EVENIMENT DE EXCEPŢIE- FLORES CAMPI- ÎN PRAG DE… MAJORAT!

12 octombrie 2017

AU TRECUT PESTE 17 ANI!…
Una dintre formulele pe care le folosesc, ironic, atunci când îmi fac diverse bilanţuri este şi aceasta: „hai că am mai făcut şi eu ceva, în viaţa asta!…” este formula pe care am folosit-o într-o seară de octombrie 2017, participând la spectacolul pe care l-au susţinut reprezentanţi ai Şcolii de Muzică “Flores Campi” din Călăraşi. Şcoală de muzică pe care am pus-o pe roate cu ajutorul a 2 oameni speciali- compozitorul Dumitru Lupu şi soţia sa, artista Ileana Şipoteanu. Dar despre această poveste am scris când a murit Dumitru Lupu:

flores campi

Aşa că, atunci când în pregătirea Festivalului Flori de Mai (a cărui organizare am preluat-o, în urmă cu aproape 20 de ani) un alt mare compozitor român, Şerban Georgescu mi-a propus să aducem în juriu şi un compozitor specializat în muzica pentru copii: „pentru că ai făcut secţiunea asta nouă, <>, secţiune care antrenează prezenţa celor mici, eu l-aş invita în juriu şi pe Mitică Lupu! El porneşte, acum (era în anul 2001) un Festival nou, pentru copii- <>! Alături de Aurel Manolache. Ce-ai zice să-l aducem şi pe Lupu, la Festival?” Cum n-am refuzat, niciodată, propunerile constructive (mai ales ale lui Şerban!) în mod firesc, l-am căutat, imediat pe Dumitru Lupu invitându-l în juriu. Atunci ne-am cunoscut mai bine, ne-am împrietenit, iar toamna s-a întâmplat fenomenul Flores Campi! Pe care nu l-am mărturisit, până acum, public, dar care poarte deveni, de acum în colo, pagină de legendă. Şi pentru Călăraşi… şi pentru Mitică… Mai precis, întors de la „Mamaia Copiilor”, aveam să constat o situaţie teribilă: câştigătoarea premiului întâi (primul premiu întâi din istoria Festivalului, o micuţă < > din Călăraşi) nu mai era primită la repetiţii, la cor, pentru că acela care coordona activitatea respectivă era nemulţumit că banii premiului de la Festival nu-i fuseseră daţi lui! În condiţiile în care, mama fetiţei, trăise o situaţie foarte dificilă, atunci când i-au fost furaţi banii pe care îi avea şi a trebuit să trăiască din împrumut. Din premii şi-a plătit… împrumutul! L-am căutat pe coordonatorul grupului, am vrut să-i aflu punctul de vedere, ne-am contrat, el o ţinea pe a lui, fără nici un fel de încercare de a ne înţelege, pentru binele copilului! Şi atunci, enervându-mă, i-am zis: „ştiţi de ce faceţi dumneavoastră asta? Pentru că aveţi monopol! Eu nu urăsc nimic mai mult, pe lumea asta, decât monopolul! Aşa că vă promit, stimate domn, că din toamnă nu veţi mai avea monopol! Vă aduc eu, concurenţa!” Şi am pus mâna pe telefon, l-am sunat pe Dumitru Lupu spunându-i direct: „vrem să facem o şcoală de muzică, alternativă, la Călăraşi! Pe care s-o coordonezi tu şi cu Ileana Şipoteanu!” Răspunsul a fost, imediat, afirmativ şi aşa a început aventura Flores Campi! Prima şcoală de muzică pentru toţi copiii, din Călăraşi, aceea care a condus toate valorile ce au urmat. Lucrurile au evoluat în relaţia noastră, mai ales că, între timp, şi fetiţa lui Dumitru Lupu (Dumitrana Teodora) se făcuse din ce în ce mai mare şi i-am urmărit şi ei destinul, alături de aceea pe care am considerat-o, întotdeauna, o mare cântăreaţă- Ileana Şipoteanu!

DUPĂ 17 ANI…
Au trecut anii… Beneficiind de sprijinul mai mult sau mai puţin constant al Centrului Cultural Judeţean (de Cultură şi Creaţie, astăzi), de prezenţa permanentă a celei care a devenit emblema acestei şcoli- Alexandra (Sanda) Boranda, Flores Campi a ajuns să producă valori peste valori! În spectacolul pe care l-am văzut, am remarcat un lucru senzaţional: dacă de la înfiinţare şi până în 2001 (anul naşterii Flores Campi) trofeul „Flori de Mai” a fost câştigat o singură dată de o călărăşeancă (regretata Mihaela Albu) în anii care au urmat după naşterea Flores Campi, trofeul a fost luat de trei ori de călărăşence! Valentina Gîdea, Adriana Gavrilă şi Florentina Mihai! Au cântat, pe scenă, în calitatea lor de valori confirmate prin festivaluri!
La rândul lor, doi băieţi de mare talent (Andrei Barz şi Cosmin Andrian) au entuziasmat atmosfera, în timp ce Denisa Pârvu şi-a confirmat, încă o dată, talentele excepţionale! Desigur, Valentina Gîdea, care a încântat publicul de la Veneţia, de exemplu, a primit aplauzele puţinilor (din păcate!) spectatori prezenţi la evenimentul remarcabil!
Au finalizat spectacolul Gabriela Amzaru (celebra… AZA, de astăzi!) cu un concert în care a demonstrat deplina maturitate şi talentul de excepţie, alături de „maximii” de la… Maxim!
Flores Campi- o poveste frumoasă care continuă cu speranţa că toţi cei mici de astăzi vor confirma, la rândul lor!

prof. dr. Sorin Danciu