CLASARE MERITUOASĂ A ELEVILOR DE LA COLEGIUL AGRICOL ,,SANDU ALDEA” LA CONCURSUL ,,TINERII DEZBAT”

La Concursul ,,Tinerii Dezbat”, etapa regională, desfăşurată la Liceul Tehnologic ,,Gheorghe Miron Costin” din Constanţa, în zilele de 22-23 mai 2016, din partea judeţului Călăraşi, au participat 3 echipe de la următoarele instituţii şcolare: Colegiul Agricol ,,Sandu Aldea”, Colegiul Naţional ,,Barbu Ştirbei”, Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu”.
Echipa cea mai bine plasată de la nivelul judeţului Călăraşi a fost echipa Colegiului Agricol ,,Sandu Aldea”, coordonată de prof. Budu Nicoleta Laura şi formată din elevii: Gelil Duran, clasa a X-a D, Iliescu Daniel, clasa a IX-a C, Radu Cătălin, clasa a X- a D.
Echipele de elevi şi profesorii prezenţi la Concursul Naţional ,,Tinerii Dezbat” au fost informaţi de Directorul de turneu, Vlad Vidican, despre fiecare etapă a concursului.
Sâmbătă a avut loc prima etapă a concursului, iar în cea de-a doua zi, la ora 9, au fost anunţate cele opt echipe care vor participa la următoarea etapă a concursului, la sferturi. Colegiul Agricol ,,Sandu Aldea” s-a clasat pe locul 5 între cele 8 echipe, singura echipă rămasă în concurs din judeţul Călăraşi, acumulând un punctaj de 745 de puncte şi 2 victorii. După etapa sferturilor a urmat semifinala (patru echipe), apoi finala mică şi finala mare. Organizatorii concursului au anunţat condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească echipele pentru a putea participa la următoarele etape, atât la începutul concursului, înainte şi după fiecare meci, dar şi de câte ori au fost solicitate aceste informaţii în afara timpului desfăşurării meciurilor. Organizatorii au dat dovadă de transparenţă, seriozitate, imparţialitate şi corectitudine în transmiterea modului de desfăşurare a concursului, în explicarea criteriilor de arbitrare a meciurilor şi de desemnare a echipelor câştigătoare după fiecare etapă, conform notelor şi regulilor din regulamentul de organizare a concursului.

Elevii au dat mâna după fiecare meci, au aflat de la arbitrii înainte de fiecare meci care sunt regulile acestuia, iar formarea echipelor a fost stabilită prin programare computerizată. Profesorii desemnaţi pentru a arbitra meciurile din sferturi, semifinală şi finala mare au fost stabiliţi de ARDOR, după modul cum au răspuns întrebărilor dintr-un formular legat de arbitrarea corespunzătoare primită de fiecare profesor participant cu o săptămână înainte de participarea la concurs.
TINERII DEZBAT este cel mai amplu program de dezbateri pentru elevi. Acest program a fost lansat în anul 2010 în România, iar de atunci, în fiecare an, tinerii de liceu practică în fiecare an un sport extrem- dezbaterile educaţionale.
TINERII DEZBAT este o olimpiadă a înţelegerii şi promovării valorilor democratice prin dezbateri argumentate, un exerciţiu al unei atitudini deschise către diferenţe sociale, etnice şi de general.