EXERCIŢIU TACTIC ORGANIZAT DE JANDARMERIA CĂLĂRAŞI LA JUDECĂTORIA OLTENIŢA

EXERCIŢIU TACTIC ORGANIZAT DE JANDARMERIA CĂLĂRAŞI LA JUDECĂTORIA OLTENIŢA

11 octombrie 2017

jandarmi oltenita 2La acest exerciţiu au participat efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Călăraşi, Direcţiei Judeţene de Informaţii Călăraşi şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Călăraşi.
Publicul prezent a urmărit următorul scenariu:
„Două persoane înarmate au pătruns în interiorul clădirii Judecătoriei Olteniţa şi au tras focuri de armă asupra jandarmului aflat în postul de control-acces rănindu-l grav, apoi au luat ostatici cinci persoane aflate în sala de judecată.
După alertarea efectivelor, Grupa de Supraveghere şi Ordine Publică Olteniţa împreună cu efective din cadrul Poliţiei Municipiului Olteniţa, ajunse la faţa locului, au trecut la izolarea zonei şi au luat măsuri de interzicere a traficului pietonal şi auto din zona Judecătoriei.
S-a constituit punctul de comandă înaintat care a preluat conducerea activităţilor din teren.
Imagini cu cei doi suspecţi au fost transmise către punctul de comandă şi s-a reuşit identificarea acestora, una dintre persoane fiind cunoscută cu antecedente în comiterea de infracţiuni la regimul materiilor explozive şi deţinere ilegală de arme şi muniţii.
S-a acţionat cu personal specializat pentru negocierea cu suspecţii aflaţi în interior prin intermediul telefonului fix aflat în interiorul sălii de judecată. Aceştia au susţinut că sunt nemulţumiţi de o măsură privativă de libertate dispusă de Judecătoria Olteniţa împotriva mai multor membri ai grupării infracţionale din care şi ei fac parte.
jandarmi oltenita 3La faţa locului a sosit Grupa 1 Acţiuni Speciale şi Antiteroriste care a pătruns în interiorul sălii de judecată şi a reuşit capturarea celor doi suspecţi fără folosirea armamentului, aceştia fiind surprinşi de intervenţia rapidă a forţelor de ordine. Nu este rănit nici un suspect iar echipele au ieşit din obiectiv cu suspecţii imobilizaţi. Persoanele aflate în interior au fost evacuate şi conduse către punctul de triere unde au fost verificate şi li s-au acordat îngrijiri medicale, undea fost cazul.
La momentul ieşirii, unul dintre suspecţi a susţinut că toată clădirea va fi aruncată în aer deoarece a plasat un dispozitiv exploziv improvizat în interior.
Punctul de comandă a dispus, în baza informaţiilor obţinute, solicitarea Echipei de Intervenţie din cadrul Direcţiei Judeţene de Informaţii Călăraşi, care a acţionat pentru extragerea şi neutralizarea dispozitivului exploziv improvizat depistat, prin disrupere mecanică.
După neutralizarea dispozitivului exploziv improvizat, echipa de specialişti din cadrul Direcţiei Judeţene de Informaţii Călăraşi a executat controlul pirotehnic al întregii clădiri.”
La activitate au asistat şi prefectul judeţului Călăraşi, domnul Iacob George, domnul subprefect, primarul şi viceprimarul municipiului Olteniţa, şefii instituţiilor aparţinând Ministerului Afacerilor Interne şi Direcţiei Judeţene de Informaţii Călăraşi, precum şi reprezentanţi ai Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.