CITRICELE DIN TURCIA DE PE PIAŢA ROMÂNEASCĂ ATACĂ FICATUL ŞI RINICHII: CANCERIGENĂ

Directorul general al Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, avertizează consumatorii să citească foarte atent etichetele citricelor pe care le cumpără, pentru ca unele dintre acestea sunt conservate cu Imazalil, o substanţă foarte periculoasa folosită pentru combaterea bolilor la plante, dar a cărei utilizare în agricultură este interzisă de legislaţia UE, notează News.ro.
„Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine să stiţi că: portocalele şi citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante şi are o acţiune fungicidă”, afirmă Anghel, prezentând şi o eticheta de citrice provenite din Turcia, pe care este menţionată substanţa.
Directorul ANPC afirmă că ingerarea acestei substanţe atacă ficatul şi rinichii şi ar putea fi cancerigenă.
„Atenţie! Intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor şi legumelor stropite. Acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafaţa lor!”, subliniază directorul general al ANPC.
„Fructele şi legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte”, precizează Paul Anghel, adăugând că legislaţia Uniunii Europene interzice folosirea Thiabendazol – Imazalil în agricultură.