Exclusiv! SONDAJUL DESPRE CĂLĂRAȘI – COMENTAT!

CEMOP – O INSTITUȚIE CREDIBILĂ!

Prezentarea sondajului privind opțiunile călărășenilor, în zona politică, la începutul anului 2018 au generat, firesc, multe comentarii. Nu luăm în calcul, aici, vorbecii de serviciu, mulți dintre ei neavând habar despre ceea ce vorbesc, nici pe cei interesați care execută ordine de zi pe unitate! Cert este că instituția care a realizat acest sondaj are nu doar vechime aproape 20 de ani! Dar și rezultate pe măsura lucrurilor! În anul 2000, de exemplu, atunci când toate institutele de sondare a opiniei publice dădeau finala turului doi la prezidențiale între Iliescu și Stolojan ori Iliescu și Isărescu, CEMOP a anunțat că finala va fi Iliescu și Vadim Tudor! Ceea ce s-a și întâmplat!…
De fiecare dată, înaintea alegerilor au fost date opțiunile călărășenilor și de fiecare dată ele au fost confirmate, de realitate. Acum, care ar fi concluziile acestui test?

PREZENȚA LA VOT – CA DE OBICEI!
pag7 1
Că doar 41,3% dintre cetățeni se vor prezenta la vot nu este o surpriză pentru nimeni! Pe de o parte pentru că până la momentul electoral mai este timp, iar pe de alta că aceasta este media prezenței la vot, aproape în toți anii cu alegeri, cu excepția momentelor când tensiunea a fost mai mare iar oamenii s-au apropiat, foarte mult, de urna de votare cu speranța de schimbare! Cum, de cele mai multe ori, schimbările respective nu s-au realizat, au apărut lehamitea ,lipsa de interes, chiar antipatia față de alegeri, în general ! Este foarte important faptul că aproape 60 la sută dintre călărășeni nu ar veni la vot, toate rezultatele fiind raportate la cei 40 la sută! Deci procentele nu reflectă întreaga populație din Călărași, lucru foarte important și de ținut minte.

ȘANSA PARTIDELOR – ÎN TRENDUL NAȚIONAL!
pag7 2
Chiar dacă unii băgători de seamă s-au trezit că nu le-ar veni să creadă că acestea ar fi procentele reale, în realitate aceasta este… chiar realitatea! Mai precis oamenii își păstrează încrederea în PSD., fiind mai puțini decât cei care au votat în 2016, dar, oricum, pe media națională, în timp ce PNL are același procent pe care l-a avut și la alegerile din 2016 !
ALDE este dator centrului, de la nivel național, în timp ce raportările la liderii politici precum Traian Băsescu sau Călin Popescu Tăriceanu pot avea importanța lor. Cert este că aceasta este tendința în orașe, iar alternative precum USR și tot ce se mai inventează, în această perioadă, încă nu contează în percepția oamenilor.

LA ÎNCREDERE POLITICIENII AU O PROBLEMĂ!…
pag7 3
Dacă raportăm rezultatele topului de încredere, vom constata prezența primarului în exercițiu al municipiului Călărași, singurul care trece de 40 %! Între 30 și 38 % se află Nicolae Dragu, Viorel Ivanciu, Roxana Pațurcă, Vasile Iliuță, Răducu Filipescu, Ciprian Panda. pag7 tabel
Ce este interesant, în acest raport, este că dacă PSD. are peste 42 la sută, politicienii acestui partid au sub media partidului! Daca rezultatul foarte bun se datorează în primul rând centrului, abia apoi fiind percepuți și politicienii locali din PSD. La libera e invers! Partidul stă destul de jos, în media națională, în timp ce toți liderii partidelor liberale, cu excepția lui Cătălin Predoiu, au peste această limită a Partidului! Ceea ce spune multe, foarte multe despre percepția asupra politicienilor respectivului partid care, timp de mulți ani, s-au aflat în fruntea tuturor plasamentelor, iar acum, când partidul în filiala de la Călărași cunoaște lupte fratricide, un canibalism politic de neimaginat, percepția este negativă și asupra partidului, inclusiv a reprezentanților săi în teritoriu!…

CE-AR MAI FI DE SPUS…

În principiu, trecând peste vocalii de serviciu care reprezintă o minoritate foarte vizibilă, însă puțin importantă la momentul alegerilor, trebuie remarcată prezența celor care sunt deciși și știu în ce direcție se va îndrepta votul.
Pe de altă parte, desigur, dorința de a scoate cat mai multă lume la vot pe care o transmit cei care au ieșit în stradă, cei care au protestat poate reprezenta o speranță pentru creșterea numărului acelora, însă vă reamintim că procentul de 60 la sută nu a fost atins decât foarte rar și numai în momente spectaculoase!
Cat privește politicienii locali, percepția lor este în mișcare, având în vedere că anul 2018 are o serie de proiecte extrem de interesante care, cu siguranță, prin realizarea lor, vor mai putea crește pentru unii, iar pentru alții…
Rămâne să vedem la sondajul viitor!