CRONICA UNUI DEZASTRU ANUNŢAT!

Recunosc, nu am urmărit cu prea mare atenţie tot ceea ce s-a întâmplat cu Brexit! Din mai multe motive, primul dintre ele fiind acela că am mirosit, de la bun început- O FĂCĂTURĂ! La Patronatul Presei din România- ROMEDIA, al cărui vicepreşedinte sunt, se spune că „dacă presa este câinele de pază al societăţii, tu eşti câinele cu mirosul cel mai fin!” Recunosc, într-adevăr, îmi „miroase” de la bun început, tot ceea ce nu este în regulă! De cele mai multe ori, intuiesc şi de unde şi care sunt explicaţiile cazurilor respective. De-a lungul timpului, în diferite situaţii, am probat că intuisem, exact, ceea ce se întâmpla. Şi în acest caz am prevăzut că este o chestie prefabricată, cu un scop ascuns! Recunosc, am greşit în sensul în care au gândit că e o forţare a Marii Britanii, pentru a mai obţine nişte interese! Am fost un naiv! Marea Britanie a făcut parte din joc, alături de celelalte ţări mari, ale Europei- în realitate STĂPÂNELE CONTINENTULUI!
Tot aşa, recunosc, mi-a deschis mintea şi mesajul de pe blogul său, al lui Dan Voiculescu pe care îl reproduc aici:
„BREXITUL ESTE EFECTUL PERVERS AL GLOBALIZĂRII.
Evenimentele din 1989 petrecute în Uniunea Europeană, mai exact deschiderea brutală a pieţelor şi preluarea resurselor din ţările est-europene au fost gândite pentru o perioadă de 25 de ani. În acest timp, au fost cucerite pieţele de desfacere şi au fost accesate toate oportunităţile care aveau la bază resursele naţionale. Acum marii contributori la bugetul Uniunii Europene nu mai vor o politică de coeziune.
Întrebare deschisă: Următorii ani vor confirma faptul că ce se întâmplă astăzi a fost gândit încă din 1989?“
Păi, chiar aşa- ia să ne amintim noi câteva lucruşoare! În primul rând, dacă stăm să ne gândim bine, ceea ce s-a întâmplat în finalul războiului dintre aşa-zisul capitalism şi aşa-zisul comunism (amândouă sunt două denumiri care nu au nicio legătură cu realitatea… reală!) nu a fost vorba despre dorinţa lor de a ne aduce nouă democraţie şi bla, bla, bla (cum am ascultat, manipulaţi, ca ultimii proşti, ani de zile, la Europa Liberă!) ci de finalizarea unui război mult mai casnic, între McDonalds-ul lor şi… micii noştri! A câştigat McDonalds-ul care, la ora actuală, a luat şi mititeii româneşti şi i-a făcut… „litălşi”!
Chiar aşa! Ce-am câştigat noi, din marea noastră integrare europeană, în realitatea românească? Desigur, se vor spune multe, bani- cu grămada, dezvoltare, civilizare, şi iar bla, bla, bla!
1.RESURSELE- AM CEDAT TOT!
În realitate, din momentul în care s-a pus problema aderării şi până la aderare ni s-au racolat toate cele mai importante (câte mai rămăseseră, în celălalt război- intern, de distrugere a economiei româneşti, chiar cu mâinile proprii!)- băncile… petrolul… alte resurse… aluminiul… alte fabrici producătoare… rând pe rând am cedat şi, de multe ori, invocând chiar asta!
Când s-a pus problema marii grozăvii a dăruirii, cu adevărat, a resurselor de petrol, cu tot cu ale noastre combinate de prelucrare către Austria, de exemplu, s-a spus că „ăsta e preţul aderării- i-a pus Blair condiţie lui Năstase!”
I s-o fi pus, nu i s-o fi pus, cert este că am rămas fără petrol! Şi fără… gaze! Am dat curentul electric! Vorba lui Ilie Şerbănescu: „Mă scol dimineaţa, aprind becul- electricitatea este românească, dar de plătit plătim la italieni! Dau drumul la apă, să mă spăl. Apa este românească, dar plătim la… francezi! Dau drumul la gaze. Gazul este românesc. Dar plătim la… francezi!” Şi tot aşa… şi tot aşa… Deci, cu asta, cu economia, s-a rezolvat- ne-au luat resursele!
2.PIAŢĂ DE DESFACERE!
Să o recunoască şi ei (noi am intuit-o şi acum este dovedit) piaţa autohtonă a fost, practic, distrusă! Într-un alt mare proiect, bine organizat! Şi că nu spunem prostii o dovedeşte faptul că o firmă, o singură firmă (din Austria, iarăşi!) a primit pentru cele două linii de supermarketuri pe care le avea în dotare (Kaufland şi LIDL) miliarde peste miliarde de euro de la Banca Europeană de Dezvoltare, pentru dezvoltarea… lanţurilor lor de supermarketuri în ţările lumii a treia, din Europa, noii veniţi în Europa! Şi… ne-au rezolvat… cumpărăm produsele lor, cu banii noştri! Practic, am devenit o umilă piaţă de desfacere în care producţia românească este, practic, dacă nu interzisă, oricum- marginalizată!
3.IMPORTUL DE POPULAŢIE ACTIVĂ!
Este evident, chiar asta s-a întâmplat: populaţia îmbătrânită a Europei occidentale (STĂPÂNELE CONTINENTULUI!) avea nevoie de un flux uriaş de energie, de populaţie activă, bine pregătită, pentru care să nu cheltui niciun dolar sau euro! Patru milioane din cei opt care reprezentau populaţia activă a României din 1989 au plecat din ţară! Muncesc- acolo! Nu întotdeauna în cele mai bune condiţii, ei fiind, nu-i aşa, imigranţi! Chiar dacă, vezi doamne- sunt cetăţeni europeni!…
Deci şi dacă nu a fost un plan, tot le-a ieşit: economia autohtonă a fost pusă pe butuci, în timp ce economiile lor au prosperat cucerind piaţa! Populaţia activă a fost preluată întinerind populaţia lor activă! Cu resursele- s-a rezolvat! Am devenit, cu adevărat, piaţă de desfacere! În 25 de ani s-au rezolvat toate acestea! Iar acum? Păi acum, cum ar zice poliţaiul din Vaslui: „Case closed!” S-a închis mustăria, se trage cortina, mai lăsaţi-o dracu’ de democraţie, hai că ne-am certat cu Anglia şi ne întâlnim noi, între noi, ăia şase! Restul? Rămâneţi, dracului, în mizeria voastră!…
Poate părea un scenariu, dar asta este realitatea! Şi după cum evoluează lucrurile, răul d-abia urmează! Nu sunt un comentator politic, nici mare prezicător, deşi de cele mai multe ori le-am cam nimerit! Recunosc, am mirosit făcătura Brexit, însă nu m-am prins că implicaţiile erau aşa de mari- era o farsă uriaşă a tuturor celor şapte! STĂPÂNII CONTINENTULUI!…
P.S.: A, să nu uităm: toate câştigurile Marii Britanii împotriva drepturilor ţărilor sărace au devenit, automat, drepturi ale tuturor ţărilor! Adică, aţi ghicit, ale CELOR ŞAPTE! Ceea ce era de demonstrat!

prof.dr.SORIN DANCIU