EVENIMENT: POETUL ADRIAN PĂUNESCU- OMAGIAT, LA CĂLĂRAŞI!

UN MARE POET! O MARE CONŞTIINŢĂ! REDECOPERIT, PESTE GENERAŢII!…
Se pot spune multe despre poetul Adrian Păunescu, unul dintre cei mai importanţi artizani ai genului liric, din literatura română. Poezia sa politică a încântat generaţiile anilor ’70-’80, în timp ce poezia sa lirică, în primul rând lirica sa intimă, poezia de dragoste au rămas şi astăzi extrem de interesante. Toate acestea s-au regăsit în sufletul celor care au participat la un moment de mare respiraţie spirituală petrecut în sala centruluiu Cultzural Judeţean din Călăraşi.

CLARA MĂRGINEANU- UN MARE OM DE CULTURĂ, PREZENT, LA CĂLĂRAŞI!
Călăraşiul a avut şansa, în ultimii ani, de a o primi pe una dintre cele mai remarcabile voci ale culturii naţionale, Clara Mărgineanu. Jurnalist de excepţie, realizatoarea unor emisiuni de televiziune extrem de interesante, în domeniul culturii, promotorul valorilor artistice autentice, în primul rând din lumea folkului, Clara Mărgineanu a reprezentat, de fiecare dată, un moment de excepţie, prezentă în acţiunile culturale de la Călăraşi. De data aceasta, poeta Clara Mărgineanu a fost invitată să participe la cele două momente de excepţie, dedicate poetului Adrian Păunescu. Emoţionantă, mai ales la sfârşitul spectacolului, de calitatea celor văzute pe scenă, Clara Mărgineanu a transmis un mesaj viu, optimist, cu încredere în tot ceea ce poate însemna viitorul folkului în cultura românească….

WALTER GHICOLESCU- „A… DE LA PĂUNESCU“!
Anunţat, încă de astă-iarnă, noul disc al lui Walter Ghicolescu- „A… de la Păunescu“ reprezintă una dintre cele mai temerare investiţii în muzica lirică românească, din ultimii ani. Cântecele sunt pe versuri de Adrian Păunescu, Andrei Păunescu şi Ana-Maria Păunescu! Copiii marelui poet, la rândul lor autori de texte lirice. Sunt cuprinse în album: în primul rând, o prezentare din Cenaclul „Flacăra“, la Sala Polivalentă, făcută de Adrian Păunescu lui Walter Ghicolescu- o prezentare emoţionantă! Alături de cântece foarte cunoscute precum „Telefon peste moarte“ sau „Scrisoare către mama“, dar şi cântece mai noi- „Dacă mâine ar începe lumea“Ň, „Să ne iubim pe ţărmul Mării Negre“, „Ce simplu mi-ar fi dacă nu te-aş iubi“, „Noaptea de adio“, „Paradox sau greşeală“, „Singular“, „Stană de piatră“, „Trist cavaler“, „La ordinele tale“, „Nici o vorbă-n plus“…. ultimele două pe versurile Anei-Maria Păunescu şi al lui Andrei Păunescu. Ceea ce a impresionat, fără măsură, publicul gazdă (pentru un artist născut la Călăraşi) a fost modul viu în care artistul s-a comportat pe scenă, el abandonând, la un moment dat, tehnicalităţile care pot crea probleme şi cântând, singur, alături de chitara sa, piese de pe album, dar şi cunoscutele şlagăre din Cenaclul „Flacăra“- „Ordinea de zi“ sau „Bieţi lampagii“. La el acasă, Walter s-a simţit, din nou, minunat! În timp ce publicul l-a răsplătit cu aplauzele binemeritate…

„TREPTE“- „NEBUN DE ALB“!
A urmat cel de-al doilea moment impresionant, de mare ţinută intelectuală şi artistică- spectacolul de poezie „Nebun de Alb“, pe versuri de Adrian Păunescu! Prezentat ca un spectacol de excepţie de către cel care a fost şi este sufletul trupei de teatru din Călăraşi (Ştefan Niţu), spectacolul a impresionat pe toată lumea, atât prin calitatea textelor pe care le-a pregătit cei care au realizat textul acestui spectacol, dar şi prin interpretarea trupei „Trepte“! Aproape toţi (cu excepţia a doar trei artişti) toţi au fost debutanţi! Tineri, adolescenţi, strânşi în jurul iubirii de teatru, prezenţi pe o scenă care i-a primit cu tot entuziasmul şi generozitatea celor care au participat la acest spectacol!
Partea de final a spectacolului a fost, la rândul ei, impresionantă, atât pentru coregrafie, dar şi pentru jocul decorurilor şi pentru fundalul acelei umbre care transmitea mesajul unui poet rănit de puternicii timpului, pentru că… a spus adevărul! Protestul unui artist, drama unui mare artist, cuvinte ale unei realităţi artistice excepţionale!

„VERSURILE ASTEA PARCĂ AR FI FOST SCRISE… AZI!“
Aceste formule s-au regăsit în comentariile multora dintre cei care au participat la spectacol şi care, efectiv, au fost emoţionaţi: versurile, deşi multe dintre ele sunt scrie în urmă cu peste 40 de ani, sunt de o actualitate şocantă! Într-adevăr, parcă ar fi fost scrise… astăzi!
Aceasta este, dacă vreţi, referinţa de valoare a marilor artişti creatori- actualitatea lor permanentă! Dacă, la Caragiale, de exemplu, descoperim- mereu- actualitatea clasicilor, în cazul lui Adrian Păunescu constatăm actualitatea mesajelor sale, valabile totdeauna!

UN FINAL ÎN APLAUZE!
Totul s-a încheiat în aplauzele tuturor celor prezenţi- minute în şir! Un spectacol de excepţie, de mare ţinută intelectuală şi artistică, realizat- în totalitate- de tinerii artişti călărăşeni, de un regizor călărăşean, într-un spaţiu cultural călărăşean! Şi avându-l ca invitat pe un călărăşean, Walter Ghicolescu- la rândul său, foarte emoţionat!…

Spectacolul a fost transmis LIVE pe pagina Facebook/Jurnalul.de Calarasi şi poate fi urmărit, în reluare, la Televiziunea Călăraşi1- www.calarasi1.ro şi pe pagina Facebook/Jurnalul.de Calarasi