FEMEILE ȘI DIABETUL: DREPTUL NOSTRU LA UN VIITOR SĂNĂTOS

Ziua Mondială a Diabetului este prima campanie globală de conștientizare a comunității diabetice și are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie. Clubul Lions Călărași în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență Călărași și Primăria Municipiului Călărași au ajuns deja la a cincea ediție a Zilei Mondiale a Diabetului şi au marcat această zi printr-o serie de activități menite să crească gradul de conștientizare privind diabetului zaharat, arătându-se astfel sprijinul acordat persoanelor care trăiesc în prezent cu diabet. Pe 11 noiembrie 217 au fost amenajate corturi speciale în Piața Mare și la Piața Orizont unde s-au testat gratuit glicemia şi hemoglobina glicată și au fost oferite materiale informaționale privind prevenția diabetului zaharat tip 2; pe17 noiembrie 2017 începând cu ora 18 clădirea Primăriei Municipiului Călărași a fost iluminată în albastru în semn de solidaritate cu persoanele afectate de diabet, iar seara s-a încheiat cu un concert susținut de tenorul LUCIAN CORCHIŞ şi pianistul LEONARD MOCANU de la Teatrul Național București.
Tema propusă de Federația Internațională de Diabet pentru anul 2017 a fost “Femeile și Diabetul: dreptul nostru la un viitor sănătos”.
“Ziua Mondială a Diabetului la Călărași realizată anual împreună cu Clubul Lions este pentru mine un proiect de suflet. Prima ediție a avut loc în noiembrie 2013, lună în care am obținut diploma de medic specialist și am început activitatea la Spitalul Județean de Urgență Călărași. Lions a fost alături de mine încă de la acel moment și împreună ne-am gândit ce putem face pentru pacienții cu diabet din Călărași. Prin aceste acțiuni de screening realizate împreună cu membrii Clubului Lions în fiecare an am reușit să creștem gradul de conștientizare privind gravitatea acestei afecțiuni, iar pacienții identificați cu diabet au fost înregistrați în Programul Național de Diabet și au primit tratament adecvat. Legat de tema propusă de către Federația Internațională de Diabet pentru acest an- “Femeile și diabetul, dreptul nostru la un viitor sănătos” pot spune că la nivelul Spitalului Județean de Urgență Călărași realizăm gratuit testarea pentru diabet gestațional prin Compartimentul de Diabet, și împreună cu colegii ginecologi am monitorizat atât pacientele diagnosticate cu diabet gestațional, cât și paciente cu diabet zaharat tip 1 sau tip 2 pe întreaga perioadă a sarcinii, și ne mândrim cu rezultate pozitive – saricini duse la termen, copii sănătoși, fără malformații, cu greutate normală la naștere. Anul acesta pentru prima data a fost organizat și un eveniment cultural – concertul Diabetes Blue organizat de către Clubul Lions cu sprijinul Farmaciei Catena în semn de solidaritate cu pacienții cu diabet zaharat, susținut de către tinerii artiști Lucian Corchiș, tenor al Operei Naționale și Leonard Mocanu, pianist și profesor al Colegiului Național de Arte “Dinu Lipatti” care ne-au umplut sufletele de emoție, încântare și bucurie. Mulțumesc încă odată Lions Călărași, Primăriei Municipiului Călărași și Farmaciei Catena partenerii noștri în acest proiect.” a declarat Dr. Enache Georgiana Mihaela, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice.