DEZVĂLUIRI: MAREA… PĂCĂLEALĂ!

Produsele străine, comercializate în România- au altă calitate decât cele comercializate în ţările de origine! *Până acum mai multe ţări au sesizat asta- România- NU! *Deşi numeroşi cetăţeni străini (sau români care trăiesc în străinătate) s-au mirat când au cumpărat din România produse ambalate la fel, dar având calităţi diferite!

SURPRIZELE UNOR PRIETENI!…
Ne-au vizitat la redacţie, în urmă cu doar câteva zile, câţiva prieteni care trăiesc în Occident. Şi care au venit, pentru a participa la un proiect internaţional, în România. Prilej cu care ne-am reîntâlnit. Amintiri… impresii… interesant este că ei înţelegeau mult mai bine decât unii români ceea ce se întâmplă, în acest moment, în România! Şi ne-au explicat scenarita, din punctul lor de vedere! Interesant este că, la un moment dat, una dintre vizitatoare ne-a mărturisit că şi-a adus câteva produse alimentare pe care le consumă zilnic, cu ea, de acolo, din ţara în care trăieşte: „data trecută când am fost în ţară am constatat, cu stupoare, că deşi sunt ambalate la fel, gustul este, evident, diferit! Şi, cu scuzele de rigoare- mai prost!…” Imediat, un altul, din altă ţară, ne-a vorbit despre un alt produs, dintr-un alt lanţ de supermarketuri, prezentându-ne aceeaşi impresie: „deşi au acelaşi ambalaj, gusturile n-au nicio legătură unul cu celălalt! Deşi este aceeaşi siglă!…” Şi noi am constatat, atunci când am fost în alte ţări din occident că unele produse aveau alt gust decât cel pe care îl găsisem în ţară, dar nu am luat în calcul chiar aşa o adevărată industrie de… păcălire a consumatorilor! Situaţia, în realitate, este recunoscută- OFICIAL- în alte ţări!

SCANDALUL PRODUSELOR DE PROASTĂ CALITATE IA AMPLOARE ÎN EUROPA: SUNTEM COŞUL DE GUNOI AL EUROPEI“
Scandalul produselor alimentare de proastă calitate i-a amploare în Europa după ce s-a constatat că produse similare au calităţi total diferite în ţări din Vestul Europei faţă de Centrul şi Estul Europei. Cehia a anunţat că va presa Uniunea Europeană să interzică vânzarea de produse alimentare inferioare în estul Europei sub acelaşi brand ca mâncarea mai bună disponibilă în cele occidentale, a spus ministrul agriculturii de la Praga, potrivit Reuters.
Cehii se alătura astfel Slovaciei şi Ungariei, care spun şi ele ca multinaţionalele din domeniul alimentar vând mâncare mai proastă pe piaţa estică – mai săracă şi mai puţin competitivă.
„În practică, în cazul anumitor produse, suntem coşul de gunoi al Europei”, a spus ministrul ceh al agriculturii, Marian Jurecka.
Organizaţiile pentru drepturile consumatorilor din Cehia se plâng de multă vreme de slabă calitate a alimentelor vândute de marile companii. Ele nu au pârghii de acţiune pentru că aceste vânzări sunt legale în UE cât timp pe etichetă sunt scrise toate ingredientele.
Jurecka spune că a ordonat un studiu privind calitatea alimentelor, care va fi încheiat în iunie. Datele, împreună cu cele din Slovacia şi alte ţări, vor fi folosite apoi pentru efortul de a schimva regulile UE. În studiu vor fi incluse şi alte produse în afară de alimente, precum detergenţii.
Ungaria a anunţat la finalul săptămânii trecute ca o analiză realizată de o agenţie guvernamentală arata că marile companii obişnuiesc să comercializeze produse de o calitate inferioară pe piaţa din estul Europei, chiar dacă este utilizat acelaşi brand şi preţ ca în ţările din vestul Europei.
De asemenea, autoritatiile slovace au anunţat în urmă cu două săptămâni că au descoperit diferenţe de gust, compoziţie şi aspect în aproape zece produse alimentare vândute local, prin comparaţie cu aceleaşi produse din Germania şi Austria.
O dezbatere similară a existat în Parlamentul European în urmă cu câţiva ani, când europarlamentarii au abordat problema într-o dezbatere referitoare la o întrebare pusă de eurodeputată Elena Oana Antonescu (România), de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat).
Într-un schimb de opinii din cadrul comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară, reprezentantul Comisiei Europene, Jerome Lepeintre, a arătat că producătorii schimba ingredientele în funcţie de puterea de cumpărare, gusturile şi tradiţiile din diferite ţări (de exemplu, Nutella este mai solidă în Germania decât în Franţa, deoarece în Franţa pâinea este mai puţin rezistentă decât în Germania).
Participanţii la dezbatere au căzut de acord că, deşi UE nu poate impune reţeta, consumatorii au dreptul de a fi informaţi despre compoziţia produselor.
Parlamentul European şi Consiliul au adoptat în 2005 Directiva 2005/29/CE privind practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor de pe piaţa internă faţă de consumatori. Tot mai multe state europene se plâng ca producătorii de produse alimentare, cosmetice şi articole vestimentare încalca această directivă.
Situaţia a fost semnalata anul trecut şi de europarlamentarii Daciana Sârbu şi Pavel Poc (Cehia).
Cei doi au adresat o interpelare Consiliului European, cerând acţiuni pentru verificarea şi remedierea situaţiei. Cei doi europarlamentari au declarat, citând studii comparative, că există standarde duble în calitatea alimentelor din UE, care par să corespundă unei divizări Est-Vest.
Stiripesurse.ro

