DACĂ TOT AU TRECUT ALEGERILE, PUTEM VORBI- CĂLĂRAŞI- SLOBOZIA ŞI… CULTURA!

Am evitat acest subiect, în perioada campaniei electorale…

Preocupaţi pentru menţinerea echidistanţei, pentru neimplicarea în jocurile politice şi, mai ales, pentru transmiterea cât se poate de corect a tuturor informaţiilor necesare, în acest caz, „Jurnalul de Călăraşi“ a avut un subiect interesant de prezentat, dar pe care nu l-am adus în actualitate, în acel moment, tocmai pentru a nu fi acuzaţi că ne implicăm politic. Acum, însă, când alegerile au trecut, putem aborda acest subiect pentru că este, cu adevărat, interesant…

TOTUL A ÎNCEPUT LA UN VERNISAJ, DE LA CĂLĂRAŞI!
La vernisajul lucrărilor de artă prezentate în holul Prefecturii judeţului Călăraşi, s-a petrecut un moment interesant. Gheorghe Petre, directorul Muzeului Agriculturii, venit de la Slobozia, a deplâns situaţia culturii din Bărăgan în care nu se mai investeşte nimic!
„Vreau să vă spun că sunt surprins de numărul atâtor oameni prezenţi într-un loc aşa mic şi e un semnal pe care şi domnul prefect l-a constatat, ca publicul din această zonă a bărăganului este interesat de artă, de cultură, de un anumit gen de destindere la nivel înalt cultural. Ştiu că oraşul Călăraşi a fost un oraş de mare tradiţie educaţională, de exemplu, tatăl meu a făcut liceul la Călăraşi. Prezenţa dumneavoastră aici e un semn al acestui demers istoric şi iată că el persistă şi autorităţile locale trebuie să se aplece mai mult către această zonă a culturii, în cazul de faţă, arta plastică.“
Replica directorului Direcţiei pentru Cultură Călăraşi a venit, imediat!
După ce l-a auzit pe Gheorghe Petre, directorul Direcţiei pentru Cultură Călăraşi, prof.dr.Sorin Danciu, a venit cu o replică, prezentând realităţile aşa cum sunt ele, la Călăraşi:
„În numele iubitorilor de cultură de aici, o să-l contrazic pe domnul director de la Slobozia care are o imagine limitată, ştie mai mult ce e la Slobozia, nu ştie ce e şi la Călăraşi, ca să aibă o imagine totală asupra bărăganului. Vă informez cu multă dragoste şi prietenie că în ultimii ani, la Călăraşi s-a dat în folosinţă cea mai modernă sală de spectacole, casa de cultură din Călăraşi, o sală apreciată de toată lumea, o sală la standarde mondiale. Vă informez că în ultimul an, la Călăraşi, s-a deschis secţia Tezaur a Muzeului Dunării de Jos care este construită după modelul muzeului Washington DC, directorul Muzeului Naţional de Istorie a spus „noi nu avem aşa ceva la Bucureşti!”. În acest an, tot la Călăraşi, în sediul fostei primării, tot autorităţile locale au deschis Muzeul Municipal Călăraşi şi tot în acest an, la Olteniţa a fost restaurat turnul de apă care a devenit muzeu de artă iar în aprilie a fost gata noua clădire care găzduieşte casa de cultură din Olteniţa, Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa şi Biblioteca din Olteniţa, chiar s-a investit în cultură la Călăraşi, pentru că există aceşti oameni!“

AŞADAR! NU NE MAI UITĂM CU OCHII LARG DESCHIŞI, CĂTRE SLOBOZIA! SE UITĂ SLOBOZIA LA NOI!…
Într-adevăr, dacă facem o comparaţie, în acest moment, din punctul de vedere al obiectivelor culturale, diferenţele sunt vizibile, dramatice pentru Slobozia, îmbucurătoare pentru Călăraşi!
Aşadar, în timp ce Casa de Cultură din Slobozia este, aproape, o ruină devenită mai mult mall şi departe de nivelurile şi standardele necesare anului 2016, în timp ce în Centrul UNESCO „Ionel Perlea“Ň în care s-au petrecut atât de multe lucruri minunate, se întâmplă din ce în ce mai puţine, în timp ce Muzeul Agriculturii de la Slobozia nu a mai cunoscut performanţele pe care le-a avut pe vremea directorului Răzvan Ciucă, la Călăraşi, doar în ultimii ani s-au construit:
1.SECŢIA TEZAUR A MUZEULUI DUNĂRII DE JOS- REPLICĂ A MUZEULUI DIN WASHINGTON DC!
Un muzeu excepţional, ultramodern care i-a prilejuit replica directorului Muzeului Naţional de Istorie: „Noi, la Bucureşti, nu avem aşa ceva!…“
2.MUZEUL MUNICIPAL CĂLĂRAŞI
Construit în fosta clădire a Primăriei Călăraşi, Muzeul Municipal este, la rândul său, o probă excepţională de informare, dar şi de readucere în memorie a ceea ce a însemnat istoria oraşului Călăraşi!
3.SALA CENTRULUI CULTURAL „BARBU ŞTIRBEI“
O sală de spectacole excepţională, ultradotată, la nivelul anului 2016! Sală lăudată de mulţi dintre marii artişti ai României care au afirmat, la unison: „Este cea mai bine dotată sală de spectacole, din România!“
4.TURNUL DE APĂ- MUZEUL DE ARTĂ- OLTENIŢA
Restaurat, în totalitate, fostul Turn de apă al oraşului este, în acest moment, un obiectiv arhitectonic demn de vizitat, dar şi sediul unui muzeu demn de invidiat!
5.CASA DE CULTURĂ DIN OLTENIŢA
Cuprinzând sala de spectacole, dar şi spaţii pentru Muzeul Gumelinţa (care nu mai avea unde fi găzduit) cât şi Biblioteca municipiului Olteniţa- toate într-un spaţiu cultura excepţional, spaţiu care va fi dat în folosinţă, în acest an!
Nu mai punem şi performanţele vedetelor muzicale, de la Călăraşi, dar şi lucrurile excepţionale pe care le-au realizat artiştii călărăşeni, saloanele de artă, numeroasele performanţe de nivel naţional obţinute de oameni de cultură din Călăraşi. Toate acestea nu le punem pe seama faptului că în judeţul Călăraşi au învins liberalii, iar la Slobozia este PSD-ul! Tocmai de aceea nu am publicat acest articol în campania electorală!

reportajul filmat la expoziţia de pictură de la Prefectura Călăraşi poate fi urmărit AICI