Din ciclul “Ba…TU”!… SECURIŞTII ÎNTRE… EI!…

*Cosmin Gușă îl acuză pe Tolontan c-ar fi omul securității! *Tolontan neagă! *Din partea cealaltă, vine informația că domnul Gușă s-ar fi supărat pentru că ar fi scris Tolo în ziarul sportiv de rău despre fiul său! *Și de acolo ar fi venit atacul! *Cosmin Gușă fiind, la rândul său, bănuit de relații puternice cu serviciile, neavând prea multe explicații pentru multe dintre cele pe care le-a făcut, de-a lungul timpului! *Venit și el tot de la… Cluj!…

GUŞĂ, DESPRE TOLONTAN: ŞI DAN VOICULESCU SPUNEA CĂ ESTE „SECURICI”. UN CAZ NEPLĂCUT PENTRU PRESĂ
gusa
Consultantul politic Cozmin Guşă a afirmat, pentru Realitatea TV, că faptul că apar informaţii despre posibila colaborare a jurnalistului Cătălin Tolontan cu securitatea este un caz neplăcut pentru mass-media.
„Este un caz neplăcut pentru noi, pentru mass-media. Această problemă nu mai are posibilitatea să fie rezolvată in house, pe vremuri funcţiona Clubul Român de Presă, erau discuţii legate de credibilitatea presei în general, pentru că aceste dezvăluiri din surse exclusive şi sigure, dacă se vor dovedi adevărate, aruncă o mare anatemă asupra investigaţiilor jurnalistice în general. Dacă un jurnalist precum e Tolo face investigaţii la comandă sau servite înseamnă că foloseşte cuiva împotriva altcuiva, asta nu mai este investigaţie jurnalistică legitimă”, a explicat Cozmin Guşă.
Conform acestuia, de multe ori, rezultatele au fost în regulă, discutându-se despre dezvăluirile făcute de Tolontan şi chiar blocând unele excese. „Însă această suspiciune că ar fi colaboratorul unor foste sau actuale servicii secrete, noi ştiind cum acţionează un colaborator al serviciilor, fiind în patria lui «să trăiţi», este chiar mai gravă decât la un politician pentru că un politician face nu face se mai ascunde, dar la un jurnalist de prim plan cum este Tolontan, treaba este gravisimă”, a mai afirmat Cozmin Guşă.
„Eu ştiu, colegii noştrii documentează de ceva vreme acest subiect, s-au dus prin biblioteci centrale unde au găsit colecţia de la revista Românul. Este vorba despre revista foştilor securişti care s-au reactivat după 1990 într-o structură redacţională. Românul este formată de ofiţeri de securitate superiori”, a mai spus acesta.
Consultantul politic a mai spus că există aşadar două piste: cea cu revista Românul şi cea cu tatăl său, care ar fi fost ofiţer superior şi l-a recomandat pe Cătălin Tolontan securităţii.
„Sunt aproape la fel de bătrân ca el, el este un pic mai mare decât mine, şi ştiu cu exactitate ce însemna să scrii la revista securităţii. Nu te lua nimeni la revista securităţii să scrii editoriale pe prima pagina în anii ’90”, a completat acesta.
„Pe Tolo cred că îl cunosc de 20 de ani, cam aşa, contactele în ultima vreme nu prea au mai fost şi nici nu prea m-am mai întâlnit cu jurnaliştii vechi. Au fost două episoade care mie mi s-au părut suspecte de-a lungul vremii legate de Tolontan. Ele sunt elocvente pentru mass media şi pentru dezbatare”, a mai spus acesta, adăugând că de curând a citit un editorial din 2014 semnat de Dan Turturică despre jocurile lui Tolontan care o ataca pe Laura Codruţa Kovesi într-un fel ciudat.
