DEZASTRU ÎN FARMACII- 1718 MEDICAMENTE, RETRASE DE PE PIAŢĂ!

LIPSA MEDICAMENTELOR, ÎN FARMACII!
Politica populistă prin care preţul este scăzut an de an, începând din 2009, i-a îmbogăţit pe unii distribuitori, care reexportă produsele din România, dar a indus şi lipsa unor medicamente în farmacii. Ministerul Sănătăţii recunoaşte că în ultimii doi ani a primit notificări de retragere de pe piaţă a mii de produse farmaceutice. Un comunicat al ministrului Vlad Voiculescu anunţă amânarea ordinului prin care se stabilea preţul medicamentelor. Răspunderea pentru întârziere revine ministrului Achimaş Cadariu, se înţelege din comunicat.
”România trebuie să recalculeze preţurile medicamentelor pe bază anuală conform Ordinului 75/2009. Din cauza unor întârzieri anterioare mandatului său şi pentru a nu periclita accesul pacienţilor la tratament, ministrul Sănătăţii a decis amânarea aplicării acestui ordin până la 1 noiembrie.

RETRAGEREA MEDICAMENTELOR ÎMPIEDICĂ ACCESUL LA TRATAMENT AL PACIENŢILOR!
În prezent, catalogul de preţuri ale medicamentelor eliberate cu prescripţie medicală în România (CANAMED) cuprinde 5.430 de medicamente. La 1 ianuarie 2015, acelaşi catalog cuprindea 6.114 produse. În contextul actualului Ordin, numărul de dosare de preţ pentru medicamente depuse la Ministerul Sănătăţii este, în prezent, de 4.400. Această situaţie coroborată cu faptul că la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a fost depus, în 2015 şi 2016, un număr de 1.718 de notificări de retragere de pe piaţă a unor medicamente a dus la decizia de amânare a Ordinului de către ministrul Vlad Voiculescu, cu scopul de nu periclita siguranţa pacienţilor şi accesul acestora la tratament. Posibila retragere de pe piaţă a mai multor medicamente cu largă utilizare ar putea provoca probleme de aprovizionare, respectiv împiedica accesul la tratament al pacienţilor.
Referitor la obligaţia de a recalcula preţurile medicamentelor, în 2015, aceasta a durat circa 3 luni şi a fost efectuată cu efortul a 30 de oameni. La preluarea mandatului de către ministrul Vlad Voiculescu, pe data de 20 mai, recalcularea preţurilor nu începuse. (…) Ministerul Sănătăţii va demara un proces de revizuire a politicii medicamentului ce va avea în vedere o consultare reală a actorilor implicaţi, întărirea controlului şi a autorităţilor statului, în special a ANMDM şi a Direcţiei pentru Politica Medicamentului din cadrul Ministerului Sănătăţii, cu implicarea unor experţi internaţionali independenţi”, a anunţat ministerul.