EXPONATUL LUNII MARTIE

Muzeul Dunării de Jos, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Călăraşi, prezintă publicului în luna martie – MAŞINĂ DE TRAS LÂNA.
Este vorba de un utilaj cu ajutorul căruia lâna scărmănată era făcută val pentru a fi toarsă. Aceasta putea fi acționată manual sau electric.
Piesa expusă în cadrul expoziției Meșteșuguri la apus, expoziție temporară a Secției de Etnografie și Artă Populară din cadrul Muzeului Dunării de Jos, face parte din colecția Industrie casnică textilă, are numărul de inventar 42522 și a fost achiziționată în anul 2000 de la domnul Andrei Boșnigeanu, comuna Rasa, județul Călărași.
La vânzarea acesteia, fostul proprietar ne-a înmânat și actul prin care a cumpărat mașina de tras lâna. Este vorba de o scrisoare comercială din data de 2 octombrie 1938.
Mașina de tras lâna datează din sec. al XIX-lea și este compusă dintr-un cadru din lemn de brad, curea, masă, tobă, 10 tamburi de mărimi diferite, tambur cu tobă mare, tambur cu roată, suporți de tambur și două bucăți cu câte 8 lagăre.
Starea de conservare este bună, iar dimensiunile sunt 275/165/164 cm.
Maşina de tras lâna poate fi admirată de către cei interesaţi pe tot parcursul lunii martie, zilnic, între orele 9-16.