ELEVII CONTESTĂ CALENDARUL BACALAUREATULUI

ELEVII CONTESTĂ CALENDARUL BACALAUREATULUI

20 septembrie 2017

Consiliul Naţional al Elevilor, împreună cu MAKOSZ (Uniunea Liceenilor Maghiari), dezaprobă modificarea făcută de către Ministerul Educaţiei Naţionale în Calendarul examenului de bacalaureat naţional din 2018, stabilind ziua de joi (respectiv 28 iunie 2018 pentru prima sesiune şi 23 august 2018 pentru a doua sesiune a examenului de bacalaureat) ca zi pentru desfăşurarea probei la alegere, în detrimentul zilei de vineri.
Considerăm această modificare a calendarului ca fiind nefavorabilă în desfăşurarea examenului de bacalaureat şi nu observăm niciun argument prezentat pentru care s-a luat această hotărâre. Ministerul Educaţiei Naţionale nu a justificat motivul pentru care ar avea loc probele scrise obligatorii în zile consecutive. Mai mult, competenţele au fost mutate în luna februarie cu scopul de a descongestiona perioada probelor scrise din luna iulie, iar proba scrisă având loc în ziua de joi, nu poate asigura atingerea obiectivului propus.
Totodată, timp de 14 sesiuni ale bacalaureatului probele scrise nu au fost consecutive, iar acest fapt permitea elevului o zi în care se putea pregăti pentru următoarea materie. Este un fapt greu de contestat că proba obligatorie din cadrul examenului de Bacalaureat este considerată cea mai dificilă, iar din această pricină considerăm că este absolut vital ca toţi elevii din România să aibă o zi liberă înaintea acesteia. În circumstanţele actuale, elevii minoritari (cei care urmează cursurile într-o altă limbă decât cea română) nu beneficiază de acest privilegiu, ceea ce îngreunează pregătirea pentru proba obligatorie a profilului, în certul detriment al rezultatelor.
Uniunea Liceenilor Maghiari din România consideră că această situaţie contribuie la o considerabilă inechitate în ceea ce priveşte şansele de succes ale elevilor de diferite etnii, şi trebuie adresată numaidecât. Din considerentele de mai sus, solicităm ca proba de limba maternă să aibă loc în ziua de joi, permiţând astfel ca toţi elevii din ţară, indiferent de limbă maternă să profite de o zi liberă marţi, înaintea probei obligatorii de profil.