„Primul episod pe care mi-l aduc aminte este din anul 2001 şi îl implică pe Dan Voiculescu, proprietarul Gazetei Sporturilor, actualul patron a lui Tolontan. În 2001, mă jucam tenis cu Dan Voiculescu. Eram cu acesta pe atunci într-o relaţie amicală, eu eram secretarul general al PSD, iar el era preşedintele PUR, partid care colabora cu PSD. Unul dintre consilierii mei, care era prieten cu Sorin Enache, fostul director executiv de la Realitatea, mi-a zis că este o problemă cu Sârbu care vrea să îl dea afară pe Enache şi pe Tolontan de la ProSport, au necazuri, şi că dacă nu aş putea să îi ajut. Eu i-am zis lui Voiculescu să îi angajeze întrucât par profesionişti. Voiculescu s-a uitat la mine şi mi-a zis: «Vezi că aia tineri pe la Sîrbu sunt cam toţi securici»”. Îl întreb ce înseamnă securici şi îmi spune că de la servicii, recrutaţi. După aceea, Enache a fost angajat director executiv la Antena, după aia a venit la Realitatea, iar Tolontan este de atunci bine mersi angajat la Gazeta Sporturilor. Faptul că Voiculescu mi-a zis de atunci că Tolo ar fi securici e un lucru”, a povestit Cozmin Guşă.
Consultantul politic a spus că al doilea episod implică un joc politic. „În 2009 eram strategul campaniei lui Mircea Geoană. Tolontan mă tot suna că vrea să facă un interviu cu Geoană. Eu tot l-am întrebat de ce vrea să facă el un interviu cu Geoană la Gazeta Sporturilor, iar el îmi spunea că face trafic pe net şi că este de partea noastră. M-a tot rugat Tolontan şi i-am spus lui Geoană să îi dea un interviu întrucât este băiat bun. Geoană i-a dat interviul şi acolo a forţat o exprimare a lui Geoană despre Vântu pe care l-a făcut personal malefic. Acea frază a fost folosită de către Băsescu în turul al doilea al alegerilor când l-a lăsat perplex pe Geoană cu vizita la Vântu. Era clar un joc teleghidat. Mai mult decât atât, lucru care pe mine m-a îngreţoşat, Cătălin Tolontan, colaboratorul Realitatea TV, unde patron era Vântu, la o oră după dezbatere, Tolontan, susţinător a lui Geoană, invitat la Realitatea TV, postul lui Vântu, l-a făcut praf pe Geoană, l-a făcut praf pe Vântu, patronul televiziunii de unde el lua bani. Deci un joc din 2009 care îl recomanda pe Tolontan ca fiind un tip ciudat, care pare să aibă manete şi care joacă în momente esenţiale, cu multă elocinţă foarte gravă. A fost o chestie ciudată”, a mai spus Cozmin Guşă.
Consultantul politic a mai precizat că este o problemă cu Tolontan, fapt care face rău presei. „Să vedem ce ne oferă viitorul apropo de documentările legate de revista Românul pentru că şefii lui au fost ofiţeri de securitate şi i-au dat rubrică pe prima pagină nu mai avem motive să ne îndoim. Cealaltă pistă cu tatăl său e mai complicată, însă foarte mulţi dintre securiştii vechi îşi recomandau copiii să fie şi ei colaboratori pentru a le merge bine copiilor”, a încheiat Cozmin Guşă.

DERAPAJ. REALITATEA TV, ATAC MURDAR LA TOLONTAN DUPĂ CE GSP A PUBLICAT UN MATERIAL DESPRE FIUL LUI COZMIN GUȘĂ ȘI FEDERAȚIA DE JUDO
tolontan
DERAPAJ. Atac sub centură la adresa lui Cătălin Tolontan pe
Realitatea TV. Burtiera: Tolontan și securitatea. Despre ce este vorba?
Citând „surse exclusive”, Realitatea TV spune că „ actualul jurnalist Cătălin Tolontan ar fi fost recrutat în timpul liceului de fosta Securitate” și că „ar fi fost colaborator al SIE chestiune care ar justifica atacurile repetate, în achetele publicate, asupra Serviciului Român de Informaţii.”
“Aceleaşi surse au dezvăluit pentru Realitatea TV că Tolontan ar fi fost recomandat fostei Securităţi chiar de tătăl său, care ar fi avut funcţia de ofiţer superior în regimul totalitar.”
O ziaristă Realitatea TV a făcut și un interviu telefonic cu Tolontan, în care întrebările (care au și stârnit râsul lui Tolontan) vorbesc de la sine.
