„DIVERTISMENTUL… CURULUI!…“

Formula nu-mi aparţine, am preluat-o de la un destoinic observator al acestor vremuri- Mircea Badea. Chiar dacă, din punctul său de vedere, observaţiile se duceau într-o cu totul şi cu totul altă direcţie decât aceea pe care o vom consemna noi, aici…
Să fiu bine înţeles, nu sunt un nostalgic, m-am preocupat, întotdeauna, de plasarea în actualitate. De a înţelege această actualitate, de a mă conforma ei- în măsura în care pot fi de acord cu toate elementele care i se potrivesc, au ba! Dincolo de nostalgie, însă, trebuie să vă spun că am crescut la şcoala divertismentului extraordinar realizat de nişte autori de texte comice uriaşi- Mihai Maximilian, Octavian Pop, Dan Mihăescu- cei care le-au făcut textele celebre ce au generat succesul marilor actori precum Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Toma Caragiu, Dem Rădulescu… şi mulţi artişti mari, de comedie care s-au plasat în divertismentul românesc, de-a lungul timpului. De altfel, dacă vom face un experiment (pe care multe televiziuni îl fac, dar din alte motive ce ţin de puterile financiare tot mai reduse) vom constata că şi astăzi comedii realizate în urmă cu 30-40 sau chiar 50 de ani, au priză la public! La publicul de astăzi!…
Pe de altă parte, spectacolele muzical-distractive au reprezentat, de multe ori, la Televiziunea Română, momente de referinţă. Chiar îmi făcea cineva o observaţie interesantă, privind spectacolele chinuite, de umor, ale sărbătorilor de iarnă din anul 2016: „uită-te la ei, au atâta aparatură, atâta electronică, au tot ce le trebuie pentru a împlini studioul şi ecranul, iar studioul pare gol, tare gol!“ Atunci ne-am reamintit că la vremea televiziunii alb-negru, de exemplu, doar cu nişte dungi albe şi negre trase inteligent (pe puterea tehnicii începătoare a acelor vremuri) regretatul Alexandru Bocăneţ realiza momente de excepţie, în divertisment!
Şi divertismentul a continuat, chiar şi după 1990 când, din nefericire, realităţile au fost tot mai opresive, iar oamenii au început să uite încet- dar sigur, de umor, de divertisment!
Mărturisesc, nu urmăresc televiziunile generaliste, decât rar, foarte rar. Asta se întâmplă când sunt plecat, de exemplu, în alte ţări şi prin hoteluri singurele televiziuni în limba română sunt TVR Internaţional, ProTV Internaţional şi, întâmplător una sau alta… Sau când merg, în momente de sărbătoare, la anumiţi apropiaţi cărora nu le fac eu programul de televizor. Ocazie cu care privesc şi eu la ceea ce se uită, în general, lumea.
Prima constatare? Este una îngrozitoare- la emisiunile aşa-zis distractive, de divertisment, se vorbeşte muuult, foarte muuuult! Am făcut şi un cronometraj (aşa sunt eu, nătărău, nu ştiu să mă distrez, mă apuc de treabă şi când n-am treabă!) şi cronometrul ne-a arătat că, de exemplu, într-o emisiune aşa-zis muzical-distractivă de două ore, s-a vorbit (n-o să vă vină să credeţi, dar aşa a arătat cronometrul!) 73 de minute! Din 120! Doar restul, de 47 (cu tot cu generice) a fost rezervat muzicii, dansului, aşa-zisului… divertisment!
M-am uitat şi la aşa-numitele emisiuni din showbiz, distractive, la rândul lor! Chiar şi alea care şi-au schimbat formatul, merg, în continuare, pe ceea ce este elementul de maxim interes (aşa zic ei, pentru publicul din România!)- gargara, bulăneala, cioflingăreala, într-un cuvânt- „MAHALA PRODACŞĂN“! Nu pun la socoteală ţiganii (din ce în ce mai mulţi, mai agresivi, mai nesimţiţi- atenţie, nu mă refer numai la rromi, ci la toţi cei care se ţigănesc, în faţa camerei, convinşi că asta face… rating!)… Nu mă refer nici la modul în care sunt exhibate trupurile umane, fără ruşine, fără bun simţ, nici măcar cu atractivitate! Sexul, arta sexului, toate elementele care pun în centrul de interes aşa ceva cultivă inteligenţa, înţelepciunea, fantezia. Aici? Tot felul de manechinuite care arată doar cururi, cururi şi iar… cururi! Şi nu exagerez deloc, pentru că de la emisiunile de gen „cacatos“ până la „uau şi ce-o fi aia!“, până şi operatorii se înghesuie, cu ale lor camere de luat vederea să ţină în prim-plan cururile care se exhibă, la rândul lor, într-un mod de-a dreptul jegos! În niciun caz atractiv!…
Desigur, uitându-te pe ratingurile oficiale (deşi, după ce-au dat zgaiba cu rezultatele din campania electorală, cei de la Kantar Media ar fi bine să-şi mute… cântarul!) constaţi că la asta se uită lumea! De ce aşa ceva? Păi pentru că lumii, de douăzeci şi ceva de ani, asta i s-a dat! Prostirea naţională, imbecilizarea prin televizor au corespuns acelei lozinci, iniţiale, a anilor ’90: „nu prostiţi poporul, cu televizorul!“ Da, poporul a fost prostit, imbecilizat, generaţia „ProŞTII ŞI CÂŞTIGI“ a fost construită cu ajutorul neprecupeţit al televiziunilor! Astăzi, când unii dintre iniţiatorii acestui fantastic program scârbos au ieşit din sistem şi fac comentarii pertinente, interesante şi inteligente, nu poate să nu te apuce scârba de ei! Deci au ştiut ce fac, au făcut cu bună ştiinţă, au produs dezastrul unei naţiuni!
Pentru că de la râsul inteligent la hăhăitul belicos al mahalalei e o distanţă de la o societate normală la ceea ce a ajuns România, astăzi! Din păcate!

PROF.DR.SORIN DANCIU