatea pozitivă care s-a făcut evenimentului (în toată presa au fost aprecieri laudative peste tot!) s-a creat orizontul de aşteptare pentru un public care, cu siguranţă, va dori să vină să vadă acest spectacol – chiar dacă el nu va mai fi posibil, poate în aceeaşi distribuţie! Pe de altă parte, cu siguranţă, turneul anunţat anunţă renaşterea unui vis care, cel puţin până pe 3 noiembrie 2017 părea irealizabil: Renaşterea Cenaclului Flacăra!
Desigur, fără Adrian Păunescu, în carne şi oase, dar cu Adrian Păunescu viu, ca întotdeauna când se desfăşura un spectacol de Cenaclul Flacăra!…
Prof.dr.Sorin Danciu