CONSILIUL LOCAL A DECIS: 10% PENTRU PROFESORII PROTESTATARI!

Într-o şedinţă anterioară a Consiliului Local în plenul şedinţei, profesorul Aurel Bogatu, în calitate de preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Călăraşi, însoţit de profesori lideri de sindicat din mai multe şcoli ale municipiului Călăraşi au cerut consilierilor locali să pună în aplicare o hotărâre judecătorească, decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi prin care li s-a dat verdict favorabil cu privire la dobânzile pentru drepturile salariale. Profesorii au făcut numeroase demersuri la Primărie, Prefectură, Ministerul Educaţiei, Ministerul de Finanţe şi, în cele din urmă, au acţionat în instanţă Primăria pentru nepunerea în aplicare a hotărârii judecătoreşti. Aceştia trebuie să primească 52 de miliarde lei vechi.

Primarul municipiului, Dan Drăgulin- aşa cum a promis în plenul şedinţei din luna septembrie, că la rectificarea bugetară din octombrie, Primăria va face eforturi de a plăti o parte din sumele datorate- la rectificarea din luna octombrie au fost direcţionaţi 520.000 lei (10% din suma totală de 52 miliarde lei vechi) urmând ca restul de sume să fie achitate eşalonat!
Aceste sume provin din diferenţele de drepturi salariale pentru personalul didactic din învăţământul de stat iar plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2011, care au fost plătite astfel:
a)în anul 2012- 5% din valoarea titlului executoriu;
b)în anul 2013- 10% din valoarea titlului executoriu;
c)în anul 2014- 25% din valoarea titlului executoriu;
d)în anul 2015- 25% din valoarea titlului executoriu;
e)în anul 2016- 35% din valoarea titlului executoriu.
Pe lângă aceste sume profesorii au cerut în instanţă şi plata dobânzilor pentru aceste drepturi salariale. Primăriile s-au trezit obligate să plătească ele aceste sume, întrucât Guvernul a pasat problema către… Direcţiile Finanţelor Publice! Iar acestea au trimis, la rândul lor, către… primării! Astfel că Primăria Călăraşi s-a văzut nevoită să dea, eşalonat, banii către cadrele didactice, prima tranşă de 10% urmând a fi dată, din bugetul propriu, către profesori.