PRODUSE DE CALITATE MAI SLABĂ LA NOI DECÂT ÎN VEST!
*Coca Cola este îndulcită în Marea Britanie cu zahăr, iar în România cu un îndulcitor făcut din porumb

Ministerul Agriculturii vrea să verifice dacă alimentele vândute în România sunt de o calitate mai slabă decât cele vândute în Occident, fiind format deja un grup din reprezentanţi ai ministerului şi din inspectori de la protecţia consumatorului şi de la autoritatea sanitar veterinară, cu scopul de a depista un eventual standard dublu de calitate.
Faptul că există diferenţe între produsele din Vest şi cele din Est nu mai este o necunoscută.
Slovacii au făcut în 2011 un studiu în opt ţări europene, printre care şi România, şi au ajuns la concluzia că producătorii vând într-adevăr alimente de o calitate mai slabă în ţările mai sărace decât în cele bogate.
Calitatea e mai slabă, dar şi preţul e mai mic. Coca Cola, de pildă, este îndulcită în Marea Britanie cu zahăr, iar în România – cu un îndulcitor făcut din porumb. Dar o doză de 0,33l costă în România doi lei, în timp ce în Anglia, la supermarketul Tesco, 68 de penny, adică 3,6 lei. Deci, cu 80% mai mult decât la noi.
Discuţia despre calitatea alimentelor vine după ce Ungaria, Slovacia, Polonia şi Cehia au decis să îi ceară Uniunii Europene să nu le mai permită producătorilor să vândă alimente de calitate mai slabă în ţările lor decât în Occident.

COMISIA EUROPEANĂ DĂ VOIE LA… PĂCĂLIRE!
Ce mai aflăm, din acelaşi text?
În urmă cu un an, Achim Irimescu, fostul ministru al Agriculturii spunea că „În Marea Nordului este un vierme Aniskais, de 2-3 cm, care stă în intenstinele macroului şi la alţi peşti. În toată Europa, peştele ăsta, pentru că are alt preţ, se eviscerează, se scot viscerele şi cu ele odată scoate şi viermele şi îl duce pe circuit. Pentru România, că e piaţă de mâna a 10-a, nu se eviscerează şi se aduce foarte ieftin”.
activenews.ro

SCANDALUL ALIMENTELOR DE PROASTĂ CALITATE: ROMÂNIA ANUNŢĂ MĂSURI
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că a fost constituit un colectiv de muncă format din reprezentaţi ai Ministerului, Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru depistarea eventualului dublu standard în privinţa calităţii alimentelor produse în Vestul Europei.
„Am început astăzi, am discutat cu colegii de la ANPC, ANSVSA să vedem cum, concret, depistăm, dacă este cazul, situaţia dublului standard. Aici trebuie să fim, pe de o parte, şi echilibraţi în afirmaţii şi extrem de atenţi la ce se întâmplă pe piaţă. Motiv pentru care astăzi, un colectiv de la Ministerul Agriculturii, ANSVSA şi ANPC îşi stabilesc modul de lucru concret pentru a depista dacă există o astfel de situaţie în România. Până atunci ne rezervăm dreptul să ne organizăm, să analizăm şi, în condiţiile în care găsim situaţii în realitate, le vom anunţa”, a declarat ministrul, conform Agerpres.
Petre Daea a răspuns astfel unei întrebări referitoare la existenţa în România a dublului standard de calitate practicat de firmele din Vestul Europei, aşa cum au reclamat Ungaria, Cehia şi Slovacia. Parlamentul European şi Consiliul au adoptat în 2005 Directiva 2005/29/CE privind practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor de pe piaţa internă faţă de consumatori. Tot mai multe state europene se plâng că producătorii de produse alimentare, cosmetice şi articole vestimentare încalcă această directivă.
stiripesurse.ro

Aşadar, E VOIE! Pentru proşti, pentru fraieri, pentru lumea a treia, e voie! Ăsta este adevărul, aşa arată realitatea, iar noi suntem incapabili să reacţionăm, aşa cum, în mod normal, ar trebui să o facem! În condiţiile în care preţurile sunt aceleaşi, produsele sunt mult mai proaste, în ţara noastră, iar salariile- atât de mici!…