CODUL RUTIER SE MODIFICĂ DIN 12 OCTOMBRIE – IATĂ NOILE SANCȚIUNI

Codul Rutier va avea noi prevederi începând din 12 octombrie. Șoferii care scriu mesaje, transmit live, filmează sau vorbesc la telefon vor fi sancţionaţi cu amenzi mai mari şi cu puncte de penalizare. La data de 12 august 2019, Guvernul României a adoptat Ordonanţa nr. 11 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. “Spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mişcare”, se arată în comunicatul Poliţiei Române.
Poliţia Română mai precizează că „în ceea ce priveşte nerespectarea normei de interdicţie de către conducătorul vehiculului pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, contravenţia este sancţionată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei)”. În comunicat se mai precizează că nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenţie şi este sancţionată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei), şi cu aplicarea sancţiunii complementare de 4 puncte de penalizare.

Reprezentanții Poliției Române au prezentat și un punct de vedere pe pagina de Facebook a instituției pentru a clarifica întrebările apărute între timp printre conducătorii auto din țara noastră.

Potrivit unui proiect de Ordonanță pentru modificarea Codului Rutier, este interzisă folosirea dispozitivelor mobile în timpul condusului – valabil atât pentru șoferi, cât și pentru bicicliști, motocicliști sau utilizatorii de trotinetă. Restricția vine ca răspuns la numărul crescut de accidente cauzate de folosirea telefoanelor la volan, unele dintre ele foarte grave. Există mai multe țări în care această lege a fost aplicată cu succes, poate cel mai elocvent exemplu fiind Australia, unde nu ai voie să ții în mână telefonul în mașină decât atunci când ești parcat. În cazul utilizării telefonului când vehiculul este staționat și nu parcat, șoferul este pasibil de amendă în Australia. Alte țări au început să se apropie de această prevedere. Desigur, fiind foarte familiarizați cu folosirea telefonului în timp ce conduc (sau, în multe cazuri, doar stau în trafic), șoferii încep să se întrebe cum anume ar putea să folosească dispozitivul în scopuri practice, însă fără a păși în afara legii și a rămâne fără permis. Poliția Română vine în ajutorul acestora și răspunde punctual într-o postare pe pagina oficială de Facebook: „La ultimele postări despre interzicerea utilizării telefonului mobil când conduceți sau chiar ținerea în mână al dispozitivului, majoritatea dintre voi ați înțeles că nu mai aveți voie să folosiți nici navigația…”Sfaturile sunt următoarele: să folosești un suport de telefon în mașină, să rogi pe pasager să butoneze aplicația de navigație dacă este cazul, sau – dacă ești singur în mașină – să folosești aplicația înainte de a pleca din parcare sau când ești tras pe dreapta. Utilizatorii au reacționat în moduri diferite: unii au cerut ca polițiștii să fie un prim exemplu al respectării acestei legi și să nu vorbească la telefon când conduc, alții spun că restricția este aberantă. Măsura reprezentată de această lege vine ca răspuns la o serie de accidente din țară (și nu numai) în care vinovații transmiteau live pe Facebook. Cel mai grav dintre ele a fost cazul șoferului de microbuz care transporta muncitori din Italia și care s-a izbit într-un TIR, fiind distras de transmisiunea live pe care o făcea pe rețeaua de socializare; nouă oameni au murit atunci.