Înainte de întrebările jurnalistei, contextul:
Materialul tendențios difuzat de Realitatea TV, bazat doar pe „surse exclusive”, vine la doar o zi după ce Gazeta sporturilor a publicat un material în care spunea că judokanul Andrei Gușă ar fi favorizat de faptul că tatăl lui – Cozmin Gușă – este președintele Federației Române de Judo.
GSP, în articol:
Antrenorul de judo Vasile Bodea reclamă faptul că FRJ îl defavorizează pe sportivul său, Teodor Băldean, campionul național la zi, spre a-l promova la competiții și stagii externe pe Andrei Gușă, băiatul președintelui federației. Gușă sr. spune că fiul își plătește singur deplasările.
Același material din Gazeta Sporturilor vorbește și de raportul ANAF legat de Rederația Română de Judo, care a găsit „găuri de peste 550.000 de euro” în perioada 2011-2015, când la conducerea FRJ nu era Cozmin Gușă.
Jurnalista Realitatea TV și întrebările către Tolontan:
Întrebarea 1: „Sursa respectivă ne spune că aţi fost recrutat de fosta Securitate înaninte de ’89. Şi ne-a dat nişte detalii. Ne-a spus că funcţia dumneavoastră, de redactor-şef, imediat după ’89 la revista „Românul” aţi fi obţinut-o în baza acestei calităţi de informator a fostei Securităţi. Cum comentaţi aceste lucruri?”.
Întrebarea 2: „Din toate anchete dumneavoastră pe care le-aţi făcut şi dacă mă gândesc acum la Hexi Pharma şi multe atele, aţi acuzat sau aţi venit cu dezvăluiri şi din sfera aceasta a Serviciului Român de Informaţii.”
Râdeți, a zis ziarista după răspunsul lui Tolontan. “Da, râd, râd. În presă, faptele sunt sacre și opiniile sunt libere”.
Întrebarea 3: „Nici atunci şi nici astăzi nu sunteţi colaborator al niciunui serviciu secret? Nici macar al SIE?”
Întrebarea 4: „Şi legătura tatălui dumneavoastră cu Securitatea, şi că v-ar fi recomandat, există aici vreo afirmaţie veridică?”
Răspunsurile lui Tolontan, pe scurt:
„N-am avut, n-am nicio legatură cu niciun serviciu de infomații, indiferent cum se numeste el. Nici înainte, nici acum, nici înainte de Revoluție, nici după Revoluție și nici în viitor nu voi avea. Nu am avut nicio funcție la revista Românul, unde scriam o rubrică săptămânală, dar nu eram angajat”
„Ca jurnalist am o problemă cu Serviciul Român de Informații că nu a intuit, a ignorat și la sfârșit a făcut mai mult decât atât în cazul Hexi Pharma. Aceasta este critica la adresa Serviciului Român de Informații”
Pe lângă materialul reluat în programele de știri, pe Realitatea TV a avut o intervenție și Cozmin Gușă – proprietarul stației și președintele Federației Române de Judo, care a continuat seria de insinuări:
„Însă această suspiciune că ar fi colaboratorul unor foste sau actuale servicii secrete, noi ştiind cum acţionează un colaborator al serviciilor, fiind în patria lui «să trăiţi», este chiar mai gravă decât la un politician pentru că un politician face nu face se mai ascunde, dar la un jurnalist de prim plan cum este Tolontan, treaba este gravisimă”
„Eu ştiu, colegii noştri documentează de ceva vreme acest subiect, s-au dus prin biblioteci centrale unde au găsit colecţia de la revista Românul. Este vorba despre revista foştilor securişti care s-au reactivat după 1990 într-o structură redacţională. Românul este formată de ofiţeri de securitate superiori.
Să vedem ce ne oferă viitorul apropo de documentările legate de revista Românul pentru că şefii lui au fost ofiţeri de securitate şi i-au dat rubrică pe prima pagină nu mai avem motive să ne îndoim. Cealaltă pistă cu tatăl său e mai complicată, însă foarte mulţi dintre securiştii vechi îşi recomandau copiii să fie şi ei colaboratori pentru a le merge bine copiilor”

Ce-ar mai fi de spus?…
Chiar așa, dumneavoastră ce părere aveți ?!…