EURO A URCAT LA 4,6 LEI

Evoluţia cursului euro/leu din perioada analizată a fost una destul de calmă, acesta fluctuând între un minim de 4,5867 şi 4,5886 lei, maxim al ultimelor două luni.
La finalul intervalului media a fost stabilită la 4,5869 lei. Însă situaţia din piaţă a fost mult mai agitată, în contextul în care conjunctura internaţională era nefavorabilă monedelor emergente. Tranzacţiile s-au realizat în prima parte a zilei între 4,582 şi 4,59 lei, pentru ca în a două parte a ei cotaţiile să urce până la un maxim de 4,605 lei, piaţa închizându-se la 4,598 4,601 lei.
Pe lângă factorii externi, deprecierea leului este cauzată de haosul existent în finanţele publice, provocat de politicile populiste ale guvernului PSD-ALDE. Astfel, bugetul general consolidat a încheiat primele şapte luni cu un deficit de 5,14 miliarde lei, reprezentând 0,63% din PIB, în creştere de aproape trei ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Aceste tendinţe au făcut ca indicatorul de încredere macroeconomică calculat, pe baza estimărilor membrilor CFA România, să scadă în iulie cu 0,3 puncte, la 59,7 de puncte, după ce acesta a pierdut în iunie 6,6 puncte şi a coborât la 60 de puncte.
Analiştii CFA România anticipează, de asemenea, deprecierea leului, „valorile mediane ale anticipaţiilor atât pentru orizontul de 6 luni, cât şi pentru cel de 12 luni consemnând un curs anticipat de 4,60”, şi majorarea ratelor de dobândă la leu în următoarele luni.
În aceste condiţii au apărut tot mai multe propuneri guvernamentale de majorare a unor taxe şi impozite dar şi idei precum diminuarea contribuţiilor pentru pilonul II de pensii, pe motiv că statul. în opinia premierului Tudose. (sic!) este mai bun administrator. Iar lista continuă.
Revenind la evoluţia pieţei valutare, se observă stabilizarea cursului dolarului sub pragul de 3,9 lei, la finalul perioadei el fiind stabilit la 3,8870 lei, în condiţiile în care cotaţiile au fluctuat între 3,854 şi 3,901 lei.
Moneda elveţiană a fluctuat pe pieţele internaţionale între 1,132 şi 1,142 franci/euro, astfel că cursul s-a mişcat între 4,0217 şi 4,0379 lei, la finalul perioadei el fiind stabilit la 4,0363 lei.
Lipsa din discursul preşedintei Fed, Janet Yellen, a unor referiri clare la o eventuală nouă majorare a dobânzilor din SUA, până la sfârşitul anului, dar şi evitarea de către guvernatorul BCE, Mario Dragi, a pronunţării unui termen pentru încheierea programului european de relaxare cantitativă, au avut efecte importante pe pieţele financiare. Cuvântările au fost ţinute la întâlnirea băncilor centrale care s-a desfăşurat la Jackson Hole (Wyoming, SUA).
Astfel că după mai multe zile de stagnare a perechii euro/dolar în jurul valorii de 1,18 dolari, la finalul perioadei cotaţiile au ţâşnit până la 1,1941 dolari, nivel care a mai fost atins la sfârşitul lui ianuarie 2015.