CESCUJUR- O EMBLEMĂ NAŢIONALĂ, DIN CLĂRAŞI!

CESCUJUR- 9 ANI!
O aniversare… incredibilă! *Ceva nemaiîntâlnit, la nivel naţional- a devenit model, la nivel naţional! *Valorile CESCUJUR- valori naţionale!

JURNALISM LA DANUBIUS- 23 DE ANI!
Într-adevăr, momentul aniversar a uluit pe toată lumea şi i-a impresionat pe toţi- oameni de valoare, tineri promovaţi în jurnalism, la nivel naţional, şi-au început primii lor paşi, în jurnalism, la Liceul Danubius, din Călăraşi! Totul a început, în urmă cu 23 de ani! Atunci când, profesorul Tiberiu Berger, directorul Liceului „Danubius“ din anul 1994, l-a contactat pe profesorul Sorin Danciu (în acea vreme realizator de emisiuni radio şi de televiziune) şi l-a informat că, la nivelul Ministerului Educaţiei se realizează cursuri opţionale: „Sunt şi cursuri de jurnalism! Poţi să începi să faci asta!“ Profesorul Danciu, în acel moment, avea o problemă- „racola“ oameni care n-aveau nicio treabă cu jurnalismul, pe care voia să-i facă… jurnalişti! A considerat-o ca o provocare şi a generat o… provocare! Atunci au apărut, pentru prima oară, la Liceul Danubius, din Călăraşi- cursurile de jurnalism! Marea surpriză a fost că, după doi ani, Inspectoratul Şcolar din Călăraşi habar nu avea cum de fusese acceptată o asemenea opţiune! S-au lămurit, de la nivelul Ministerului, exista- într-adevăr, acest curs opţional! Şi aşa a început povestea… 10 ani, tinerii aspiranţi în domeniul jurnalismului au învăţat jurnalistică, la cursul de jurnalism, al lui Danciu, de la Călăraşi! În 2007 se petrece surpriza: apare ideea unui CENTRU DE JURNALISM! Atunci când profesorul Sorin Danciu îi propune regretatului Inspector General, Prof. Lucian Pavel, acest proiect! Şi primarului de atunci, Nicolae Dragu! Care, împreună, acceptă această idee! Să nu uităm- în prima fază, Inspectoratul Şcolar Călăraşi A RESPINS această idee! „Danciu îşi face televiziune, la Danubius!” Răspunsul profesorului Pavel a fost senzaţional: „Şi ce, o duce la el, acasă?! Mă, rugaţi-vă ca în şcoala românească să existe asemenea nebuni care chiar cred că pot face ceva, în şcoala românească! Astăzi, nimeni, nimeni nu mai face nimic! Rugaţi-vă să existe asemenea nebuni!” Cu greu, se RESPINGE la nivelul Consiliului Local, „televiziunea lui Danciu de la Liceul Danubius“ a fost oprită! S-a votat… împotrivă! După care… s-a petrecut minunea! Primarul Dragu, de atunci, l-a rugat pe profesorul Danciu să găsească un om care să facă toate lucrările, fără bani, până când va veni bugetul!
A fost momentul în care liderul sindical din Siderca (Tudorel Bardaş) împreună cu regretatul Constantin Bercaru au hotărât să facă această lucrare! Fără bani! Aşa a început minunea! După care, toţi au înţeles că, într-adevăr, la Călăraşi se întâmpla ceva! Şi în 2008, cu foarte multe personalităţi, a fost inaugurarea Centrului de Jurnalism, de la Danubius! De atunci, cu adevărat, a început minunea! De atunci s-a creat ŞCOALA DE JURNALISM, de la Călăraşi! Devenită- model naţional! Astăzi, la toate televiziunile din România, sunt absolvenţi CESCUJUR! Şi nu numai în… România! Andreea Comănescu este P.R., în… Spania! Şi lista nu se încheie, aici! Pentru că, din fericire, alături de toate valorile care sunt, astăzi, presa naţională, au apărut… noile valori! Tinerii din CESCUJUR, astăzi, realizează producţii de televiziune, LIVE! Şi dovedesc că, aici, la Călăraşi (model preluat, în toată România!) s-a făcut PRIMA ŞCOALĂ DE JURNALISM MODERN DIN ROMÂNIA, POST-DECEMBRISTĂ!

cesc1

cesc2

cesc444

cesc3

FOTOREPORTAJUL realizat de „cine a apucat“- pe www.cescujur.org