FARSA SECOLULUI: ACELEAŞI MEDICAMENTE- NUME DIFERITE- ŞI PREŢURI, LA FEL!

Desigur, ălora mai scumpe li se face reclamă la televizor! *Într-o acţiune aberantă a unui stat care permite aşa ceva! *Şi, desigur, medicamentele mai ieftine sunt puse la… index! *C-aşa-i în… tenis!

Am observat, de-a lungul timpului, un fenomen care a devenit chiar îngrijorător, deşi nu a apărut, încă, nici o reacţie normală la normalităţile care se întâmplă în România: reclama la medicamente a devenit, de-a dreptul, odioasă! Practic, 80% din reclamele de la toate televiziunile cuprind, numai şi numai- medicamente! Medicamente mai mult sau mai puţin potrivite, aruncate pe piaţă, consumate de… telespectatori, deveniţi consumatori fără voie, într-o acţiune dementă, scăpată de sub orice control! Desigur, a existat o iniţiativă parlamentară pentru anularea acestei modalităţi de promovare a medicamentelor- dar, „enteresul şi iar enteresul”- nici televiziunile nu marşau la această idee pentru că rămâneau fără… bani! Şi atunci, ce mai contează securitatea vieţii cetăţeanului, respectiv telespectatorului- în realitate a… consumatorului?!
Dincolo de asta (până la urmă, e o informare de care poţi sau nu să ţii cont) acţiunea criminală, împotriva medicamentelor româneşti şi împotriva românilor are o altă conotaţie: se face reclamă la nişte medicamente care, în realitate, sunt similare (din punctul de vedere al conţinutului) cu medicamente româneşti, aflate pe piaţă de multă vreme! Medicamente care (atenţie!) de cele mai multe ori sunt mult mai ieftine decât medicamentele străine! Dar ălora li se face reclamă, din greu, alea sunt însoţite de afişe, farmaciştii (ce să facă- trăiesc şi ei din încasări) răspund la cerinţele celor care vor solicita un medicament pe care l-au văzut la televizor, deşi medicamentul respectiv este, în realitate, medicamentul pe care îl ştie toată lumea de atât de multă vreme! Iată două exemple:

CELEBRUL ASPENTER ESTE, ÎN REALITATE… BANALA ASPIRINĂ!
Mulţi nu ştiu acest lucru, nu au realizat această realitate care devine, de-a dreptul, zguduitoare, atâta timp cât, la postul de televiziune acest medicament este prezentat ca un panaceu pentru inimă! Marile probleme de inimă se rezolvă cu… „Apenter“! Aşa şi este, nu negăm asta, mai ales că există şi un videoclip celebru cu nevasta care dusese maşina la spălat (aceea îi spunea soţului, suferind de inimă) în timp ce ea intrase cu maşina în… lac! Şi atunci, ca omul să scape cu viaţă şi să evite problemele de inimă, trebuie să ia… „Aspenter“! Toate bune şi chiar frumoase, numai că- să vezi drăcia dracului- dacă te uiţi pe compoziţia chimică a acestui celebru medicament (pentru cardiaci, în primul rând, să nu uităm!) te ia cu durere de inimă şi, doamne feri (vorba primului ministru!) Pentru că în compoziţia „Aspenterului“ se află (ţineţi-vă bine!) Acid Acetilsalicilic! Şi pentru copiii de pe vremuri (mult mai bine informaţi, se pare) Acid Acetilsalicilic cum nu este altceva decât… banala „Aspirină“ românească! Da, da- Aspenterul (promovat, cu sârg, pe toate căile) este similar cu… banala Aspirină românească! Ei, vă spuneam că o să vă ia cu dureri de inimă?! Pentru că, întrebând la mai multe farmacii, ce am constatat? Păi „Aspenterul“ costă între 6.50 lei şi 6.80 lei, în timp ce Aspirina costă (ţineţi-vă bine!) doar… 1.80 lei! Ce face românul? Plăteşte de trei ori mai mult pe acelaşi medicament, pur şi simplu pentru că ăsta este băgat pe gât, pe toate căile! Dacă şi asta este politică naţională, apăi ne ducem dracului cu toţii şi nu mai ţipăm, din toţi rărunchii că vrem să fim… naţionalişti!

diclofenac-voltaren

CELEBRUL VOLTAREN ESTE, ÎN REALITATE- DICLOFENAC!
Foarte multă reclamă, de-a lungul timpului, la medicamentul Voltaren. Foarte bine şi corect din partea producătorilor să-şi introducă pe piaţă un medicament (nu este vina lor că fac asta) este vina celor care permit această promovare, în dauna medicamentelor tradiţionale, existente de multă vreme pe piaţa românească şi care medicamente, de foarte multe ori, sunt mai ieftine decât medicamentele venite din afară! Aţi auzit, cu siguranţă, de „Voltarenul“ care face minuni (şi, face minuni) numai că, surprize-surprize, la o farmacie, o farmacistă mai în vârstă (cu mai multă minte, cu siguranţă) ne-a sfătuit să preferăm medicamentul similar „Voltarenului“ care este… „Diclofenacul“! Curioşi, ajunşi acasă, am căutat pe internet compoziţiile celor două medicamente.
Iată-le! Aţi înţeles? Sunt similare! Dacă ne uităm la preţ, similaritatea cam dispare!…

CINE PERMITE ASTA? ÎNTR-O „COLONIE” SE POATE ORICE!
Desigur, mulţi s-au revoltat aflând lucrurile pe care noi le-am făcut publice şi au pus întrebarea (firească) cum este posibil aşa ceva? În primul rând că de producţie românească nu prea mai putem vorbi, fabricile de medicamente româneşti fiind puse pe butuci, de multă vreme! În al doilea rând că de o politică naţională nu poate fi vorba cât timp „agenturili străine” îşi fac de cap într-un spaţiu care a fost, cândva, o ţară, iar astăzi se comportă ca o amărâtă de colonie! Care nici măcar drepturile de colonie nu prea le are! Şi, nu în ultimul rând, lipsa de informare, din toate părţile care prăduieşte, pur şi simplu, românul amărât! Pentru că, altfel, cum să-ţi explici că un celebru medicament ştiut de multă vreme nu este altceva decât… amărâta aia de aspirină românească! Bombardată (să nu uităm!) de aspirina „Bayer“ la începutul anilor ’90! Pentru că nimic nu a fost şi nu este întâmplător, în aceşti ani de… nu-i aşa- libertate?!…