EXPERIMENTUL PITEȘTI

În ziua de 6 decembrie se vor împlini 70 de ani de la declanșarea Experimentului Pitești.
Între anii 1949-1952, la închisoarea Pitești s-a derulat un program preluat din Uniunea Sovietică, prin care deținuții politici se torturau între ei.
Experimentul a început pe 6 decembrie 1949, fiind înființat de Securitate cu ajutorul deținutului Eugen Țurcanu, un fost student al Facultății de Drept din Iași, ajuns la Pitești în ziua de 22 aprilie 1949 împreună cu grup de deținuți.
Țurcanu se împrietenea cu cei încarcerați aici, îi făcea să aibă încredere în el, apoi îi bătea foarte tare pe aceștia cu acordul tacit al gardienilor.
Scopul era acela de a nega valori precum credința, familia, prietenia, corectitudinea și adevărul.
Circa 1000 de tineri au fost torturați în perioada decembrie 1949-august 1952 la penitenciarul Pitești.
Deținuții nu au fost vinovați, dar acest lucru nu a contat în ochii Securității.
Experimentul a fost stopat în luna august a anului 1952 la insistențele presei internaționale care a relatat despre aceste fapte.
S-a derulat un proces în urma căruia Eugen Țurcanu și alți deținuți au fost executați. Procesul lui Țurcanu și a grupului de torționari pe care l-a condus a avut loc în perioada septembrie-noiembrie 1954, iar completul de judecată a fost condus de Alexandru Petrescu, cel care prezidase și la procesele lui Iuliu Maniu și ale sabotorilor de la Canal. Prin sentința din 10 noiembrie 1954, Eugen Țurcanu, împreună cu majoritatea membrilor grupului acestuia, au fost condamnați la moarte. Țurcanu a fost executat prin împușcare la 17 decembrie 1954, iar decesul a fost înregistrat la Sfatul Popular al comuni Jilava la 5 octombrie 1962.