Declaraţie politică – ETNOBOTANICELE, DROGURILE CARE OMOARĂ ELEVI!

*Peste 3.000 de urgenţe şi 31 de morţi din cauza drogurilor

Supun atenţiei opiniei publice şi colegilor parlamentari situaţia critică în care a ajuns România din cauza consumului de etnobotanice şi droguri de mare risc.
De la an la an, creşte numărul celor care consumă etnobotanice în România. Este realitatea scoasă în evidentă de Agenda Natională Antidrog în ultimul raport dat publicităşii. Şi, să nu uităm, anul trecut, un elev din Iaşi a murit din cauza ierburilor otrăvitoare.
România a ajuns pe locul patru în UE în ceea ce priveşte consumul de plante etnobotanice, în condiţiile în care în 2008 nici nu figura în acest clasament. În 9 ani, ţara noastră a ajuns aproape pe podium la consum de etnobotanice.
Pentru anul 2016, ultimul an pentru care există date statistice despre consumul de droguri, sunt creşteri pentru toate cele trei tipuri de consum. Diferenţele de tendinţă înregistrate pot fi explicate prin revigorarea interesului pentru noile substanţe psihoactive, dar şi prin evoluţia consumului de canabis, care, deşi înregistrează cele mai mici valori din Europa, îşi continuă tendinţa ascendentă. Canabisul continuă să fie cel mai consumat drog.
În România 19 oameni au murit în 2016 din cauza consumului direct de droguri şi încă 12 din cauze indirect asociate consumului de droguri. În total, 31 de oameni!
De asemenea, am avut 3060 de cazuri de urgenţe medicale în care a fost semnalat consumul cel puţin al unui drog ilicit (consum singular sau în combinatie).
Din totalul cazurilor în care s-a raportat consum exclusiv de droguri ilicite, în 36% a fost mentionat consumul de NSP – etnobotanice (singular sau în combinaţie), în 15,8% dintre cazuri a fost consemnat consumul de canabis, iar în 8,2% s-a declarat consum de opiacee (heroină, metadonă sau opiacee generic).
Totodată, în 2,6% dintre cazurile înregistrate s-a raportat consum de halucinogene, 2,1% consum de solvenţi volatili, în 2,1% consum de stimulanţi şi în 1,3% consum de cocaină.
De asemenea, în 8,7% dintre cazuri a fost consemnat generic consumul de droguri, fără a se menţiona tipul substanţei consumate. Consumul de medicamente a fost raportat în 23,2% din cazurile de urgenă înregistrate.
În anul 2016, toate cele trei tipuri de consum înregistrează creşteri, cea mai mare fiind în cazul consumului actual, care este de 3 ori mai mare, comparativ cu valoarea înregistrată la studiul anterior.
Comparând rezultatele ultimelor două studii privind prevalenţa consumului de droguri în România (2013 şi 2016), se observă o creştere a consumului experimental de droguri ilicite, de la 6,6% la 7,6%, dar şi a consumului recent şi a celui actual: de la 2,5% la 4,1%, respectiv de la 1,1%, la 1,7%.

Sorinel-Marian VRĂJITORU
Deputat PSD Călăraşi