Emoționant! SORIN DANCIU A SPUS, PENTRU PRIMA OARĂ ÎN PUBLIC – POVESTEA NAȘTERII ȘCOLII DE MUZICĂ FLORES CAMPI!

Am o poveste foarte frumoasă și mulți o știu din cei care s-au aflat în jurul acestei povești care este Flores Campi. Eu spun că sunt îngeri deasupra noastră care veghează pe fiecare în parte și lucrurile bune întotdeauna se împlinesc. Astăzi trebuia să plec la București, m-a anunțat Mihaela Petrovici de acest eveniment, cu toată părerea de rău i-am spsu ca nu pot pleca, a venit îngerașul și mi-a schimbat programul. Așa că am venit să fiu aici și să spun această poveste pentru că este o poveste extrem de interesantă. Așadar în urmă cu 18 ani, când am preluat conducerea Direcției pentru Cultură și când festivalurile din Călărași fuseseră întrerupte toate, cineva se gândise că nu mai era interesant așa ceva, am preluat toate festivalurile și am născut altele noi. Pentru festivalul „Flori de Mai” l-am cooptat pe prietenul meu Șerban Georgescu, alături de Mădălina Manole noi eram prieteni de câțiva ani buni, și i-am spus „Șerbane ăsta e festivalul tău”. Era vorba de vreo două luni în care trebuia să punem pe roate acest festival. Și ca să vedeți cât de importanți sunt oamenii care fac ceva în țara asta, pe vremea aia Radio România chiar conta din acest punct de vedere, Șerban mi-a spus „facem și o secțiune pentru muzică de copii, să promovîm și copii și o să aduc și vedete mici, fete de 18, 19, 15 ani ca să le arătăm că există vitor”. Și mi-a adus atunci la festival, în prima ediție, o fată mai cunoscută, se numea Delia Matache, făcea parte din grupul N&D, se născuse cu un an înainte, și care este celebra de astăzi Delia. Mi-a mai adus o tânără care avea 15 ani, și care cu emoție mi-a spus „numele meu de scenă este Andra”. Andra atunci a venit la noi. Șerban mi-a spus pentru că avem mulți copii să facem o secțiune pentru copii, și-l aducem pe Mitică Lupu pentru că el o sa facă un festival pentru muzica copiilor care se va numi „Mamaia copiilor”. L-am adus pe Mitică Lupu în grup, în juriu. Atunci Dumitru Lupu a văzut pe scenă copiii din Călărași și mi-a spus „copii aștia trebuie să vină la Mamaia Copiilor”. Și i-am adus la Mamaia Copiilor, în afară de cei calificați, deci era vorba de grupul de cor. Acolo s-a întîmplat un eveniment frumos și unul rău. Cel rău era că, probabil celei mai mici participante din festival, se numea Mihaela Mihăilescu, în campania unde erau ei acolo, i s-au furat banii, și a rămas fără bani. Mămica, doamana Mihăilescu, s-a împrumutat de bani ca să poată să mai stea până la festival. Președintele juriului era poetul Adrian Păunescu, eu sunt autorul singurei cărți despre pezia lui Adrian Păunescu scrisă în timpul vieții autorului, și Adrian Păunescu a fost încântat de Mihaela care a luat premiul I la secțiunea ei de vârstă, cea mai mică, 4-7 ani, pentru că era prima categorie. A însemnat și un premiu în bani. Ei bine, am venit fericiți acasă, după două zile, mă sună doamna Mihăilescu, în lacrimi: – Domn’ profesor nu o mai primește la școala de muzică pe Mihaela.
– De ce?
Pentru că banii ăia sunt ai lor nu sunt ai noștri, dar eu mi-am plătit datoria împrumutată.
L-am sunat pe domnul profesor cu care astăzi suntem prieteni, nu există nimic rău în asta, și i-am zis „domnule nu se poate”, „nu domnule să vină cu banii, pentru că sunt ai școlii și așa mai departe”. Zic „vă rog frumos măcar primiți-o la repetiții și găsim o formulă să va returnăm banii”.”Nu, nu, până nu vine cu banii nu mai are ce căuta aici”. Atunci, într-adevăr m-am enervat și i-am spus „domn’ profesor știți de ce faceți dumneavoastră asta? Pentru că n-aveți concurență. Vă promit că n-am să vă fac rău, dar v-aduc concurență la Călărași”. L-am sunat pe Dumitru Lupu, și acum vă propun să aplaudăm memoria acestui artist, și i-am spus „Mitică, hai să pornim o școală de muzică la Călărași, bineînțeles cu Ileana Șipoteanu”. În două săptămâni am început treaba, nu vă spun, prin telefon, eu aveam emisiune la radio Voces Campi de care s-a vorbit pentru că Flores Campi are legătură cu Voces Campi, și prima problemă a fost că părinții nu înțelegeau că nu trebuie să stea în sală când copii fac repetiție, ceea ce a impus Dumitru Lupu de la bun început. Din acel moment și până în ziua de astăzi această școală a produs valori, i-ați văzut că au plecat în străinătate pentru că asta este situația în acest moment în România din păcate, dar trebuie să vă spun că de exemplu la Mamaia Copiilor, an de an, Călărașiul a avut cel puțin 2 dacă nu 3 sau 4 finaliști și s-au mai luat premii, s-au mai luat medalii prin munca în primul rând a Sandei care s-a implicat cu toată ființa ei, și neapărat spun asta întotdeauna a dumneavoastră, a părinților, fără de care nu ar fi existat nimic.
Aceasta este povestea, așa s-a desfășurat ea, mâ bucur că am ajuns la 18, pentru 20 vor exista niște planuri aici, și dacă va veni pe scenă Ileana Șipoteanu s-o aplaudați pentru că ea este în viață simbolul acestui festival.