De luat aminte CUM S-A ALES PRAFUL DE… ROMÂNIA!…

Sunt multe poveștile care se leagă de tot ceea ce se întâmplă și s-a întâmplat cu România, în acești aproape 30 de ani de la venirea așa zisei democrații… Multe și deloc mărunte, având în vedere că, în această perioadă, s-a ales praful de toată economia națională, iar ceea ce a mai rămas a fost luat de… Cine trebuia! In acest context, pentru cei care vor să înțeleagă exact ceea ce s-a întâmplat, am găsit un citat extrem de interesant care spune totul, în doar câteva rânduri. Este semnat de Doru Bușcu și a apărut in “Cațavencii “!… Cititi și… Comentați!
“Noi, românii, ne-am resemnat în faţa morţii economice, dar am afişat mereu, cu curaj, o minusculă răzvrătire: de ce nu mărim, totuşi, taxele pe resurse?
Petrom, de pildă, o companie-mamut pentru estul Europei, care, pe lângă rafinării, instalaţii de extragere, de transport, de stocare, pe lângă uzine de îngrăşăminte, puţuri, depozite, benzinării, deţinea şi proprietatea deplină a resurselor de petrol şi gaz pe care le exploata, a fost vândută pe un preţ mai mic ca şpaga. Statul român a primit 668,815 milioane de auro şi atât. OMV a mai venit cu aport de capital în valoare de 830,6 milioane de euro, dar banii au intrat în capitalul de lucru, deci au rămas la cumpărător. Ca să avem o idee a dezastrului trebuie spus că, exact în aceeaşi perioadă, OMV analiza achiziţia companiei MOL cu un preţ de 10-12 miliarde de euro, în condiţiile în care tot ce vindeau ungurii erau nişte benzinării.
Subevaluarea Petrom a fost făcută cu mâna consultanţilor Crèdit Suisse First Boston şi ING Bank, sucursala Londra (pilotate de foşti agenţi DIE), care au luat în calcul datoriile companiei şi au stabilit pentru baril un preţ de 22 de dolari pentru următorii zece ani. Preţul pentrolului a crescut năpraznic în următorii ani, iar datoriile (370 de milioane de euro) au fost şterse de Guvernul Năstase prin chiar contractul de privatizare, fără să se modifice valoarea companiei. Hoţia a fost scrisă, aşadar, în chiar corpul contractului, la vedere.”
– “Caţavencii”
Chiar așa, dumneavoastră ce părere aveți?…